kapat
19.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

10 bini aşkın firma temiz kağıdı bekliyor

İTO Başkanı Yıldırım: Adam iflas etmiş ama vergi dairesinden kağıt alamadığı için şirketini kapatamıyor. Artık barış şart

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, tüccar ve esnafın durumunu çok çarpıcı bir örnekle ortaya koyuyor. Yıldırım, 10 bini aşkın kişinin şirketini feshetmek istediğini söyledi ve ekledi: "Ancak, firmaların kendi kendini feshetmesi için vergi dairelerinden vergi borçları olmadığına dair temiz kağıdı alması lazım. Sırf bu temiz kağıdını alamadıkları için firmalar kendi kendini feshedemiyor."

Üstüste gelen krizler nedeniyle firmaların 2 yıldır vergi ve SSK primi ödeyemediğini de kaydeden Yıldırım, Çalışma Bakanlığı'nın bu durumu görüp taksitlendirme yaptığını, şimdi aynı uygulamanın vergide de yapılması gerektiğini vurguladı. Şu anda şirketlerin üzerinde vergiden fazla faiz yükü olduğuna işaret eden Yıldırım, "Aslında devlet, icra memurlarıyla tahsilat yapılamayacağını öğrendi. Şimdi mükellefi ile barışma zamanı geldi. Öncelikle biriken vergileri halletmek, sonra da vergiyi ödenebilir hale getirmek lâzım. Krizin bütün yükünü özel sektörün omuzlarına bırakmak hakkaniyetli bir davranış olamaz. Türkiye çapında 22 bin firma zor durumda. Her gün bankaların icra memurları ile karşı karşıyalar. İşsizliği değil, istihdamı artırıcı önlemler almak lazım. Bunları söylerken asla devlet zarar etsin mantığı ile hareket etmiyoruz" diye konuştu.

dSTOK VE DEMİRBAŞ AFFI NEDEN ÖNEMLİ?
Stok ve demirbaş affı, sistemi kayıt altına almada en önemli adımlardan biri. Bir tüccarı ele alalım. Diyelim ki bu tüccar mevcut mallarının bir kısmını şöyle veya böyle faturasız elde etmiş. Dolayısıyla faturası olmadığı için, satış yaparken de fatura kesemez. Yani kayıt dışı çalışmış olur. İşte bundan sonra sistemin kayıt altına alınması ve o tüccarın malını satarken fatura kesebilmesi için faturasız olan mallara bir stok affı isteniyor. Bunun için de stokların bedelinin belli bir yüzdesi vergi olarak alınır. Devlet böylece bir taşla iki kuş vurmuş olur. Hem stoklar kayıt altına alınmış olur ve bir gelir sağlanır, hem de sisteme dahil edildiği için malların satışı da vergiye tabi olur.

Demirbaş affı da yine aynı amaçla uygulanır. Diyelim ki bir işletmenin elinde bir şekilde faturasız temin ettiği 100 milyarlık bir makine var. Bu makine kayıt dışı olduğu için satışı da faturasız olur. Demirbaş affı ile küçük bir vergi ödeyerek bu makine kayıt altına alınır. Devlet hem ilk elden gelir sağlar, hem de daha sonra bu makinenin alım-satımı kayıtlı olduğu için vergilendirilmiş olur.

Leyla ŞEN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır