kapat
06.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Boşboğaz Vali

ABD'nin Irak'ın nükleer silah yapımını engellemek amacıyla Türkiye'ye hibe ettiği 5 nükleer dedektör Kapıkule başta olmak üzere 5 sınır kapısına gizlice yerleştirilmişti
Türkiye'nin ABD ile ortak biçimde sürdürdüğü ve gizli tuttuğu bir proje, Edirne Valiliği tarafından ifşa edildi. Saddam Hüseyin başta olmak üzere, Irak ve İran'ın nükleer silah imal etmesini engellemeye yönelik biçimde uygulamaya konulan, "Nükleer dedektör projesi" Edirne Valisi Fahri Yücel tarafından dün açıklanınca kriz yaşandı. Projenin duyulmaması için uğraşan Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler Valinin yaptığı açıklama üzerine küplere bindi. "Nükleer dedektör projesi" Türkiye ile ABD arasında varılan bir anlaşma ile hayata geçirildi. Afganistan savaşının da etkisiyle, İran, Irak, Suriye gibi ülkelerin nükleer silah imali konusundaki çabalarını dikkate alan ABD, Türkiye'ye 5 adet nükleer dedektör hibe etti.

ABD ve Türkiye, bu projeyi gizli tutarak, dedektörleri Kapıkule başta olmak üzere, 5 sınır kapısına monte etti. Her tür aracın ve özellikle TIR'ların gizli bölmelerine yerleştirilen nükleer maddeleri tesbit eden ve sinyal veren cihazlar devreye girdi. Rusya başta olmak üzere Avrupa'dan da gelen ve Türkiye üzerinden İran, Irak, Suriye'ye geçirilen nükleer maddelerin, bu dedektörler yardımı ile yakalanması öngörüldü. Böylelikle Saddam Hüseyin'in yanı sıra, İran'ın da nükleer silah imali konusundaki çabalarının engellenmesi amaçlandı.

VALİ DAYANAMADI
Ancak Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in koordinesinde yürütülen projede, nükleer dedektörlerin konulduğu sınır kapıları gizli tutulurken, dün Edirne Valisi Fahri Yücel bombayı patlattı. Yücel, ülkeye sokulması muhtemel, radyoaktif ve nükleer maddelerin tespiti amacıyla kullanılacak cihazların, Kapıkule'ye monte edildiğini, bu cihazlarla, nükleer madde hareketinin kontrol altına alınacağını söyledi.

Vali, sınır kapısına girişlere konulan direklerdeki algılayıcıların radyasyon ve nükleer maddelere karşı duyarlı oldukları ve böyle bir maddenin yaydığı radyasyonu bağlı bulundukları sistemi sesli olarak harekete geçirerek, görevlileri uyardığını söyledi. Araçta nükleer madde olduğunun belirlenmesi durumunda konunun Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Küçükçekmece Nükleer Araştırma Merkezine bildirileceğini de kaydetti.

KEÇECİLER KIZDI
Vali'nin açıklamalarının dün öğle saatlerinde Anadolu Ajansı tarafından duyurulması projeyi gizli tutan Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'i kızdırdı. Keçeciler haberi, İstanbul'da katıldığı "Dürüstlük ve Gümrükler" adlı bir panelde aldı ve SABAH'a yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Biz şimdiye kadar bu cihazları, sınır kapılarına koyduğumuzu aşikar etmedik. Nereye konulduğu belli olursa, kötü niyetli kişiler, cihazın bulunmadığı bir sınır kapısına yönelir. Kapıkule'den değil, İpsala'ya gider, oradan girer, çıkar. Biz tüm sınır kapılarına bu cihazlar yerleştirildikten sonra açıklayacaktık. Aşikar etmemek gerekiyordu ama olmadı."

Bu arada Keçeciler'in, Gümrük Müsteşarlığı ve Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Hakkı Teke'ye de talimat vererek, nükleer dedektörlerin bulunduğu illerdeki tüm kamu görevlilerinin, bir kez daha gizlilik konusunda uyarılmasını istediği de öğrenildi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır