kapat
12.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Yakında insanlara kanat takacağım

Eski Türk filmlerindeki, "Senin annen bir melekti yavrum" klişesi vücut buluyor: ABD'li estetikçi 5 yıl içinde insana kanat takma operasyonu yapacak.

Bilimin sınır tanımayan ilerleyişi, estetik cerrahi ile birleşince ortaya uçuk fikirler çıkmaya başladı. Kendisini çok sevdiği kedilere benzetmek için defalarca bıçak altına yatanlardan sonra şimdi de bir doktor, insanlara 5 yıl içinde "kanat" takacağını söylüyor. Dr. Joe Rosen çatlak bir bilimadamı değil. Tersine Amerika'nın saygın estetik cerrehlarından birisi. Dartmouth Tıp Merkezi'nde görevli. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'ne (NASA) de danışmanlık yapıyor. Yaptığı çalışmalarla saygınlık kazanan Dr. Rosen, "Bu sözlerimi bir yere yazın ve sakın unutmayın. İnsanlara yakın zamanda kanat takılacak" diye konuşuyor.

İnsanların beyinlerinin vücudun yeni organlarına kolayca alışabildiğini ve onu kontrol etmek için kendisini kısa sürede geliştirdiğini anlatan Dr. Rosen, tıp etik otoritelerinin bu tür çalışmalara izin vermediğini de belirtiyor. 5 yıl içerisinde insanların sırtına kemik ve etten oluşan kanatları takabileceğini vurgulayan Amerikalı doktor, "Bir insanın bacağı ya da kolu kesildiği zaman oradaki sinirler kademeli olarak ölüyor. Kol nakli yapıldığında ise o ölmemiş olan sinirler yeni organa adapte olabiliyor" dedi. Mevcut ameliyat tekniklerinin sırttaki yağlı eti esnetmeye kaburga kemiklerini kullanarak da kanat oluşturmaya imkan tanıdığını da sözlerine ekledi. İnsanların sırtlarına takılacak bu kanatlarla uçup uçamayacağı konusunda kesin bir bilgi sahibi olamadığını anlatan Dr. Rosen, "Meleklere benzeyecekler. Kanatlarını normal olarak hissedebilecekler" diye konuşuyor.

Dr. Rosen, halen Amerikan Savunma Bakanlığı'nın desteklediği bir proje üzerinde çalışıyor: Üstün duyma yetisi...

SÜPER ASKER PROJESİ
İnsanların en küçük tıkırtıdan fısıltıya kadar her türlü sesi duyabilmesi için bir plastik cerrahi yöntemi üzerinde çalışan Dr.Rosen, bu tekniğin Amerikan askerlerinde "süper askerler" oluşturmak için kullanılabileceğini ifade ediyor. Tıp otoritelerinin etik açıdan böylesi operasyonlara henüz izin vermediğini ifade eden ABD'li doktor, "Eninde sonunda izin verilecek. Çünkü bunlar, kopyalama gibi hayati önem taşıyan gelişmeler. Neden plastik cerrahlar sadece insanların yüzünü, vücudunu düzeltmek, gerdirmek için çalışsın?" diye konuşuyor. Fakat "5 yıl içinde kesinlikle yapacağım" dediği kanat takma ameliyatları için kim gönüllü olacak?

Bunun için de birçok çılgın ameliyat geçirmiş kişilerin seve seve gönüllü olacağı konuşuluyor. Bu gönüllülerin başında ise kafatasına, alnının iki köşesine denk gelecek şekilde boynuz taktıran "Enigma" geliyor. Sadece bu ismiyle bilinen çılgın, mercandan yapılan boynuzları birkaç yıl önce geçirdiği ameliyatla taktırdı. Kaşlarına pırlanta taktırma fikri ise doktorların "Çok tehlikeli olur" uyarısı üzerine askıya alındı. Dr. Rosen, kanat operasyonu için gönüllü sıkıntısı çekmeyeceğini düşünüyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır