kapat
06.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kerpiç eve sigorta mı olur!

Bayındırlık Bakanı Akcan evini sigorta yaptırmayan Afyonluları savundu: Kerpiç evlere sigorta yaptırmak 3 kez by-pass geçiren hastaya sağlık sigortası yaptırmak kadar zor
Afyon'da sadece 9 bin 674 konutun zorunlu deprem sigortası yaptırmasının bir nedeninin de sigorta şirketlerinin bu evleri sigorta yapmaya değer görmemeleri olduğu ortaya çıktı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Abdülkadir Akcan, "Gidelim Afyon'a bakalım hangi sigorta şirketi o konutları sigorta edecek? Her taraf kerpiç ev. Kimse sigorta yapmıyor, sigortaya değer görmüyor" dedi.

EVLER ZATEN AĞIR HASARLI
Akcan, Afyon'da deprem sigortası yaptırılmış konut sayısının azlığını değerlendirirken şöyle konuştu:

"Ortada iki taraf var, sigorta ettiren, bir de eden. Gidelim Afyon'a bakalım hangi sigorta şirketi o konutları sigorta edecek, bir bakalım. Her taraf kerpiç ev. Kimse yapmıyor. Sigortaya değer görmüyor. Sallantıda yıkılacak niyette görünce sigorta yapmak istemiyor. Genel Sağlık sigortası yapana gitseniz, '3 kez by pass geçirdim beni sigorta yapar mısınız' deseniz ne derler size? Benzer durum burada da var. Vatandaşı suçlamamak lazım. Olay çok farklı. Evler deprem falan görmeden zaten ağır hasarlı."

Akcan, deprem sigortası yaptırmayan vatandaşlara af uygulanıp uygulanmayacağı konusunun hükümetin konusu olduğunu belirterek, sorunlara hep birlikte çare aranacağını kaydetti.

Bakan, yapı denetiminin sadece pilot illerde uygulanmasında da herhangi bir kasıt olmadığını, birinci derece deprem bölgelerine öncelik tanındığını, bunun genele yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Akcan, A. Mete Işıkara'nın "viyadükler yıkılabilir" sözlerinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

"Marmara Depremi'nden bu yana iyileştirme ve ıslah çalışmalarını sürdürüyoruz. 100 milyon dolarlık kredi anlaşması yapma aşamasındayız."

KÖY EVİNE SİGORTA KAPSAM DIŞI
Afyon ili ve ilçelerinde birçok kerpiç evin yıkılması "bu evler sigorta kapsamında mı, değil mi" sorularını da gündeme getirdi. Sorulara Doğal Afet Sigorta Kurumu'ndan (DASK) yetkilileri yanıt verdi ve köy evlerinin sigorta yapılamadığını açıkladı. Yetkililer, "Bir binanın kerpiçten yapılması eğer il ve ilçede ise sigorta kapsamına giriyor. Ama uygulanan prim farklı.

Kerpiç evler depreme karşı daha büyük risk taşıdığından prim fiyatları daha yüksek. Sigortalama betonarme binalarda metrekare çarpı 210 milyon lira, yığma kagir binalarda metrekare çarpı 150 milyon lira, kerpiç evlerde ise metrekare çarpı 80 milyon lira. Köylerdeki binalar ise kapsam dışında."

Nevin BİLGİN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır