kapat
06.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Depremde köprüler yıkılabilir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın iddiasına göre, olası bir depremde kamu binaları ve viyadükler de sağlam kalmayacak...
Olası bir İstanbul depreminde ulaşımın can damarı köprü ve viyadükler yıkılır mı? Uzmanlar, 3 Şubat'ta yaşanan Afyon depreminin ardından İstanbul'u bekleyen tehlikeleri tartışıyor. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın ortaya attığı "İstanbul'da viyadük ve köprülerin sağlam olmadığı yönündeki" iddialara İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, İstanbul Valisi Erol Çakır ve Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit yanıt verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, "İstanbul'un, depreme hazır mı?" sorusuna verdiği yanıtla Işıkara'yı doğruladı: "Bütün kamu binalarını inceleyin. Viyadüklere bakın. Özel bir çalışmaya ihtiyaç yok. Ortaköy ve Mecidiyeköy viyadüklerini mutlaka inceleyin. Ben Boğaz Köprüsü'nün sağlam olduğunu zannetmiyorum."

600 MİLYON $ KREDİ BEKLENİYOR
Gürtuna, kendi alanlarındaki viyadük ve kavşakların takviye edildiğini belirterek, "Bunun dışında itfaiye binaları ve alt yapılarda düzenlemeler yaptık, bunları güçlendirdik. İstanbul'un altyapısını depremsellik haritasına çevirdik. Ancak bütün kamu binaları, hastane ve okulların elden geçirilmesi gerekiyor. Stratejik önemi olan binalar var, bunların depremde ayakta kalması lazım" dedi.

Gürtuna, olası bir Marmara depreminde İstanbul'da tamamen çökecek ve ağır hasar görecek binalar için bir takviye proje hazırladıklarını da söyledi: "Dünya Bankası, Avrupa Parlamentosu, Avrupa ve Amerika'daki çeşitli finans çevreleriyle görüşmelerimiz var. İlk etapta 500-600 milyon dolar kredi sağlamayı hedefliyoruz. Vatandaşa diyeceğiz ki, bu paranın şu kadarını 20-30 yıl vadeli kredi olarak veriyoruz, binanızı güçlendirin. Pilot uygulamalarla biz bunun iyi işlediğini, 'deprem' diye alıp başka yerlere harcamadığımızı, sağa sola çarçur etmediğimizi gösterirsek, bunun devamı gelir."

KARAYOLLARI: KÖPRÜLER SAĞLAM
İstanbul Valisi Erol Çakır da, "Eğer, bu inceleme sonucunda takviye gerektirenler varsa, bunların takviyelerinin inşaat olarak fiilen yapılması, şarttır" dedi. İstanbul'da bulunan 1 milyon 206 bin yapının olası bir afete karşı dayanıklı olup, olmadığının belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Çakır, "Sorun, İstanbul'daki bütün yapı stokuyla ilgilidir. Viyadükler, bu yapı stokunun çok küçük bir parçasıdır" diye konuştu.

Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit ise, "Depremden sonra dünyaca ünlü uzmanları çağırdık. Otoyollardaki köprülerde bir hasar meydana gelmediğini tespit ettik. Zaten karayolları olarak bütün yapılardaki rutin onarım ve bakım çalışmalarımız sürüyor" dedi. SHA

Viyadük sorunu Meclis'e taşındı
ANAP İstanbul milletvekili Aydın Ayaydın, İstanbul'da olası bir depremde, viyadüklerin tehlike yaratacağı uyarıları üzerine konunun araştırılması ve tedbir alınması için Meclis Araştırması istedi. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde İstanbul'daki boğaz köprüleri ve birçok viyadüğün tahrip olduğunu hatırlatan Ayaydın, viyadük tehlikesine dikkat çekti.

Özellikle Ortaköy, Mecidiyeköy ve Beşiktaş viyadükleri olmak üzere, toplam 123 köprü ve viyadükten 27'sinin acilen güçlendirilmesi gerektiğinin belirlendiğini kaydeden Ayaydın, Meclis Araştırma Önergesi'nin gerekçesinde, şöyle dedi: "Prof. Dr. Işıkara ve Prof. Dr. Yüzügüllü viyadüklere takviye yapılarak depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Üzücü tablolarla karşılaşmamak için konunun Meclisimiz tarafından araştırılması uygundur."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır