kapat
08.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Hindistan'daki Venedik

Udaipur kenti Hindistan'ın Venedik'i olarak tanınıyor. Bunu da ışıltılı ve romantik kışlık saray "Lake Palace"ın romantik heybetine borçlu. Akşam vakti kadifeler içinde binilen saltanat kayığı ve fondaki Hint müğizi de cabası
Hava kararmaya başlamıştı, uçak alçalırken yeşillikler arasında gördüğüm bir kaç göl ve etrafındaki karartılar geldiğim yer hakkında pek fikir vermiyordu. Seyahatimin onuncu gününde artık küçük havaalanlarına, sıcak ve nemli havaya, yanımda devamlı su bulundurmaya, beklemelere karşı son derece sabırlı olmaya alışmıştım. Havaalanından çıkıp otele doğru giderken göller etrafındaki ışıklar daha da belirginleşti, yarım saat süren bir yolculuk ile vardığımız noktada tekne bekliyordu. Aslında tekne yerine saltanat kayığı demek daha doğru olur. "Ganguar" teknesinin ön kısmına göre biraz daha yüksek olan arka kısmında gözalıcı renklerdeki kadife yastıklar arasına gömülmüş Hintli müzisyenin yöresel melodilerini dinlerken, kızlar içecek ve yiyecek servisi yapıyordu. Karşımda "Lake Palace", uzaktan görünen tepelerde ise kışlık saraylar ışıl ışıldı. Hindistan'ın Venedik'i olarak bilinen Udaipur'un en romantik yerindeydim.

REHBERİNİZİ İYİ SEÇİN
"Lake Palace", Hindistan'da çok sık rastlanan sarayların otele dönüştürülmesine çok iyi bir örnek. Ülkede bağımsızlık öncesi Maharajalar tarafından kullanılan bu yazlık ve kışlık saraylar Hindistan'ın bağımsızlığı ile sahipleri tarafından saraya çevrilmiş. Hindistan seyahatinin en hoş taraflarından bir tanesi bu saraylarda kalmak. Jaipur'da Rambagh Palace'da, Jodhpur'da Umaid Bawan'da, Samode'da Samode Palace'da, Udaipur'da Lake Palace'da kalmak seyahatinize renk katacaktır. Hindistan ile ilgili en çok duyulan şikayet olan "çok pisti" ifadesi bu saraylar için tabii ki söz konusu değil.

Hindistan ile ilgili "çok pisti" yorumunu ben "çok temiz değil" olarak kullanmayı tercih ederim. Ama ülkenin şaşırtıcı derecede mistik bir havası var, özellikle iyi bir rehberle yapılan gezide Hinduizm ve Budizm hakkında çok şey öğreniyorsunuz. Her sarayın, tapınağın hikayeleri var. Maharana ve Maharajalar'ın bizdeki sultanların hayatlarını aratmayacak renkte öyküleri birçok kitaba da konu olmuş. Ülkenin bu genel mistik havasına, hikayelerine kapılırsanız pisliği asla gözünüze batmaz.

Hindistan'ın en renkli bölgesi Rajastan'da kadınların giydiği sarilerin renkleri ve kumaşların güzelliği inanılmaz. Bu arada sari giymeyi öğrenmek ve muhteşem renkli bir sari almak seyahatin bir zorunluluğu bence. Sari giyen bir kadının iki kaşının ortasına ya da alnına yapıştıracağı minik bir bindisi de olacak tabii.

Rajastan'da görülecek en önemli şehirler Jaipur, Jodhpur, Jaisalmer ve dünyanın eşsiz yapılarından Tac Mahal'e evsahipliği yapan Agra. Bu geziyi Delhi'den başlayıp Jaipur'da biten lüks bir tren yolculuğu ile altı günde yapabilirsiniz. Kumlar içinde yükselen Jaisalmer, Galler Prensi ziyareti onuruna kırmızımsı pembeye boyanan ve adı Pembe Şehir olarak da bilinen Jaipur ve Tac Mahal ruhunuza iyi gelecek.

HER ALIŞVERİŞTE PAZARLIK YAPIN!
Hindistan' da alışveriş denilence aklıma ilk gelen gözalıcı renklerdeki kumaşlar, paşminalar, örtüler ve değerli taşlar. Özellikle Jaipur, değerli taşları ve kumaşları ile ünlü. Aynalı ve fil işli örtüleri ise çok uygun fiyatla her şehirde bulmak mümkün, tabii pazarlık şart.

Jaipur'da renkli bir sariyi rehberimin yardımı ile bağlayıp, bindimi de takıp lobiye indiğim zaman Hintli kadınlar gülüştüler. Önce batılı birinde sari ve bindi gördükleri için gülüyorlar zannettim, ama sonra bir tanesi yanıma gelip "Sari çok güzel olmuş ama siz çok hızlı yürüyorsunuz, sari giyen kadın filler gibi ağır ağır ve sallanarak yürür" dedi. Hindistan'da bile göreceklerinizi hatta benzerlerini dünyanın başka yerinde görmeniz mümkün değil. Dünyanın en romantik yerlerinden Udaipur'da akşam vakti saltanat kayığında kadifeler içinde kürek sesleri ve Hint müziği dinleyerek gidilen göl üzerindeki "Lake Palace"ın benzerini ben görmedim.

Uçuş Günleri (Dubai üzeri)
Hindistan'a en iyi bağlantı veren havayolu, Emirates Hava Yolları...

İstanbul'dan Delhi ya da Bombay'a pazartesi, çarşamba, cuma günleri tarifeli uçuş var. Delhi ya da Bombay'dan ise İstanbul'a pazartesi, çarşamba, perşembe ve cuma günleri dönebilirsiniz.

Uçak bileti fiyatları ise 640 dolardan başlıyor.

Hindistan, Türk vatandaşlarına vize uyguluyor.

SARAY OTELLER
Lake Palace, Udaipur

Tel : 00 91 294 527 961 73

Rambagh Palace, Jaipur

Tel : 00 91141 381 919

Umaid Bhawan Palace, Jodhpur

Tel : 00 91 291 333 16

Samode Palace, Jaipur

Tel : 00 91 141 63 24 07

Mughal Sheraton, Agra Tel : 00 91 562 331 701

AYŞE YAĞCI



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır