kapat
19.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Futbol seçimi etkiler mi?

Araştırmacılar, spor kulübü başkanları ve sosyologlar, Malatya maçında açılan pankartı değerlendirdi: Birkaç fanatiğin tepkisi. Oy verirken belirleyici olmaz

Önceki gün oynanan Fenerbahçe-Malatyaspor maçında Fenerbahçeli taraftarların açtığı "Sandıkta görüşürüz Mesut Bey" pankartı, "Futbol siyasi tercihi etkiler mi" sorusunu akıllara getirdi. Koyu Galatasaraylı olduğu bilinen Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'a gösterilen tepkinin altında yatan neden, haftasonu oynanması gereken Trabzonspor-Galatarasay maçının Futbol Federasyonu tarafından ertelenmesiydi. Fenerbahçeli taraftarların şampiyonluk yarışında Galatasaray'a 'ayrıcalıklı' davranıldığını düşünmesi ve olası bir seçimde Mesut Yılmaz'ı oylarıyla tehdit etmesini siyaset bilimcilere, araştırmacılara, sosyologlara, belediye ve kulüp başkanlarına sorduk...

Tarhan ERDEM (KONDA Araştırma): Fenerbahçeliler'i etkileyebilir
ERDEM, futbolun kanaati etkileyen bir unsur olduğunu ancak futbolla ilgili tek bir yargının diğer kanaatlerin önüne geçemeyeceğini söyledi. Futbolun siyasi tercihi belirlemede tek egemen olmadığını belirten Erdem, "Oy vermek, seçmenin kafasında değişik nedenlerle oluşmuş kanaatlerin toplamıdır. Bu pankart elbette FB'lileri etkiler. Bir seçmenin sadece futbolla siyasi tercihini belirleyeceğine inanmıyorum."

Sefa SİRMEN (Kocaelispor Başk.): Siyaset tribünlere girmesin
"DÜNYANIN hiçbir yerinde, siyasi parti liderlerinin tuttuğu takımlar dikkate alınıp oy atılmaz. İnsanlarımız siyasilerin hizmetine göre oy vermeliler. Yılmaz GS'ı, Ecevit FB'yi, Bahçeli Beşiktaş'ı veya başka bir takımı tutabilir. Bu insanları futbol takımlarına olan sempatileriyle yargılamak yanlış olur. Zaten tribünlere siyasetin girmesi yanlış. Spor ahlŠkına ters bir durum."

Adil GÜR (A&G Araştırma): Etkisi sandığa yansımaz
TÜRKİYE'DEKİ seçmenin yüzde 10'unun okur yazar olmadığını, yüzde 45'inin ise lise mezunu olduğunu söyleyen Gür, Fenerbahçe pankartından olumlu ve olumsuz etkilenenlerin olacağını, bunun da birbirini nötrleyeceğini belirtti. Gür bunu şöyle açıkladı: 'Sandıkta görüşürüz Mesut Bey' sözü seçmende sempati de antipati de yaratır ancak bunlar birbirini nötrleyecek kadardır. Bunun etkisi sandığa yansımaz."

Bülent TANLA (Piar-Gallup Araştırma): Sporun temeline aykırı
"SPORA siyasetin karışması son derece üzüntü verici. Türkiye'de spor maalesef skor olarak algılanıyor. Skor amacıyla yönlendirme, baskı ve spor dışı davranışlar sergileniyor. Bir grup tarafından yapılan bu hareket Türk sporunun geleceği için son derece kaygı vericidir. Sporun ana temeli olan centilmenliği unutmayalım."

Celal DOĞAN (Gaziantepspor Başkanı): Herkes oyunu verir
"SPORA siyaseti sokmak son derece yanlış. Hiçbir zaman spor ile siyaseti birbirine karıştırmadım. Malatya maçında açılan pankart tüm Fenerbahçe taraftarının ortak görüşü olarak kabul edilemez. Seçim zamanı herkes gönlünde yatan lidere oyunu verecektir. Seçmen için tutulan takımların önemi olmaz."

Prof. Dr. Artun ÜNSAL (GS Ün. Siyaset Bilimi Böl.Bşk.): Bizi üzdünüz mesajı var
"STADYUMDA daima siyaset vardır. Bugün Avrupa stadlarında sağ bir hareket söz konusuysa; geçmişte de Orta Amerika'da El Salvador ile Guetamala savaşı bir futbol maçının ardından çıkmıştır. En son İtalya'da Galatasaray'ın yaşadığı olay da, futbolla siyasetin ne kadar iç içe olduğunun en güzel göstergesidir. Fenerbahçeliler'in Mesut Yılmaz'a oy vermeyeceklerini ifade eden pankartta ise siyasi bir tepkiden çok 'bizi üzdünüz' mesajının olduğunu düşünüyorum. Siyaset sosyolojisi açısından baktığımda ise böyle bir pankartın seçim sandığına etkisi olmayacaktır."

Prof. Dr. Ali AKAY (Mimar Sinan Ün. Sosyoloji Böl.) : Siyaset futbolun içindedir
"FUTBOLUN içinde siyaset de yok mu? İspanya diktatörü Franko, Real Madrid Kulübü'nü kurarak insanları futbolla oyaladı. Ülkemizde ise 70'li yıllarda 'ne sağcıyım ne solcu, futbocuyum futbolcu' sloganı vardı. Aslında bu görüşün altında bile siyaset var. Tribünlerde 90'lı yılların sonunda özellikle milliyetçi akımlar göze çarptı. Kenan Evren'in Ankaragücü'ne yaptığı desteği herkes bilir. Yılmaz'a gösterilen tepkinin sandığa yansıması zamanla ilgili. Lig bitiminde bu olaylar unutulacaktır. İnsanlardaki ait olma duygusu, beraberinde fanatizmi ortaya çıkarıyor."

dPankart ANAP'lıları üzdü
* ANAP Genel Başkan Yardımcısı Sühan Özkan, Yılmaz'ın her vesileyle FB'yi onore ettiğini belirterek, "GS 6 günde 3 önemli maç oynuyor. Federasyon birini erteliyor. Bunu Yılmaz ile ilişkilendirmek mümkün değil. FB taraftarlarını kimler, niçin bize karşı tahrik ediyor anlamıyoruz. Bu davranışı tüm FB'lilere mal etmek mümkün değil. Ancak bu davranışı yadırgıyoruz. Genel Başkanımıza ve partimize haksız bir yaklaşımdır" diye konuştu.

* ANAP'ın sporcu milletvekili Yücel Seçkiner ise, pankart açan FB'liler kadar siyasi kimliğiyle sporda yer alanları da eleştirdi. Seçkiner, Genel Başkanı Yılmaz'ı da kastederek, "Politikacı spora, sporcu da politikaya bulaşmamalı. Politikacı da takım tutar ama belli etmemeli. Alp Yalman'ı Kadıköy'de aday gösterirseniz, seçilir mi?" dedi. Aziz Yıldırım'ın konuyla ilgili olarak özür dilediğini söyleyen Seçkiner, "Bu tür davranışların sahalarda olmaması lazım. Sporun sağı, solu siyaseti olmaz" dedi.

* ANAP Genel Başkan Yardımcısı Ediz Hun da FB'li olarak olaydan üzüntü duyduğunu söyledi: "Bu şekilde bir pankart hiç hoş değil. Sporu siyasi platforma çekmek isteyenleri ayıpladım."

* ANAP'ın seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Pehlivanoğlu "Spor ayrı, seçim ayrı bir iştir. Bu açıdan pankart, olsa olsa dar bir kafanın hedeflediği provokasyondur" dedi.

* TBMM Başkanvekili ve Fenerbahçeliler Vakfı Başkanvekili Yüksel Yalova, GS maçının ertelenmesinin, Yılmaz'dan bilinmesinin haksızlık olduğunu söyledi: "Olay anında Aziz Yıldırım ile beraberdim. Vali ve Emniyet Müdürü de yanımızdaydı. Polisin pankartı indirmeye çalışması yanlıştı. İndirmek için gittiyse de almadan inmesi yanlıştı. Belki FB taraftarı da GS gibi, devlette kendisini tutan birini istiyor olabilir. Ama tüm Fenerbahçe camiasına atıf yapılamaz. Mesut Bey, siyaset olsun diye kişiliğinden taviz verecek biri değil."

Nuri Sefa ERDEM - Alper URUŞ - Mert İNAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır