kapat
02.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

D'Alema Apo'nun adını bile bilmiyordu

Apo'nun elçilerini evinde kabul eden İtalyan Komünist Parti lideri Bertinotti, içkili kafayla telefona sarıldı ve Başbakan D'Alema'yı aradı. D'Alema o gece adını ilk kez duyduğu bir teröriste kucak açtı
PKK'lı Akif Hassan ile Ahmet Yaman sonunda istediklerini elde etti. Artık onlar, Komünist Parti milletvekilleri Ramon Mantovani ve Walter De Cesaris ile birlikte Yeniden Kuruluş Komünist Partisi lideri Fausto Bertinotti'nin evindeydi. Bertinotti, konuklarını hemen salona aldı. Ardından herkese tek tek viski ikram etti. Bertinotti tam yerine oturacaktı ki, hayatında ağzına hiç içki koymamış PKK'lı Akif Hassan bardağı bir dikişte boşalttı.fSöze önce iki milletvekili girdi ve durumu yüzeysel olarak Bertinotti'ye anlattı.

Hassan'ın "kafası güzel"di. Bertinotti iki PKK'lıya dönerek, "Sizin için ne yapabilirim?" diye sordu. Yanıt çok netti:

"Liderimiz Rusya'da daha fazla kalamaz. Politika yapmak ve mücadelesine devam etmek için İtalya'yı seçti. Fazla zamanımız yok. Bir uçağa koyup herhangi bir yere gönderebilirler. Türkler sürekli ensesinde. Tehlike içinde. Buraya gelmek istiyor..."

PKK'lıları dinleyen Komünist lider Bertinotti çok fazla düşünmedi ve konuklarına "Başbakan D'Alema'yı aramama ne dersiniz?" diye sordu. İçkiyle kafası da, midesi de iyice karışmış olan Akif Hassan, teklifi ikiletmeden, "Çok iyi olur. Zaten bizim istediğimiz de buydu" diye sevinçle karışık cevap verdi.

Bu arada boşalan bardaklar yeniden doluyordu. Bertinotti cep telefonunu aldı ve PKK'lıların gözü önünde dönemin Başbakanı Massimo D'Alema'yı aradı. Hassan'la Yaman'ın gözleri, 3 saat gibi kısa bir sürede hedefi tam 12'den vurmanın mutluluğuyla parlıyordu. Bertinotti ile D'Alema arasındaki sohbet tam 15 dakika sürdü.

Komünist lider, önce Başbakan'a gecenin bir yarısı arayıp rahatsız ettiği için özür diledi, ciddi bir durumun olduğunu belirtip söze girdi. D'Alema'nın olumlu tavırları karşısında Bertinotti, sohbetin genelinde Başbakan'a Öcalan'ın durumunu özetledi. Uzun bir süre Bertinotti'yi dinleyen Başbakan, yardım edebileceklerini söyledi. Ancak Öcalan'ın adını bile bilmiyordu!

D'ALEMA'NIN 2 ŞARTI
D'Alema, Apo'yu kastederek "Gerçek adı ne?" diye sordu. Bertinotti'nin cevabı "Öcalan, PKK ve Kürtler'in lideri" oldu. D'Alema'nın bir sonraki sorusu, "Bu Öcalan'ın pasaportu var mı?" oldu. Aldığı cevabın ardından (ki bu sorunun cevabı kitapta bile yazmıyor) son kararını Bertinotti'ye açıkladı: "Bize çok fazla problem yaratacak bir hikaye. (Derin iç çekti ve...) Ama durum böyleyse, işler böyle yürüyorsa, tamam, gelmesini sağlayalım..." Başbakan, Öcalan'a İtalya'nın kapısını işte böyle açtı.

Fausto Bertinotti'nin evinde "bayram havası" eserken, lider, Başbakan D'Alema ile birkaç konuyu daha konuşup, telefonu kapattı.

Daha sonra PKK'lılara dönüp D'Alema'nın Öcalan'ı kabul etmesine koyduğu 2 şartı söyledi: Öcalan, İtalya'da en fazla 3-4 ay kalabilir. Gelişi çok gizli tutulacak... PKK'lılar, bu şartları kabul ettikten sonra pazarlık gecesi sona erdi.

9 Kasım 1998... D'Alema, müsteşarı Minniti'yi aradı.fArdından da operasyonla ilgili olarakfDışişleri Bakanlığı Müsteşarı Umberto Ranieri ve Komünist Parti milletvekili Mantovani görevlendirildi.

MİSAFİR İTALYA'YA GELEMEDİ
Ranieri ve Mantovani büyük bir gizlilik içinde çalışacaktı. Olayı, bu 6 kişiden başka kimse bilmeyecekti. PKK'lılarla hükümetin görevlendirdiği adamlar arasında planlar detaylarıyla hazırlandı. Apo sıradan bir yolcu gibi İtalya'ya girecek, havaalanında başkasının adına düzenlenmiş bir Türk pasaportu gösterecekti. İtalya'ya vardıktan sonra da bir süreliğinefKomünist milletvekili Walter De Cesaris'in evinde kalacaktı. De Cesaris, Mantovani ile birlikte Suriye'de Öcalan'ı ziyaret eden, 2 PKK'lıyı Bertinotti'nin evine götüren kişiydi. İtalyan güvenlik güçlerifApo'nun korumalığını üstlenecekti... Bu gizli plan, Moskova'daki Öcalan'a iletildi. Apo, koşulları kabul etti ve operasyon başladı.

İlk aşamada Apo'nun getirilmesi için Milano Havaalanı seçildi. Mantovani'nin eşliğinde Akif Hassan ve Ahmet Yaman, İtalyan Meclisi içindeki seyahat acentesinden Milano Malpensa Havaalanı için 3 bilet aldı. Bu 3 kişi, Roma'dan Milano'ya hareket edecek ve Apo'yu karşılayacaktı. Ancak Meclis'ten çıktıktan sonra Yaman'ın otomobili yanlış yere park ettiği görüldü. Polis yanlış park yüzünden tekerleklere kelepçe takmıştı. Mantovani, bağıra çağıra polise milletvekili olduğunu anlatırken, Rusya'dan bir telefon geldi: "Roma'dan ayrılmayın, 'Misafir' oraya geliyor!.."

PKK'lıların rotası bu kez Roma Fiumicino Havaalanı oldu. Moskova'dan 2 uçak gelmişti. PKK'lılar inen yolcuları çıkışta tek tek kontrol ederken, kendilerini de uzaktan da İtalyan polisi gözlüyordu. Bekleyişler boşa çıktı. Teröristbaşı her 2 uçaktan da inmemişti. PKK'lılar bu kez de zaman geçirmek için Fiumicino'da deniz kenarında bir restorana gitti. O gece de arabada uyudular. Sabaha karşı Moskova'dan gelen bir uçak iniş yaptı. Uçaktan Kani Yılmaz ve "Kürdistan Özgürlük Cephesi Sözcüsü" Mizgin Şen çıktı. Yine Apo yoktu. 4 PKK'lı havaalanından Roma'ya dönerken, Mantovani telefon etti ve, "Çok önemli bir gelişme var, hemen görüşmemiz gerekiyor" dedi.

GÖNÜLLÜ KURTARICI MANTOVANI
Trafik çok yoğundu. Mantovani birkaç kere daha aradı. Sonunda PKK'lılarla Mantovani işçi mahallesi San Lorenzo'da Yeniden Kuruluş Komunist Partisi'nin önünde buluştu. Mantovani, Yaman'la Hassan'a şu yeni gelişmeyi açıkladı: "Hükümet, Öcalan hakkında Alman hükümetinin bir tutuklama kararı olduğunu yeni duydu. Artık İtalya'ya Öcalan'ı normal bir vatandaş gibi sokmak mümkün değil. Eğer Almanya isterse, Öcalan teslim edilecek ve hapse girecek..."

PKK'lılar buna da "Tamam" dedi. Mantovani, hükümetin ciddiyetini yineledi: "Hayır. Öcalan bunu duymalı. Kendisi ile görüşmem ve doğrudan konuşmam gerek. Yarın sabah ben ve Ahmet Moskova'ya beraber hareket etmeliyiz..."

Ahmet Yaman'ın endişesi farklıydı, "Rusya için vizem yok..." dedi. Oldukça rahat görünen Mantovani, hemen bir adamını aradı ve Yaman'a dönerek, "Bu artık bir problem değil" dedi. Mantovani, Yaman'la birlikte Rusya'ya gideceğini de açıkladı.

RUSLAR GARANTİ İSTEDİ
Böylece Bertinotti'nin evinde yapılan ilk anlaşma iptal edildi. Öcalan'ın milletvekili De Cesaris'in evinde kalması da çok riskliydi. Yine de Rus yetkililer Öcalan için İtalyanlar'dan birtakım garantiler istedi. İtalyanlar, Öcalan'a yeni teklif getirdi. Birincisi Almanya'nın iadesinin istememesi halinde kendisine siyasi sığınma hakkı tanınacaktı. İtalyanlar, Öcalan'ın bu teklifi kabul etmemesi halinde Moskova'ya özel bir uçak göndererek kendisini seçeceği emin bir yere götürmeye hazır olduklarını bildirdiler.

Ancak Mantovani, yine de Öcalan'la yüzyüze görüşmek isteğini yineledi. PKK'lılar "Tamam" deyince plan hazırlandı. Ve Mantovani, 12 Kasım sabahı Alitalia'ya ait bir uçakla Moskova'ya gitti. Biletleri ise İtalyan hükümeti ödedi.

Komünist lider, Başbakan'ı 15 dakikada ikna etti
Bertinotti: Gece yarısı aradığım için özür dilerim ama ciddi bir durum var.

D'Alema: Sorun nedir?

Bertinotti: PKK ve Kürtler'in lideri, İtalya'ya sığınmak istiyor... (Apo'nun durumunu özetler)

D'Alema: Gerçek adı ne?

Bertinotti: Öcalan.

D'Alema: Pasaportu var mı? Neyse, bize çok problem yaratacak hikaye... Ama işler böyle yürüyorsa tamam.

KOMÜNİSTLER ZAPATİSTLERİ DE GİZLİCE KAÇIRMIŞ
Komünist partili Mantovani Apo'yu almak üzere bizzat Moskova'ya gitti. Bu davranışının nedenini şöyle açıkladı: "Suriye'den çıktığından beri Öcalan'a yardım etmek istedim. Kendisini kaçırabilirlerdi. Zaten geçmişte de başkalarını İtalya'ya gizlice soktum. Meksika'dan gelen zapatist yöneticiler bunun en büyük örneği..."

D'Alema hayal kırıklığına uğrayacak
La Republica gazetesi dış politika uzmanı ve "Çok Gizli-Öcalan Dosyası" adlı kitabın yazarı Marco Ansaldo, kitabıyla ilgili SABAH'a şunları söyledi:

'BELGELER KANITTIR'
"Türkiye, Amerika ve Hollanda'ya defalarca gittim. İstanbul, Ankara ve Mudanya'da diplomat, avukat ve Apo'nun İtalya macerasını bilen Kürtler'le görüştüm. Ben gazetecilik görevimi yaptım. Eminim dönemin Başbakanı D'Alema gerçekler yüzünden hayal kırıklığına uğrayacak. Ancak elimde belgeler var. Bu eseri yalnızca birkaç kişiyle görüşüp hazırlanmadı. Kitap inanılmaz ama gerçek bir casusluk öyküsüdür. Özellikle gizli servis bağlantılarıyla ilgili bölümleri..."

YARIN
* Milletvekili Mantovani'yi Rusya'da kim karşıladı?

* Apo'yla ofiste yapılan görüşmede neler konuşuldu?

* Apo'ya yola çıkmadan önce neler ezberletildi?

* Terörisbaşı, PKK kamplarında neden sigara içilmesini yasaklamıştı?

* Öcalan, "Juventus'lu musun?" sorusuna ne cevap verdi?

* Apo'yu Roma'da bekleyen sürpriz neydi?

Yasemin TAŞKIN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır