kapat
02.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Skandal broşur

Ege Serbest Bölgesi'nde düzenlenen İsveç İş Kültürü Günü'nde İsveçliler'in dağıttığı "Türk sözcüğü bir ulusun adı değil, bir grubun adıdır" yazılı broşür skandal yarattı
İzmir'de Ege Serbest Bölgesi'nde düzenlenen "İsveç İş Kültürü Günü"nde İsveçliler'in dağıttığı İsveç'in eski İstanbul Başkonsolosu Kaj Falkman'ın hazırladığı broşürde Türkiye'ye yönelik ithamlar tepki aldı. İsveç Büyükelçisi Anne Dismorr ile tartışan Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Deniz Taner, toplantıyı terk etti.

Taner, toplantının soru-cevap bölümünde Dismorr'a "Sayın Büyükelçi, bizim bir ulus dahi olduğumuzu reddeden bir ülke, bu metni nasıl broşürün içine koydu? Burada dağıtmakla nasıl bir maksat güdüyorsunuz?" diye sordu.

"FARKLI GÖRÜŞLERİMİZ VAR"
Dismorr ise, "Türkiye'nin bir ulus olmasına dair hiçbir sorun yok. Ama azınlıklar ve dil konusunda farklı görüşlerimiz var. Kürt konusundan bahsettiğimiz doğru. Bu mesaj yanlış anlaşıldı. Broşürün amacı Türkiye ile ikili ilişkilerimizi geliştirmek, tarihi ilişkileri güçlendirmektir. İkili ilişkilerimize hiçbir şekilde zarar vermek istemiyoruz. Yorumunuz yanlış okumadan kaynaklanıyor" yanıtını verdi. Büyükelçinin yanıtının ardından, Taner salonu terk etti.

Broşürde yer alan ve sıkıntı yaratan bazı bölümler ise şöyle: "....Araştırmacılar Türk sözcüğünün bir halk grubu veya bir ulusun değil de bir grubun adı olduğunu ileri sürmektedirler. Türk, Mançurya'dan kaynaklanan ve batıya doğru göçerken çeşitli halk gruplarıyla karışmış olan aynı Altay dil grubuna bağlı göçebe kabilelerin ortak adıdır. Çinliler bozkırlarda yaşayan insanlara, güçlü anlamına gelen t'oukine derdi. Türük, yani Türk sözcüğü buradan kaynaklanıyor. Atatürk, (Türkler'in atası anlamında) Müslüman ve Osmanlı olmadan önce, özgür bireyler olarak yaşadıkları Orta Asya bozkırlarından kaynaklanan kökenlerini ön plana çıkarmıştır..."

SÖZDE SOYKIRIM İDDİALARI
"1. Dünya Savaşı'nda Türkler'le Ermeni ve Kürt bölgelerinde ilerleyen Rus birlikleri arasında gerginlikler yaşandı. 1915-1916'daki anlaşmazlıkta etnik soykırımlar önemli yer tuttu. Türkler ve Kürtler, vatana ihanet ve casuslukla suçlanan Ermeniler'i katlettiler ve göçe zorladılar. Ruslar'ın Anadolu'ya girmesi üzerine Ermeniler, Kürtler'den intikam almaya başladı. Ruslar geri çekilince de 200 bin Hıristiyan Ermeni, Ruslar'la göç etti. Ermeni katliamlarını ilk elde Osmanlı birliklerindeki Kürtler gerçekleştirdi. Türkler de görünürde Ruslar'ın barınak veya yiyecek temin etme olanaklarını yok etmek, gizliden gizliye ise Kürt bağımsızlık çabalarını çökertmek amacıyla Kürtler'i başka bölgelere sürmeye, köylerini yakmaya başladı..."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır