kapat
25.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Demokrasi direkten döndü

Koalisyonda krize yol açan "mini demokrasi paketi", kazaya uğradı, ancak Adalet Bakanı'nın uyarısıyla son anda dönüldü
Türk Ceza Kanunu'nun 312 ve 159'uncu maddelerini değiştiren "Mini Demokrasi Paketi", ANAP'lıların muhalefetinin Mesut Yılmaz'ın Almanya'dan gönderdiği "Genel Kurul'da önergelerle değiştireceğiz" güvencesi üzerine önlenmesiyle, dün Komisyon'dan geçti. Alınan bilgilere göre, telefonla tasarıya kabul oyu verilmesini isteyen Yılmaz, ayrıca, dönüşünde liderler zirvesi toplanacağını belirterek "Koalisyon liderleri olarak tasarı üzerinde uzlaşma sağlayıp Genel Kurul'da önergelerle değiştireceğiz" güvencesi verdi. ANAP'lı üyeler bu mesaj üzerine, tasarının alt komisyona havale edilmesi kararından çark ettiler ve tasarıyı eleştirseler de, Işılay Saygın dışında, koalisyon ortaklarına destek verdiler.

Adalet Komisyonu'nda önce 159'uncu madde değişikliği ele alındı. DYP, maddeye "cumhuriyet ve demokrasi" sözcüklerinin eklenmesi yönünde önerge verdi. AKP ve SP'lilerle ANAP'lı Işılay Saygın ve DSP'li İsmail Aydınlı'nın da desteğiyle önerge kabul edildi. Ancak, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk bu düzenleme ile yasak kapsamının genişletildiğini belirtti ve "Böyle demokrasi olur mu?" diyenin cezalandırılacağını söyledi. Türk'ün uyarısı ile tekrir-i müzakere yapıldı ve "demokrasi" metinden çıkarıldı.

KAR TOPU OYNAMA SUÇU!
Yılmaz'ın "muhalefet yapmayın" talimatına rağmen ANAP Genel Başkan Vekili Erkan Mumcu, komisyon üyesi olmadığı halde komisyon toplantısına katılıp tasarı aleyhinde bir konuşma yaptı. "Demokrasi ve toplumsal yaşamımız bakımından aleni bir tehditle karşı karşıyayız" diyen Mumcu, şu örneği verdi: "3 kişi sokağa çıkıyor. Birisi kar topu oynamayı öneriyor. 2'nci kişi zabıta yönetmeliğine aykırı olduğunu söyleyip reddediyor. Öneri sahibi ısrar ediyor ama, kar topu oynanmıyor. 3'üncü kişi de bunu savcılığa şikayet ediyor. Burada suç fiili var mı? Bana göre, kar topu fikrini ortaya atan kişiye 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek."

Mumcu sözlerini tamamlayınca MHP'li Orhan Bıçakçıoğlu, "Şahsi görüşün mü, ANAP adına mı konuşuyorsun? Parti adına konuşuyorsan 9 bakanınızın imzası var, geri çekin" diye sordu. "Çok şükür şahsiyetim var" karşılığı veren Mumcu, "Arkadaşlar, lütfen okuyun" deyince tansiyon yükseldi. MHP'li Mehmet Pak "Bize 'okuyun' diyemezsin, haddini bil, şov yapma", DSP'li İsmail Aydınlı da "Vekile hakaret ediyorsun" diye tepki gösterdi. Mumcu ise, "Bir yasa maddesini müzakere edemeyeceksek, buraya Adalet Komisyonu ne anlamı var" karşılığı verdi. Komisyon Başkanı Emin Karaa, tartışmayı kesmek için "Sizi dışarıya davet ediyorum" diyerek toplantıya ara verdi.

IŞIK SÖNDÜRME EYLEMİ!
AKP'li Ramazan Toprak'ın konuşması sırasında ise ilginç bir olay yaşandı. Refahyol dönemindeki "ışık söndürme" eylemini anımsatan Toprak, tasarı ile bu eylemin hem 312 hem de 159'dan ceza alacağını anlattı. Toprak eylemi anlatırken, sesini yükselterek "Işıkları söndürün" diye bağırınca, odacı kendisine yönelik bir talimat olarak algıladı ve Toprak'ın "Söndür, yak" komutları ile lambayı açıp, kapamaya başladı. Komisyon Başkanı "Oğlum sana demiyor" diyerek, komisyondaki eylemi sona erdirdi.

Oylamalar sonucunda 159'uncu maddeye "Cumhuriyet" kelimesi eklenmesi dışında Uyum Paketi, hiçbir değişiklik yapılmadan Komisyon'dan geçti. DGM Yasası'nda toplu suçlarda gözaltı süresi 7 günden 4 güne indirildi. Uyum Paketi, gelecek hafta Genel Kurul'da ele alınacak.

312. MADDENİN SON ŞEKLİ
Bir cürmü alenen öven veya iyi gördüğünü söyleyen veya kişileri kanuna uymamaya tahrik eden kimseye 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir. Sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığına dayanarak insanları birbirine karşı kamu düzenini bozma olasılığını ortaya çıkaracak bir şekilde tahkir eden kimseye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Halkın bir kısmını aşağılayıcı ve insan onurunu zedeleyecek bir şekilde tahkir eden kimseye de 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir.

Maddenin yürürlükteki hali:
Kanunun cürüm saydığı bir fiili açıkça öven veya iyi gördüğünü söyleyen veya halkı kanuna itaatsizliğe tahrik eden kimse 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 20 bin liradan 30 bin liraya kadar ağır para cezasına mahkum olur. Halkı, sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığını gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik eden kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin liradan 36 bin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır. Bu tahrik umumun emniyeti için tehlikeli olabilecek bir şekilde yapıldığı takdirde ceza üçte birden yarıya kadar artırılır.

159. MADDENİN SON ŞEKLİ
Türklüğü, Cumhuriyeti, Türk Milletini, Türk Devletini, TBMM'yi, Bakanlar Kurulunu, bakanlıkları, adliyeyi, devletin askeri veya emniyet ve muhafaza kuvvetlerini veya bunları temsil eden bir kısmını alenen tahkir ve tezyif eden kimseye bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Bu cürümlerin işlenmesinde, tahkir ve tezyif açıkça belirtilmemiş olsa bile ona yönelik bulunduğunda tereddüt edilmeyecek bir durum varsa, tahkir ve tezyif edilen, açıklanmış gibi kabul edilir. TC kanunları veya TBMM kararlarına alenen sövenlere bir aydan 6 aya hapis cezası verilir. Türklüğü, Türk Milletini veya Türkiye devletini tahkir ve tezyif, yabancı memlekette işlenirse, ceza üçte biri kadar artırılır.

Maddenin yürürlükteki hali:
Türklüğü, Cumhuriyeti, Büyük Millet Meclisini, Hükümetin manevi şahsiyetini, Bakanlıkları, devletin askeri veya emniyet muhafaza kuvvetlerini veya adliyenin manevi şahsiyetini alenen tahrir ve tezyif edenler 1-6 seneye kadar ağır hapisle cezalandırılır. Bu cürümlerin irtikabında muhatap sarahaten zikredilmemiş olsa bile onlara matufiyetinde tereddüt edilme-yecek karineler varsa tecavüz sarahaten vuku-bulmuş addolunur. TC kanunları veya Meclis kararlarına alenen sövenler 15 gün- 6 aya kadar hapis ve 100 liradan 500 liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır. Türklüğü tahkir yabancı memlekette işlenirse ceza yarıya kadar artar.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır