kapat
11.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Derviş'in golcüleri atakta

2001'de 3.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü çıtayı yükseltti. Transit Connect, Hyundai Starex ve Corolla'nın da devreye girmesiyle ihracat, 2003 yılında 6 milyar dolara ulaşacak
Otomotiv ihracatı, tekstil sektörünün tahtına göz dikti. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in "Onlarla çok gol atacağız" dediği sektörlerin başında gelen otomotiv, 2002'de ihracat çıtasını 5 milyar dolara çıkardı. 1998 yılında 1.5 milyar dolarlık ihracatla tüm sektörler arasında 7'inci sırada bulunan otomotiv sanayi, 2001 yılında ise 3.4 milyar dolarlık ihracatla bir rekora imza attı.

Geçtiğimiz yıl 142 bin adedi otomobil olmak üzere toplam 192 bin hafif ticari aracı dünyaya satan sektör, bu rakamı 2002 yılında 360 bin adede çıkarmayı planlıyor. Yarım milyon adetlik ihracatın hayal olmadığını savunan sektör temsilcileri, "Dünya yollarında binlerce Türk malı otomobil dolaşıyor. Kalitemizi herkese ispatladık. Artık yeni projeler peşindeyiz" diyerek iddialarını ortaya koyuyor. Sektör, bu yılki 5 milyar dolarlık ihracatı, yeni projelerle 2003 yılında 6 milyar dolara, 2005'te de 7.5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

2001'de yüzde 70 oranında daralan iç pazar nedeniyle ihracata ağırlık veren Tofaş, OYAK Renault, Mercedes Benz Türk, MAN gibi şirketlere bu yıl Ford Otosan, Toyota, önümüzdeki yıl ise Hyundai Assan eklenecek. Anadolu Honda da aynı şekilde Japon ortaklarıyla fabrikanın ihracat odaklı çalışması için büyük çaba gösteriyor.

Türkiye otomotiv üssü oldu
* 2001 yılında 683 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Tofaş, bu yıl 800 ile 1 milyar dolar arasında ihracat hedefliyor. Tofaş'ın ihracattaki en büyük kozu Doblo olurken, kuş serisine de Mısır'dan büyük talep var.

* OYAK-Renault, 2002 yılında Megane, Clio Symbol, yedek parça ve motor olmak üzere yaklaşık 800 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.

* Ford Otosan, 750 milyon dolarlık yatırımla kurulan Gölcük fabrikasından, bu yılın ikinci yarısından itibaren Transit Connect ihracatına başlayacak. Connect için başta İngiliz Posta İdaresi olmak üzere birçok yabancı firmadan sipariş alındı bile. Şirketin 2003 yılı ihracat hedefi 1 milyar dolar.

* Üretimde Sabancı Grubu ile yollarını ayıran Japon otomotiv üreticisi Toyota, 19 Şubat'ta yeni Corrola'nın ihracatı için düğmeye basacak. Şirket, sadece Türkiye'de üretilecek olan Toyota Corolla Sedan ile yaklaşık 800 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirecek.

* Hyundai Assan, bu yıl 52 milyon dolarlık yatırımla yeni bir ek tesis kuruyor. Şirket İzmit'teki tesisle Starex ticari aracının bölgedeki tek üreticisi olacak. 2003'te üretime başlayacak fabrika, yılda 60 bin adet Starex üretecek. Hyundai Assan, yeni ürün Starex ile yılda 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirecek.

Opel doğalgazlı otomobil üretti!
Otomotİv dünyasındaki yenilikler her gün değişiyor. Bunun son örneği de Opel'in "M" isimli konsepti. İlk kez Cenevre Otomobil Fuarı'nda sergilenecek tek kabinli aracın 1.6 lt'lik doğalgazlı turbo motoru bulunuyor. 4.05 metre uzunluğundaki dört kişilik konseptin maksimum sürati 200 km/h. Konsept M'in yollara ne zaman çıkacağı ise şimdilik sır.

DÜNYADAN

1 milyon dolarlık Bugatti açık artırmada satılacak
* Dünyaca ünlü müzayedeci Christie's tarihinde ilk defa Fransa'da 10 klasik otomobil için açık artırma düzenleyecek. Jet sosyetenin büyük ilgi göstereceği müzayedenin gözbebeği ise 1 milyon dolara satılması beklenen 1932 model Bugatti olacak.

* Jaguar X-Type, Fleet Management dergisinin okuyucuları tarafından altın madalya ile ödüllendirildi.

* BMW, 2001'de tarihi bir başarıya imza attı. Satışlarını yüzde 7.1 artıran şirket X5 modeline gelen büyük ilgi üzerine, ABD'deki fabrikasının kapasitesini artırdı.

* Başkan Carlos Ghosn önderliğinde 2 yıldır büyük atak yapan Nissan, yeni bir büyüme planı açıkladı. Buna göre şirket 1 milyon araç satmayı ve borcunu sıfıra indirmeyi hedefliyor.

* Volvo, yeni lüks arazi aracıyla hedeflerini büyüttü. İsveçli üretici XC 90'dan ilk yıl 50 bin adet satmayı planlıyor.

Yeni Clio Türkiye yollarında
Yenİlenen Renault Clio yollara çıktı. 1995 yılından bu yana Türkiye pazarında bulunan ve 30 bin adetlik satış rakamına ulaşan Renault Clio'nun yüzde 50'ye yakın parçası değiştirildi. Çift optikli yeni farlar, tamamen yenilenen gösterge tablosu, elektrik takviyeli hidrolik direksiyon sistemi, cam sileceklerinin ve ışıkların otomatik olarak çalışmasını sağlayan sensörler ve dünyada ilk kez kullanılan ses yalıtımlı ön camlar araçta ilk göze çarpanlar. Yeni Clio'nun dört farklı motor seçeneği bulunuyor: 1.2 lt 75 bg, 1.4 lt 16V 98 bg, 1.6 16V 110 bg ve 2.0 16V 172 bg.

Mete TANSU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır