kapat
02.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Türk dericiler kendi mahkemesini kurdu

Türk dericiler yabancı firmalarla çıkan anlaşmazlıkların aleyhlerine sonuçlanması üzerine harekete geçti. Sorunları kısa sürede çözmek isteyen dericiler, Tahkim Kurumu'nu kurdu
Türk deri sektörü kendi sorunlarını çözmek için kendi mahkemesini kurdu. Yabancı firmalarla çıkan anlaşmazlıkların Türk dericilerin aleyhine sonuçlanması üzerine harekete geçen sektör temsilcileri, Türkiye Deri İhtisas Sektörü Uzlaştırma ve Tahkim Müessesini oluşturdu. Çözüme giden en kısa ve en güvenilir yolun sektörün kendine ait bir tahkim mahkemesi kurmasından geçtiğini kaydeden Türkiye Deri Sanayicileri Başkanı Turgut Koşar, "Sorunlarımız daha net ve kısa zamanda çözülecek. Bu sayede ticaret mahkemelerinin yükü de azalacak" dedi. Sektörün en büyük sorunun dış ticarette doğan uyuşmazlıklar olduğunun altını çizen Koşar, şöyle devam etti:

"Yurtdışı firmalarla yürütülen iş ortaklıkları veya alışverişlerde ihtilâfa düşüldüğünde, Türk dericilerin başvurmak zorunda kaldıkları İngilizlerin oluşturduğu tahkim mahkemesi bir çok haksızlığın doğmasına neden oluyor. Yabancı işadamları Türkiye'de benzer bir kurumlaşma mevcut olmadığı için Shalta Kuralları adı verilen tahkim usulünü bizlere dayatıyor. Tahkim yargısı yabancı unsurların etkisi altında kaldığından çoğu zaman Türklerin zararına sonuçlanıyor. Bir sektör mahkemesinin olması, zaman ve para tasarrufu sağlarken, yabancılara karşı dericileri korumuş olacak."

ÇÖZÜM KAPISI OLACAK
Hayata geçirilen tahkim müessesi, tüm dericilerin ticari ve sınai ilişkilerini sürdürürken imzalayacakları sözleşmelerde yer alabilecek. "İş bu sözleşmeden doğacak tüm ihtilaflar Türkiye Deri İhtisas Sektörü Uzlaştırma ve Tahkim Yönetmeliği tahkim yoluyla halledilir" şeklinde bir madde konması halinde, Türk dericiler için çözüm kapısı Türkiye'de açılacak.

TAHKİM NEDİR?
Değişik hukukçulardan alınan birbirine yakın tanımlar çerçevesinde tahkim, kanunun men etmediği konularda, taraflar arasında doğmuş veya doğacak anlaşmazlıkların Devlet yargısına baş vurulmadan, taraflarca veya kanunun yetki tanıdığı şahıs ve mercilerce tayin edilmiş bulunan kimseler aracılığıyla çözümlenmesi anlamına geliyor.

Kanunun yasaklamadığı konularda uygulanabilen Tahkim Kurumu'nda görülecek davalar sırayla değişecek iki bilirkişinin ve bir yargıcın huzurunda karara bağlanıyor. Ancak bu kişiler belli olduktan sonra tarafların kişilerin değişmesini talep etme ve mahkeme sonrasında alınan kararlara itiraz etme hakkı var.

Maria İNANDI



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır