kapat
19.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

1.1 milyar $ için iki adım kaldı

IMF, 1.1 milyar doların serbest kalması için 2 şart koştu: KİT'lerdeki fazla istihdam temizlensin, Kamu Borç Yönetimi Kanunu kabul edilsin

IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, yeni stand-by düzenlemesi ve ekonominin yıllık genel incelemesi için yaptığı çalışmaları tamamladı. "Türkiye'den ümitliyiz" diyen Kahkonen, 1.1 milyar dolarlık kredi diliminin nisanda IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda görüşülebileceğini belirtti ama ardından iki şart ve bir de uyarı eklemeyi ihmal etmedi:

* KİT'lerdeki fazla istihdamın tespit edilerek düzene sokulsun.

* Kamu Borç Yönetimi Kanunu kabul edilerek, bunlarla ilgili genelgelerin yayınlansın.

Bu iki şartı ileri süren Kahkonen ayrıca şu uyarıda bulundu: "Programın ana hedefi, herşeyi orta vadeli perspektifle götürebilmek. Değiştirilmesi, programı tehlikeye atabilir. Programın asıl amacı olan sürdürülebilir büyüme için, enflasyonun düşürülmesi şart. Kamu sektörünün daha etkin hale getirilmesi, bankacılığın güçlendirilmesi ve iş ortamının geliştirilmesi gerekir. Kısa vadeli endişelerle programın tehlikeye atılmaması lazım. Bu tür endişelerle hareket edilmesi, programı rayından çıkarır."

Ekonomik programda insan unsuru bulunmadığı yönündeki eleştirilere de değinen Kahkonen, "Türk insanı için koşulların zor olduğunu IMF olarak biliyoruz. Bu nedenle sosyal harcamaların bütçe içindeki payı önceki yıllara göre artırıldı" dedi.

Ekonomik büyüme konusundaki göstergelerin karışık olduğunu, şu anda kesin bir şey söylememekle birlikte Türkiye'nin yüzde 3'lük bir büyüme oranının gerçekleştirebileceğine inandıklarını söyleyen Kahkonen, şöyle devam etti: "Programın olumlu sonuçları görülmeye başlandı. Faiz oranları indi. TL güçlü pozisyonunu devam ettiriyor. Enflasyonun düşeceği konusunda güçlü sinyaller alınıyor."

Kahkonen, Irak'a olası askeri hareketin programa etkileri konusunda kesin bir şey söylemenin mümkün olmadığını, ancak programın bu tür dış risklere karşı gerekli esneklikleri içerdiğini hatırlattı ve "Bu durumda uygulanacak en iyi strateji programın kararlılıkla uygulanacağının piyasalara açıklanması olacaktır" dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır