kapat
02.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Aykut Barka'yı kaybettik

17 Ağustos depreminden sonra yaptığı soğukkanlı açıklamalarla İstanbullular'ın güvenini kazanan Prof. Barka beynindeki depreme dayanamadı. Barka 22 günlük derin komadan çıkamadan vefat etti
Beyin damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle yaklaşık üç hafta önce kaldırıldığı Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyat edilen İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof.Dr. Aykut Barka beynindeki depreme daha fazla direnemedi. Dün akşam tansiyonu ani bir şekilde düşen Prof.Dr. Barka'nın, bir süre sonra da kalbi durdu. Yapılan kalp masajlarına yanıt vermeyen Prof.Dr. Aykut Barka, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Prof. Barka'nın kaybı bilim dünyasını yasa boğurken, özellikle kendisinde 15 dakika önce doğan ikizi Günkut Barka adeta yıkıldı. Son ana kadar "Biz birbirimizi hissederiz. Kardeşim uyanacak. Öyle olmasaydı ben bunu bilirdim" diyerek moralini bozmayan ve derin uykudaki kardeşine psikolojik destek olmaya çalışan Günkut Barka, ikizinin kalbinin durmasıyla şoka girdi. Gözyaşlarına boğulan Günkut Barka, yakınları tarafından teskin edilmeye çalışılırken, Prof.Dr. Aykut Barka'nın 23 yıllık eşi Sherry Barka ile çocukları Richard Dağcan (10) ve İsabelle Selen (9) de ölüm haberini evde aldı.

BAŞARIYA DOYMADI
16 Aralık 1951 günü İstanbul'da ikiz kardeşi Günkut Barka'dan 15 dakika önce doğan Barka, büyüklüğü kardeşi Günkut'a vermişti. Ağabeyleri Güneş ve ablaları Ay'dan sonra dünyaya gelen Aykut ve Günkut ailenin sevinç kaynağı olmuştu. Edebiyat öğretmeni baba Kamil Barka ve Matematik öğretmeni anne Melahat Barka'nın çocuğu olarak dünyaya gelen Aykut Barka, ilkokulu Karagümrük İlköğretim Okulu'nda kardeşi Günkut ile birlikte okudu. Fatih Çarşamba'da iki katlı bir evde yaşayan Aykut Barka, kardeşi Günkut'a göre daha sakin, sessiz ve düzenliydi..Toprağın altında ne olduğunu hep merak eden bir çocuktu Barka. Liseden sonra Aykut Barka İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'ni kazandı. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre MIT (Masachussets Institue of Technology) adına çalıştı ve burs kazandı. Kazandığı bursla İngiltere'ye giden Barka'nın kariyeri de başlamış oldu. İngiltere'de eğitim aldığı yıllarda tanıştığı Sherry ile 27 yaşında evlenen Barka'nın Sherry'den Dağcan ve Isabelle isimli iki çocuğu oldu. Ancak Barka'nın gönüllerde taht kurması 17 Ağustos Marmara depreminde sonra yaptığı serinkanlı açıklamalarla oldu.

Şuuru hiç yerine gelmedi
Prof. Dr. Barka'nın ölümüyle ilgili açıklamayı Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Neşe Kavak, Beyin Cerrahi Servisi'nden Yard. Doç. Dr. İlhan Elmacı ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Göğüş birlikte yaptı. Açıklamada durum şöyle anlatıldı:

"Hastanemize 6 Ocak'ta beyin damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle getirilen Prof. Dr. Barka, 10 Ocak'ta ameliyat edildi. Sayın Barka, 22 gündür de hastanemizde yoğun bakım servisinde tedavi edilmekteydi.

Saat 17.00 sıralarında ani gelişen bir hipotansiyon (kan basıncındaki ani düşüş) sonucu saat 17.05'te kalbi durdu. Yapılan kalp masajına da cevap vermeyen Barka Hoca'yı maalesef saat 17.20'de kaybettik. Normal şartlarda hastanın şuurunun yerine gelmesi ya da durumunda bir düzelme görülmesi gerekiyordu. Şuuru hiç yerine gelmedi. Olumlu bir gelişme olmadı" dedi.

Üç haftadır hastanedeydi
Prof. Dr. Aykut Barka, 6 Ocak Pazar günü hastanenin Acil Servisi'ne sağ elde güçsüzlük ve konuşma bozukluğu yakınmasıyla başvurdu. Yapılan tetkiklerde, beynin sol yarısını besleyen ana damarda tıkanıklık saptandı. Prof. Barka'ya ilaç tedavisi uygulanmaya başlandı. Bu arada tedavi için Yoğun Bakım'a alındı. Yapılan tedaviye rağmen 10 Ocak Perşembe sabahı kötüleşen Aykut Barka, yaklaşık 7 saat süren ameliyata alındı. Ardından 4 gün uyutulan Barka, daha sonra verilen ilaçlar kesilmesine rağmen derin komadan hiç çıkamadı.

ORGANLARI BAĞIŞLANMADI
Prof. Dr. Aykut Barka'nın 22 gün süren tedavi yöntemi nedeniyle organlarının bağışlanmayacağı açıklandı. Barka'nın doktoru Prof. Yılmaz Göğüş, "Ailesinden bu yönde bir talep gelmedi. Zaten 22 gün boyunca uygulanan tedavide organların başka bir bedende çalışmasına engeldi" dedi.

BİLİM DÜNYASI ŞOKTA

Böylesi kolay yetişmez
Barka'nın ölüm haberini, düzenlenen bir ''Temel Afet Bilinci'' toplantısına katılmak üzere geldiği İznik'te öğrenen Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Barka'nın, çok değerli bir insan olduğunu belirterek ''Aykut hoca, kolay kolay yetişmeyecek bir bilim adamıydı. Kendisi, daha önce Kandilli Rasathanesi mensubuydu. Bizimle hiçbir zaman ilişkisini kesmedi. Yuvaya dönmek istiyordu. Nasip değilmiş'' dedi.

"Türkiye için kayıp"
İTÜ Jeofizik Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Haluk İyidoğan çok üzgün olduğunu belirterek "Türkiye, yeri doldurulamayacak bir bilimadamını kaybetti. Kendisi çok değerli bir arkadaşımızdı. Kendisiyle fakültede aynı binadaydık. Çok sık görüşüyorduk. Bugün durumunun kötüye gittiğini öğrenince fakülteden hastaneye doğru yola çıktık. Yolda vefat ettiğini öğrendik" diye konuştu.

"Yeri doldurulamaz"
Böğaiçi Üniversitesi Sismoloji Laboratuvarı Şefi Doç.Dr. Doğan Kalafat ise duygularını şöyle dile getirdi: "İnanın boşluğu zor doldurulacak bir insan. Aykut Ağabey, ile çok fazla olmasa da çok faydalı günler geçirdim. Jeoloji açısından bana çok yardımları oldu. Genç teknotik diri faylara ilişkin çalışmaları vardı. Araziye çok çıkan bir insandı. Onun boşluğu nasıl doldurulacak bilemiyorum" dedi.

Kaan ÖZBEK - Celal YILDIZ



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır