kapat
19.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Makarios bizi dinlemedi

Kıbrıslı Rumlar'ın kurduğu örgütün ardında Dışişleri ve Savunma Bakanı vardı. Örgüt, Türkler'in yanı sıra Türk dostu Rumlar'ı da öldürmekten çekinmedi. O dönem Makarios'la birkaç kez görüştüm. Hata yaptığını söyledim. Bir keresinde bana dönüp "Sen haklı olabilirsin. Bunu tarih gösterecek" dedi

Türkiye, Andreas Fantis ismini Fileleftheros gazetesine 9 gün önce yazdığı makalesi sonrası tanıdı. Fantis büyük bir cesaret gösterip, Kıbrıs'ta 1963'de meydana gelen vahşetin arkasında dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios olduğunu söyleyen ilk Rum olmuştu. 40 yıllık itirafta bulunan Fantis SABAH'ın sorularını cevaplandırdı:

* 1963'te adada neler oldu? Rumlar'ın silahlı örgütü neyi amaçlıyordu?

Kıbrıs sorununa damgasını vuran en önemli olaylardan biri, 1963 yılının Aralık ayında başlayan toplumlararası kavganın nedeninin, Kıbrıs Türkleri'nin isyanında aranmasıydı... 28 Aralık 1963 sonrası Kıbrıs Türk ve Rumlar'ı arasındaki güvensizlik duygularının yanı sıra iki tarafın milliyetçileri arasındaki kin ve nefret duyguları körüklendi. Türkler TMT'yi, Rumlar da "milli örgütü" kurdu. Örgütün başında dönemin Dışişleri ve Savunma Bakanı Polikarpos Georgancis vardı. Bu silahlı örgütün varlıkları destekleniyordu. Askeri teşkilat gibi örgütlendiler. Silahlanıyor ve eğitim görüyorlardı. Dönemin Cumhurbaşkanı Makarios, Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını (enosis) istiyor ve "milli örgüt"ten medet umuyordu.

* Rum silahlı örgütlerinin yalnız Türkler'i değil, demokrat Rumlar'ı da katlettiğinden söz ediyorsunuz...

Silahlı örgütlere, gerek Rumlar'ın gerekse Türkler'in arasında cesurca karşı çıkan vatanseverler vardı. Örgütlere karşı çıkan birçok Rum, bu azimlerini hayatlarıyla ödemişlerdir.

* Makarios'un amacı neydi?

Makarios, kendisini Kıbrıs halkına adamış vatanperver olarak tanınırdı. Ne var ki Makarios'un Kıbrıs'ı en müşkül duruma düşüren hatalarının en önemlisi Zürih antlaşmalarıyla hiçbir şekilde bağdaşmayan Enosis hedefiydi. Makarios, dönemin Yunanistan Başbakanı Konstantin Karamanlis'in bile uyarılarını göz ardı etti.

İstanbul'daki Rumlar çok acı çekti
1963 Kıbrıs olayları sırasında Kıbrıs Rumları, İstanbul Rumları'nın kaderinden habersizdi. Kıbrıs'taki olayların Türkiye'de uyandırdığı kin ve nefret duygularının masum İstanbul Rumları'na mal edileceğini ve fanatizmin kurbanları olacağını kimse tahmin edemiyordu. Makarios, anayasadaki 13 maddeyi değiştirince olanlar oldu.

"1974 harekatını bekliyorduk"
* Makarios'un bu tutumuna karşı çıkan olmadı mı?

Ben şahsen Makarios'la bu konuda çok konuştum. 6 Aralık 1963'te Makarios'u ziyaret ettiğimde Zürih antlaşmalarıyla bağdaşmayan ve Kıbrıs Türkleri'nin aleyhine olan 13 maddeyi mutlaka yeniden gözden geçirmesini istedim. İkna etmeye çalıştım. Makarios o anda bana dönerek "Sen haklı olabilirsin. Bunu tarih gösterecektir" demekle yetindi...

* Türkiye'nin 1974'te Kıbrıs'a çıkmasını bekliyor muydunuz?

AKEL ve birçok demokratik güç, Makarios'un Atina'daki albaylar cuntası güdümündeki Rumlar'ın Milli Örgüt arafından devrilmesinden sonra Türkiye'nin 1974'te adaya askeri çıkartma yapacağından emindiler. AKEL, Makarios'u bu konuda da uyarmış ancak Makarios, Atina'daki albaylar cuntasının kendisini devirmekle Türkiye'nin adaya asker çıkartacağını bilmeyecek kadar aptal olamayacağına inanıyordu. Makarios'un inançları saf ve çocuksu çıktı.

* Tüm bu acı anılardan sonra siz şahsen, Kıbrıs Türk ve Rumları'nın yeniden birlikte yaşayabileceğine inanıyor musunuz?

Kıbrıs'ın Türk ve Rumlar'la birlikte AB üyeliğinin sağlanması ve Avrupa ideallerinin yerleşmesi durumunda adadaki barış ve huzurlu yaşam kaçınılmaz olacaktır.

Komünist Parti'nin kurucu üyesi : Fantis
1919'da Kıbrıs'ın Kaymakçı Köyü'nde doğdu. 1937'de liseyi bitirip çeşitli yapılarda işçi olarak çalıştı. Mesainin 8 saate inmesi için sokak gösterileri düzenledi. 1940'da İngiltere tarafından sürgüne gönderildi. 1 yıl sonra Kıbrıs Komünist Partisi'nin (AKEL) kurucu üyesi oldu. 1943'te AKEL merkez komitesi üyesi seçildi. 1960 yılında AKEL Genel Sekreter Yardımcısı oldu ve bu görevi 1986'ya kadar sürdürdü. 1962'den 1970'e kadar da sol eğilimli Haravgi gazetesi genel yayın müdürü oldu. 1991 yılında milletvekili seçildi. O günden bu yana da Kıbrıs tarihi üzerine araştırmalar yapıyor.

STELYO BERBERAKİS



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır