kapat
06.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Bush'un başı dertte

Washington Amerika'da spotlar yavaş yavaş, ama gözle görülür biçimde, Başkan Bush ile çöken enerji devi Enron'un üzerine çevriliyor.. Bu olay TV'lerde artık birinci haber.. Gazetelerde giderek daha ağırlıklı olarak yer alıyor.. Başkan Bush ile Enron arasındaki ilişki arasında, olayı yakından izleyenler bile ikiye bölünmüş durumda..

Bazıları "Bu ilişki Bush'u götürür" derken, bazıları "Başkan temiz.. Kenneth Lay ile dost olduğu doğru. Ama bu Başkan'ın şirketin karanlık ilişkileri ile ilgisi olduğunu göstermez.. Bush'a bir şey olmaz" diyorlar..

Ama, Adalet Bakanlığı'nın Beyaz Saray'dan Enron ile ilgili her türlü yazılı belgeyi Bakanlığa teslim etmelerini istemesi, hemen ardından birer gün ara ile önce Senato, ardından da Temsilciler Meclisi komisyonlarında ifade vereceğini söyleyen Enron'un Başkanı Kenneth Lay'in aniden ifade vermekten vazgeçmesi, Washington'da havanın giderek ısındığını gösteriyor..

Enron Başkanı Lay, gerek baba gerek oğul Bush'larla çok yakın ilişkisi, gerekse çok sayıda politikacının seçim kampanyalarına çok büyük bağışlar yapması ile tanınıyor.. Yani "Ekonomi ile politikayı içiçe geçirmiş" bir kişi.. Bizden birilerini hatırlatıyor mu bu size? Bizde de Özal'a yakınlığı sayesinde, iş ile siyaseti birbirine karıştırıp, zengin olan işadamları olmadı mı?

Ekonomik olarak yardım ettiği siyasetçilerden, zamanı gelince diyetini istemeyi, çok iyi biliyor.. Bunun en yeni örneği, Bush'un seçimleri kazanmasından hemen sonra Yardımcısı Dick Cheney ile yaptığı toplantıda yaşandı.. Lay, bu toplantıda Cheney'den, kendisi gibi Teksas'lı olan Pat Wood'u Federal Enerji Düzenleme Komisyonu başkanlığına getirmesini istedi..

Oğul Bush'un 1994 yılındaki Teksas valilik kampanyasına, Lay ve şirketi Enron, tam 575 bin dolar bağış yapmıştı. Bunun dışında Cumhuriyetçi Parti'ye yaptığı bağış ise bir buçuk milyon doları buluyordu.

Son Başkanlık seçimlerinde de kendisinin ve Enron'un bütün ağırlığını Bush'un arkasına koydu.. O sıralar, Kenneth Lay'in kabineye girip Hazine Bakanı olacağı bile konuşuluyordu Washington'da.. Ama olmadı.. Olmadı çünkü, zaten 3 tane Teksaslı vardı.. Bush, Cheney ve Ticaret Bakanı Evans..

Bush'un yemin ettiği gün şirketinin hisse senetleri roket hızıyla yükselen Lay, işte bu noktada, işi ile uğraşacağı yerde, politika etkisini artırmakla suçlanmaya başladı ve sonunda şirketi de, kendisi de battı.. Washington'daki dostları, onun gizlice "Enron'a yardım edin" isteklerini geri çevirdi. Peki ona "Kenny Boy" diyecek kadar samimi olan Başkan Bush, skandal patlayınca ondan nasıl bahsetti? "Beni destekleyen biri..."

Şimdi Kenneth Lay için hesap zamanı.. Şirketinin gizli anlaşmaları, bunların kim veya hangi şirketlerle ve de hangi koşullar içinde yapıldığı birer birer ortaya çıkacak.. Hepsinin hesabını verecek.. 125 bin dolarlık yatırım yapan bir küçücük enerji şirketine, neden 10 milyon dolar kredi verildiğini anlatacak.. Kendi şirket çalışanlarına bile yalan söylemesinin nedenlerini anlatacak..

Bugün gelmediği Kongre'ye, yarın gelmek zorunda bırakılacak.. Çünkü, Enron hisselerine yatırım yapmış olan milyonlarca Amerikalı var.. Ve bu insanlarla şirketin kapanması ile işşiz kalanlar her şeylerini kaybetmiş durumdalar..



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır