kapat
06.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Feministler de yemek yapar!

25 feminist bir araya gelerek, 'Feministler de Yemek Yapar!' adlı eğlenceli bir yemek kitabı hazırladı. Bunu da 'eşitlik yolunda çalışan yeni erkeğe' ithaf ettiler
Türkiye'nin ünlü feministleri, "yemek yapmayı seven yeni erkeğe" ithafen yemek kitabı hazırladı. Uçan Süpürge tarafından çıkarılan "Feministler de Yemek Yapar!" adlı kitapta, Tavuklu Damat Paçası'ndan Arabaşı'na, Rumeli Koyultması'ndan Yoğurtlu Şahane'ye 25 yemek tarifi yer alıyor. Türkçe-İngilizce olarak basılan yemek kitabının kapağında, sinirli bir kadın karikatürü bulunuyor. Feministler kitabı "yeni erkeğe" ithaf ettiklerini de belirtiyorlar. Alışılmışın dışında, eğlenceli üslupla yazılan yemek tariflerinin bulunduğu kitabın ilk sayfasında şöyle yazıyor: "Bu kitabı yemek yapmayı bizim kadar seven, mutfağa girmeyi ve sevdikleri için lezzetler üretmeyi herhangi bir cinsin görevi olarak görmeyen, eşitlik yolunda bizimle birlikte çalışan bugünün erkeklerine 'yeni erkeğe' ithaf ediyoruz."

TARİFLER MOR YAZIYLA
Kitapta, Türkiye'de feminist hareketi başlatan kadınlardan Ayşe Düzkan, Eser Köker, Filiz Koçali, Kumru Başer, Stella Ovadia, Sündüz Haşar, Şirin Tekeli, Şule Aytaç, Zulal Kılıç ve Yıldız Ecevit'in de aralarında bulunduğu 25 feministin tarifleri yer alıyor. Mor yazıyla yazılan tariflerin yer aldığı sayfanın üst köşesinde tarifi verilen yemeğin çiziminin bulunduğu kitabın karşı sayfası ise "kişisel notlar" için boş bırakılmış.

SABAH'a konuşan Uçan Süpürge sorumlusu Halime Güner, yemek kitabı fikrinin öğretim üyeleri Aksu Bora ile Meltem Agut Gevrek'ten çıktığını anlattı. Güner, şunları söyledi: "Yıldız Ecevit'e geçmiş olsuna giden Aksu ile Meltem, ikramların lezzetinden etkilenmişler. Yıldız'a 'nasıl yaptın' diye sorduklarında, Yıldız üzeri yağ lekeleriyle dolu yemek defterini göstermiş. İçinde de tanıdık pek çok kadının tarifleri varmış. Ardından heyecanla Uçan Süpürge'ye geldiler ve 'Feministler de Yemek Yapar' önerisini getirdiler."

ÖNCE KAVGA ÇIKTI
Uçan Süpürge'de "Feministler yemek yapmaz" karşıt görüşünün ortaya çıktığını anlatan Güner, "Aslında asıl fırtına kitap çıktıktan sonra koptu. Bazı kadınlar 'Bu yoklukta somon tarifi verilir mi?' diye kızdı. Ben şimdi 'kitabın ardından' diye bütün bu olanları anlatan yazı yazacağım" dedi. Kitabın neden Türkçe-İngilizce hazırlandığını ise Güner şöyle anlattı: "Uçan Süpürge yurtdışında daha çok tanınıyor. Kitabın İngilizce çevirisini ABD Büyükelçiliği'ne Kültür Ataşesi olarak atanan arkadaşımız Capie A. Polk yaptı."

Filiz Koçali'den 'kolay menemen'
* Menemeni değişik şekillerde yapanlar var. Ben tek kişilik yaparım. Önce küçük küçük doğranmış bir yeşil biberi yarım kaşık sıvı yağda kısık ateşte hafifçe kavurur, üzerine küp şeklinde doğranmış bir domatesi ilave edip hafifçe kavurduktan sonra iki yumurtanın beyazını bir kapta çırpıp ilave ederiz. Biraz piştiğinde de ayrıca çırptığımız iki yumurta sarısını ilave edip biraz kısık ateşte tuttuktan sonra bol ekmekle yenir.

Şule TÜRKER



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır