kapat
02.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Saddam'a son uyarı

Başbakan Ecevit, Dışişleri'nin hazırladığı mektup taslağını onayladı. Ecevit, bu hafta gönderilecek mektupta Saddam'ı "BM denetçilerine izin ver. Bölgeyi savaşa sürükleyeceksin" diye uyarıyor
Amerika Başkanı George W. Bush'la yaptığı birebir görüşme sonunda yurda dönüşte "Irak lideri Saddam Hüseyin'e bir mektup göndereceğim" diyen Başbakan Bülent Ecevit dün bu mektubu onayladı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan mektup taslağı, öğle saatlerinde Bakanlık Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal tarafından Ecevit'e iletildi.

Ecevit sert ifadelerin içerdiği söylenilen mektubu okuduktan sonra onay verdi. Mektubun özel bir kurye ile Pazartesi günü Bağdat'a gönderileceği ifade edildi. Diplomatik kaynaklardan elde edinilen bilgiye göre, Ecevit mektupta Saddam Hüseyin'i "Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin ülkeye girmelerine izin ver. Kitle imha silahları üretimini durdur. Aksi takdirde kimyasal silah üretimi konusunda kaygıları olan ABD, Irak'a karşı bir operasyonu düşünebilir. Tüm bölge savaşa sürüklenecektir" diye son kez uyarıyor.

SAVAŞA HAZIRLANIYORLAR
Bu arada New York Times gazetesi de Iraklı muhalif liderlerin ABD yönetimine başvurarak Saddam'ı devirmek için yardım istediğini yazdı. Irak Ulusal Kongresi temsilcileriyle Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları'nın üst düzey görevlileri arasında Washington'da gerçekleşten görüşmeler 2 gün sürdü. Görüşmelerde ABD'de Amerikan askerleri tarafından eğitilen Iraklı muhalif komutanların daha sonra Kuzey Irak'taki muhalif birliklere eğitim vermesi gündeme geldi.

Gazete ayrıca Irak diktatörü Saddam Hüseyin'in 11 Eylül öncesi komşularıyla ilişkileri sıkı tutarak kendisini bir operasyona karşı güvence altına aldığını yazdı. Gazeteye göre, Irak gıda karşılığı petrol programından elde ettiği gelirleri komşularıyla ticari ilişkileri geliştirmek için kullandı. Türkiye, Ürdün ve İran'la ilişkilerine önem verdi. Böylece ABD'nin Irak'a saldırısı konusunda bölge ülkelerini ikilemde bıraktı. Irak Başkan Yardımcısı Taha Ramazan da bu ilişkilere güvenip "Irak'ın komşularının ABD tehditlerini reddedeceğine eminim" diye konuştu.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır