kapat
08.03.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Avukata ne gerek?

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün suç ve suçlu araştırmasına göre, Türkiye'de gözaltına alınanların çoğu avukat istemiyor; zaten genelde herkes savcılıktan serbest kalıyor!
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün son çalışması "Suç ve Suçlu Profili" başlığını taşıyor ve ilginç sonuçları gözler önüne seriyor. APK Dairesi Başkanı Dr. Nihat Dündar tarafından uzun süreli bir çalışma sonucunda elde edilen bilgiler, Türkiye'deki suç ve suçlu profilini ayrıntılı ortaya koymuş. Bana en şaşırtıcı gelen sonuç ise gözaltına alınanların çoğunluğunun avukat istememesi... Bir de, gözaltına alınanların genelde serbest kalması...Araştırmaya göre; Türkiye'de en çok gece saat 22.00 ile 24.00 arasında suç işleniyor. Mart ayında ise kelimenin tam anlamıyla "kriminal patlama" yaşanıyor. En çarpıcı saptama; raporun sonuç kısmında yer alıyor. Dr. Nihat Dündar; araştırmanın "değerlendirme" başlıklı bölümünde, polisin suçluyu yakalama ve adalete teslim etme sürecinde ortaya koyduğu çalışmalarının yüzde 14.7'sinin, tutuklatma ile suçlandığını, yüzde 85.3'lük kısmının ise boşa gittiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullanmış: "Polisin suçla mücadele politikasında birtakım yanlışlar olduğu gözlenmektedir. Suçlara karşı uygulanan cezaların yetersiz olması ve şüphelilerin savcılıklar tarafından serbest bırakılması yüzünden polisin çalışmaları boşa gitmektedir. Bu nedenle Türk Ceza Kanunu yeniden gözden geçirilmelidir. Örneğin son günlerin popüler suçu kapkaç olaylarına karşı cezaların yetersiz kalması ve infaz kanunu uygulaması ile mahkemelerin verdiği cezaların üçte birini tamamlayanların tahliye edilmesi, kamuoyuna Türk Ceza Kanunu'nda öngürülen cezaların caydırıcılığını kaybettiğini düşündürmektedir."

KUMAR SUÇLUSU AZ

Polisin hem yargıyı, hem de kendisini eleştirdiği araştırmanın dikkatimi çeken bölümlerini; yorumsuz aktarıyorum:

* Gözaltına almalar yüzde 77.5 oranla genelde karakollar tarafından gerçekleştiriliyor. Karakolların en çok müdahale ettiği suçlar ise sarhoşluk ve icrai rezalet. Bunun oranı yüzde 92.8. Şubelerin en çok ilgilendiği suç ise yüzde 50.1 oranında fuhuş.

* Yabancıların suçlara karışma oranı yüzde 2.7. Genel olarak yabancıların suça katılma oranı az görünse bile fuhuş suçlarında suça katılma oranı yüzde 12.1'e yükseliyor. Yabancıların en az işlediği suç ise kumar oynamak: Yüzde 0.1.

* Kadınların genel ortalamada suça katılma oranı yüzde 6.4. Fakat bu oran kadınlarda fuhuş suçunda yüzde 40.3'e, zina suçunda yüzde 36.7'ye yükseliyor. Kadınların en az işlediği suç ise yine yabancılar gibi kumar oymak; oranı ise yüzde 0.4.

* n İlkokul mezunu olan kişilerin suç işleme oranı yüzde 50.9. Yüksekokul mezunlarının suç işleme oranı ise yüzde 3.9 gibi çok düşük bir seviyede. Soygun ve kumar oynama suçlarında ilkokul mezunlarının oranı yüzde 60'ları buluyor. Yüksekokul mezunlarının ise fuhuş suçlarındaki oranı yüzde 0.7, dolandırıcılık suçlarında ise yüzde 4.4.

* Genel dağılımda suç işleme yaşı yüzde 31.2 oranıyla 25-35 yaş arası ve yüzde 28.2 oranla 18-25 yaş arasında yoğunlaşıyor. 25-35 yaş ortalamasının zina suçlarındaki oranı yüzde 42.5, dolandırıcılık suçlarında yüzde 43.5'e yükselirken, hırsızlık suçlarında yüzde 19.4'e düşmekte. Hırsızlık suçlarında özellikle 15-18 yaş grubunun oranı yüzde 27.5'i bulmakta. Bu sonuçlar genç yaştaki suçluların özellikle hırsızlık suçuna karıştıklarını göstermekte.

* Araştırmada elde edilen bir değişik sonuç da suçluların yüzde 48.7'lik oranla soğukkanlı bir kişiliğe sahip olduklarının belirlenmesi. Çekingenlik oranı ise yüzde 15.9. Bu oranlar suçun türüne göre ise farklılıklar göstermekte. Soygun suçlusunun oranı yüzde 56.2'yi, dolandırıcılık suçlusunun oranı ise yüzde 55.8'i buluyor.

* Avukat talep etme durumuna göre yapılan değerlendirmede; genel dağılımda gözaltına alınanların avukat talep etme oranının yüzde 11 olduğu görülüyor. Yani her 100 suçludan 11'i avukat talip ediyor. Bu oldukça düşük bir oran. Soygun suçlularının yüzde 31.1'i, fuhuş suçlularının yüzde 2.3'ü avukat istiyor.

* Suç işleme oranı, genelde akşam 18.00 ile gece 02.00 saatleri arasında yoğunlaşıyor. Dolandırıcılık saati olarak 12.00-18.00 arası belirlenmiş. En çok suç ise gece 22.00-24.00 arası işleniyor.

* Genel dağılımda işlenen suçlar ocak, mart, mayıs, temmuz ve ağustos aylarında yoğunlaşıyor. Dolandırıcılık suçu özellikle ocak ve mart aylarında işlenirken sarhoşluk suçu en çok mart ve mayıs ayında işleniyor. En çok suç işlenen ay mart. Oranı ise yüzde 19.9. En az suç işlenen ay ise kasım. Oranı ise yüzde 0.6

* Suçluların yüzde 25.2'sinin babası ölmüş. Fuhuş suçunu işleyenlerde bu oranın yüzde 35.3'e çıktığı gözleniyor. Araştırmanın bu bölümünde yapılan değerlendirmede ise şöyle deniliyor: "Bu sonuç, babalarını kaybeden çocukların annelerince yeterince denetlenip yönledirilmediğini veya babaları vefat edenlerin baba sevgisini başka kişilerde aradığını göstermekte ve bu konuda ailelerin tedbir almasının gerekliliğini ortaya koymaktır."

* Gözaltına alınanların yüzde 40.4'ü kirada oturuyor; yüzde 59.6'sı ise kendi evlerinde.

* En önemli sonuç ise genel dağılımda suç işleyen şüphelilerin yüzde 16.7'sinin polis tarafından, yüzde 53.3'ünün savcılık tarafından ve yüzde 15.2'sinin mahkemeler tarafından serbest bırakıldığı, tutuklanmanın ise yüzde 14.7 gibi düşük oranda olduğu...



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır