kapat
11.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Medeniyetler yüz yüze

Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in önerisiyle AB ve İslam ülkelerinin siyasetçi ve entelektüelleri, bugün İstanbul'da buluşacak "medeniyetler arası uyumu" konuşacaklar
Avrupa ve İslam ülkelerinin devlet adamı ve entelektüelleri, bugün İstanbul'da biraraya gelerek 11 Eylül'den sonra medeniyetler arasındaki yakınlığı kurmaya çalışacaklar. Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in önerisiyle Avrupa Birliği ve İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Ortak Forumu adı altında yapılacak toplantı, 71 ülkeden 51 dışişleri bakanının ikili görüşmeleri nedeniyle önemli diplomatik gelişmelere sahne olacak.

İKÖ ve AB ülkelerinin ilk kez bir dışişleri bakanları toplantısında biraraya gelmeleri dışında, toplantı "bütün dünyaya ve insanlığa barış, işbirliği ve uyum" mesajının verilmesi açısından da büyük önem taşıyor. ABD'de 11 Eylül 2001'de meydana gelen terör saldırılarından sonra, dünyada "bu olayın kültürler çatışmasına yol açıp açmayacağı" sorusunun belirdiği dönemde İsmail Cem, AB ve İKÖ ülkelerinden siyasi ve akademik çevrelerin katılımıyla "medeniyetler uyumu" konusunu ele alan bir konferans düzenlenmesi önerisinde bulunmuştu. Cem'in çeşitli uluslararası toplantılarda dile getirdiği bu düşüncesi büyük destek gördü ve Türkiye de bu kadar geniş katılımlı bir toplantıyı yapılan yoğun çalışmalar sonucu kısa sürede hazırladı.

IRAK BAKANI DA GELİYOR
AB-İKÖ Ortak Forumu, katılımcılara bu akşam Çırağan Sarayı'nda düzenlenecek "Hoşgeldiniz" resepsiyonu ile başlayacak İki gün sürecek toplantılara 71 ülkeden 44'ü dışişleri bakanı olmak üzere 51 bakan, 85 yazar ve tarihçi, 190'ı yabancı 618 basın mensubu katılacak. Ayrıca, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İKÖ Genel Sekreteri Abdülvahid Belkeziz, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Jan Kubis ve Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdurrahman Bin Hamad El Atiya'nın da katılacağı toplantıya, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solona'nın da geleceği belirtildi. Toplantıya, topraklarını BM denetçilerine açmaması nedeniyle bölgedeki gerginliği tırmandıran Irak'ın Dışişleri Bakanı da katılacak. Cem, konuk dışişleri bakanlarının birbirleriyle ikili görüşme talepleri üzerine yaklaşık 100 randevu ayarlandığını, kendisinin de talep üzerine 30 dışişleri bakanıyla görüşeceğini anlattı. Cem, Irak dışişleri bakanının görüşme talebi olup olmadığı sorusu üzerine ise, "Zannetmiyorum şu ana kadar olduğunu. Ben ev sahibiyim, talep gelirse tabii ki görüşeceğim" dedi.

DÜNYAYA BARIŞ MESAJI
"Toplantı, bütün dünyaya ve insanlığa barış, işbirliği ve uyum mesajını getiriyor" diyen Cem, Forum nedeniyle dünyanın ilgisinin Türkiye'ye yöneldiğini, toplantının tüm oturumlarının TRT kanalından verileceği Avrupa Yayın Birliği aracılığıyla tüm dünyaya ulaşacağını açıkladı. Cem, "Türkiye'nin bu kadar büyük ilgi toplaması, böyle bir toplantıyı gerçekleştirme konumundaki tek ülke olmasından kaynaklanıyor. Türkiye, hem İKÖ camiasına, hem AB camiasına mensup olan tek ülke konumunda" diye konuştu.

ÜNLÜ KONUKLAR ÖNEMLİ SORUNLAR
Yarın sabah başlayacak foruma, Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Ecevit de katılarak birer konuşma yapacaklar. Forumun ilk gününde, "Siyasi ve Kültürel Kırılma Noktalarının Önlenmesi", "Günümüz Ortamında Ortak Sorunların Üstesinden Gelinmesi" ile "Medya ve Siyaset" konulu paneller gerçekleştirilecek. Yarınki toplantıda ise "Öteki Kimdir? Gerçekten Öyle Bir Kavram Var mı?" konulu panel yapılacak.

Doğu-Batı çatışmasına ilişkin eserleriyle ünlü Filistinli bilimadamı Edward Said'in son anda rahatsızlanması nedeniyle katılamayacağı toplantıya, Ermeni soykırımı iddialarına karşı Türkiye'nin yanında olan, ünlü Osmanlı tarihçi Bernard Lewis, Fransa'nın uluslararası politika konusunda dünyaca ünlü profesörlerinden Thierry de Montbrial, dünyaca ünlü arkeoloji profesörü ve Tunus Devlet Başkanı Ben Ali'nin toplumsal konulardaki danışmanı M'hamed Fantar, Kahire Üniversitesi'nden Liberal İslam akımının temsilcilerinden olan Prof. Hassan Hanafi ile Türkiye'den ünlü tarih profesörü İlber Ortaylı katılacak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   85
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   15
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır