kapat
02.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Vasiyetin böylesi

Sanatçı Sevinç Akkaya'nın hazırladığı 'Vasiyetnameler' adlı videoart çalışmasına katılanlar birbirinden ilginç vasiyet bıraktılar
Sanatçı Sevinç Akkaya'nın 5 Şubat'ta Karaca Sanat Galerisi'nde sergilenecek olan "Kıymetli Varakalar Etrafında İcra-i Sanat-Vasiyetname" adlı videoart çalışması çerçevesinde belirlenen 4 kişinin vasiyetleri, görüntülü olarak videoya kaydedildi. Akkaya'nın "sokaktan herhangi bir kişi" olarak belirlediği anten satıcısı Dinçay Bedük'ün vasiyeti herkesi hayrete düşürdü.

Organlarını bağışlamak istediğini, vücudunun geri kalan kısmının da bir üniversitenin tıp fakültesinde kadavra olarak kullanılmasını isteyen antenci Dinçay Bedük, kafatasının da tiyatroda "olmak ya da olmamak" tiradının geçtiği, Shakespeare'nin ünlü eseri, Hamlet'te kullanılmasını vasiyet etti.

Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İonna Kuçuradi ise belli bir vasiyeti olmadığını belirterek, "Başkalarının gerçekleştireceği bir şey söz konusu ise onlara öyle bir yük yüklemek söz konusu olmamalı" dedi.

Kendisinin ölümü ve vasiyeti hiç düşünmediğini ifade eden Prof. Kuçuradi, "Dört nala koşarken ölümü düşünecek vakit kalmıyor. Şu anda ben dört değil sekiz nala koşuyorum" diye konuştu. Üniversitede felsefe bölümünü kurarken en büyük amacının, felsefenin teorik gelişiminden öte hayata hizmet eden bir alan olmasını gerçekleştirmek olduğunu anlatan Prof. Kuçuradi, bunu bir yere kadar gerçekleştirdiklerini, kendisinden sonra da bunun devam etmesini istediğini söyledi. Prof. Dr. Neriman Samurçay ile yazar Erhan Bener'in sözlü vasiyetleri de alındı. Bener, "Yaşamım sonlandığı zaman bana ait bir şey kalmadığından vasiyet de önemsizleşiyor" derken, Prof. Samurçay, "Vasiyetim sanatçı dostlarımla ilgili, kendime yarım bıraktığım kitapları bitireceğim öncelikle" dedi.

NEDEN VASİYETNAMELER?
Sevinç Akkaya, videoart çalışmasını neden yaptığını söyle anlattı: "Çalışmanın amacı, insanların neden vasiyetname bıraktıklarını irdelemek. İnsanlar neden bir vasiyetname bırakır diye çok düşündüm. Çünkü fiziksel varlığım sona erdikten sonra benim düşünce sistemimin ya da sahip olduğum nesnenin kime kalacağı beni nasıl ilgilendirebilir? Çünkü artık yokum. Ama buna rağmen insanlar vasiyetname bırakıyorlar. Bunun iki nedeni var. Bir tanesi, yaşarken oluşturduklarını sonra da korumak istiyorlar. İkinci nedeni ise herhalde insanlar, kendilerine ait nesneleri başkalarına bırakırken, belki kendi yaşam sürelerini de o nesneyle sürdürmek ihtiyacı duyuyorlar."

Yasım da fazla tutulmasın
Kafasının tiyatroda 'Hamlet' oyunlarında kullanılmasını vasiyet eden anten satıcısı Dinçay Bedük, öldükten sonra yasının fazla tutulmasını da istemiyor. Dinçay Bedük, "Eşime, anılarımı, üstüne hiçbir kötü koku sinmemiş ismimi, ona yazdığı mektup ve şiirlerimi bırakıyorum" diyor.

Sevinç Akkaya'nın 5 Şubat'ta açılacak sergisinde, sözlü vasiyetlerin yanı sıra Sulh Hukuk Mahkemesi'nden alınan beş ayrı kişiye ait yazılı vasiyetnamelere de yer verilecek. Sergide ayrıca, Hitit Kralı 1. Hattuşili, ünlü Fransız komutan Napolyon Bonapart ile ünlü yazarlar Tolstoy ve Jack London'un Türkçe'ye çevrilmiş vasiyet örnekleri de yer alacak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır