kapat
11.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Bırak köpüğü üstünde kalsın

Bu bir içki yazısıdır, ama izninizle konuya kebap ile girmek istiyorum. Ben bir Bursa kebapçısına gidiyorsam, daha yolda kebaba dökülmek üzere tavada getirilen erimiş tereyağının kokusunu almaya başlarım.

Gözümün önüne gelen döner dilimleri, pideler filan değil, elinde mis gibi kokan yağ tavası ile dolaşan komi olur. (Bu kokunun kolestrolümü olumsuz etkileyip etkilemediğini Doktor İlyas'a sormalıyım) Ya da ne lokantasına gidiyorsam gideyim, daha yoldayken biraz sonra önüme konulacak olan buz gibi biranın hayalini kurmaya başlarım. Ne yazık ki bu hayal çoğunlukla kötü kalpli bir garson tarafından yok edilir. Çünkü bizim garsonlarımız birayı yan tuttukları bir bardağa köpüğünü tamamen yok edecek şekilde boşaltmayı marifet zannederler. Halbuki buz gibi şişeyi ve bardağınızı masanın üstüne bıraksalar da, siz biranızı keyfini çıkararak bardağınıza boşaltsanız fena mı olur? İkinci senaryoyu biraz açalım. Garson biranızı buz gibi bir şişede getirir. Bardağınızı, soğuk biranın ışıkta pırıl pırıl parlayan şeffaf renginin gözünüzü okşaması için, yarıya kadar doldurup şişe ile birlikte masaya bırakır. Siz biranız ile baş başa kalırsınız. Şişeyi, etiketi incelersiniz. (Bunu yapmak ikiden daha fazla bira markası bulunan ülkelerde daha zevkli oluyor) Biranızı yudumladıkça, şişedeki soğuk biradan eklemeler yapar, biranın köpüğü ile oynayıp, köpük azaldıkça çoğaltabilirsiniz.

Servis konusunda sorun yaşanan tek içki tabii ki bira değil. İrlandalılar bir erkeğe asla yapılmaması gereken iki şey olduğunu söylerler. Biri karısına sarkıntılık etmek, diğeri ise viskisine su koymak. İrlanda'da içeceğiniz viskiyi markası ile sipariş edersiniz. ("A Jameson please" gibi) Barmen viskiniz ile birlikte küçük bir sürahide su getirir. Viskinize istediğiniz kadar suyu siz kendiniz koyarsınız. Biz de İrlanda viskisini markası ile istemek gereksizdir. Çünkü genellikle tek bir marka bile bulabilirseniz şanslı sayılırsınız. Eskiden bir Jameson vardı, sonra ülkemize gelen bir çok içki gibi nedense ithalatı durdu. İrlanda viskisi olarak şimdilerde sadece ismi pek hoşuma giden Tullamore Dew bulunabiliyor. İsmi güzel dedimse, tadı kötü demedim. Irish Coffee dışında kendi başına içmek içinde tavsiye ederim. Ancak bizde bir bara gittiğinizde, viskinize suyunuzu geng kendiniz koyamazsınız, çünkü barmeniniz size sormadan kendi takdirine göre viskinizi (İrlanda-İskoç fark etmez) buz ve su ile doldurmuş bulunur. Belki de belirli içkileri o içkiyi sevmeyen, saymayan kimselerin servis etmesini yasaklamak bu sorunlara bir çözüm getirebilir.

FANATİK RAKICILAR
Bu konuda fanatik olan bir kesim de rakıcılardır. Rakı tiryakilerinin hepsi rakının nasıl içilmesi gerektiği konusunda haklıdırlar. Rakıya ne kadar su konur, ne kadar buz konur, bardağa rakıyı mı, suyu mu önce koymak doğrudur. Geçen hafta belirttiğim gibi bu konularda rakıcılar ile tartışmaya girmemekte yarar vardır. Ben herkesin sevdiği içkiyi sevdiği şekilde içmesi gerektiğine inanıyorum. Birayı kendi bardağınıza boşaltmak, viskinize veya rakınıza kendi suyunuzu ve/veya buzunuzu kendi keyfinize göre koymanız gerektiğine inanıyorum. İçki sevmeyip, Coca Cola seviyorsanız, onu dahi keyfiniz nasıl istiyorsa öyle içmelisiniz. Bardaktan, tipik şişesinden, ağzınız veya pipet ile; tatlı canınız nasıl istiyorsa öyle! Bir tek siz siz olun, kebapçılarda bırakın kebabınıza tereyağını komiler döksün, bu konuda bizlerden bir hayli daha deneyimli oldukları kesin.

Teoman HÜNAL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır