kapat
25.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ağır laf: Tufeyliler

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak imzalı açıklamada "Yüksek emlak vergisi ödeneceği iddiasını ortaya atanlar, geçmişte ayakkabı boyası parası kadar vergi ödeyen tufeylilerdir" denildi
Türk Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu, emlak vergisi uygulamasında geri adım atılmasına karşı çıktı. Birlik adına Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak adına yapılan açıklamada, vatandaşların ödeyeceği vergi miktarlarının aslında çok düşük olduğu ileri sürülerek, geri adım atılmasını savunanlara ağır eleştirilerde bulunuldu. "Biz sihirbaz mıyız" denilen açıklamada, karşı görüşü savunanlara "asalak" anlamına da gelen Tufeyliler benzetmesi yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi: "Bilindiği gibi, şehirde yaşamanın bir bedeli vardır. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde veya Kore'de 600-800 dolar mesken vergisi ödenirken, Türkiye'de 20-30 dolar vergiyi çok görmesinler.

Sihirbaz mıyız?
Bizden hizmet bekleyenlere sormak gerekir: Merkezi Hükümet para vermez, halktan da para akışı olmazsa belediyelerin hizmet üretmesi için sihirbaz olması gerekmez mi?

Bugün, 'Emlak Vergileri, 20-30-40 kat arttı diyenler' vergi vermeye alışmamış, ancak vergisiz yaşamaya alışmış kişilerdir. 100 metrekare betonarme, karkas, 1. sınıf konutun yeni şekli ile vergisi 31 milyon liradır. Bunun fazla olduğunu kimse iddia edemez. Bugün, 31 milyon liranın verilmesinin zor olduğunu sananlar, önceki yıllarda, 1.5 milyon lira gibi, ancak ayakkabı boyası parası değerinde Emlak Vergisi ödeyen tufeylilerdir.

Yanlış yapıyor
Hükümetimiz bu tip kararlar alırken de bu yasaları çıkartırken de belediyelerimize danışmama alışkanlığına sahiptir. Bu konuda da geri adım atılıp atılmaması hususunda belediyelerimize danışmasını beklerdik. Çünkü, bu işin maddi ve siyasi muhatabı ile sorumlusu belediyelerdir."

Vergi uzmanı Şükrü Kızılot'un rakamlarla tek tek ortaya koyduğu onlarca örnek ise bu açıklamanın tam tersi bir gerçeği ortaya koyuyor. Örneğin, 1998'de Şişli Halasgargazi Caddesi'nde 33 milyar asgari değeri olan bir binanın yeni asgari beyan değeri 487 milyara çıkıyor. Bu dairenin sahibi o yıl (binde 1) 33 milyon emlak vergisi ödedi. Bu yıl için ödeyeceği vergi ise (binde 2) 956 milyon olacak.

Sözcük anlamı
Meydan Larousse'a göre Tufeyl bin Ziyad'ın adından gelen "Tufeyli" sözcüğünün anlamı şu: Bir kimsenin yanından ayrılmayan, onun sayesinde geçinen dalkavuk, parazit kimse. Osmanlıca-Türkçe sözlükte ise "asalak" anlamı ön plana çıkıyor. Sözcük aynı zamanda "tufeyliyye", "tüfeyliyyat" biçimleriyle botanik ve zoolojide asalakları tanımlamak üzere kullanılmış.

Maksadını aşan bir laf olmuş ama...
Aytaç Durak, bildirinin Ankara'da Birlik Sekreterliği tarafından hazırlanarak kamuoyuna açıklandığını söyledi. Bildiriye imza atarken, Tufeyli sözcüğünü fark etmediğini belirten Durak, "maksadını aşan bir laf olmuş" yorumunu yaptı. Durak, hükümete de seslenerek "Bu işte muhatap biziz. Aradan çekilin. Vatandaşla karşı karşıya biz gelelim. Bu işin siyasi faturası varsa halk bize çıkarır" dedi.

Aydın Ayaydın, çare olacak yasa teklifi sundu
ANAP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, emlak vergisi değerlerinin 2001 yılı rakamlarının yüzde 50'si kadar artırılarak belirlenmesini öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Emlak Vergisi beyanlarının Bakanlar Kurulu'nun uygun göreceği yıla kadar ertelenmesini içeren hükümler taşıyan teklif, belediyelerin emlak vergisi kaybını önlemek için 2002 emlak vergilerinin, geçen yılki değerin yüzde 50 oranında artırılarak belirlenmesini öngörüyor. Teklifin gerekçesinde, "Bu düzenleme ile toplumda oluşan huzursuzluğun giderilmesi ve kriz ortadan kalkana kadar mükelleflere ağır Emlak Vergisi yükü getirilmemesi amaçlanıyor" denildi.

Oral: Oranlar değişmeyecek
Maliye Bakanı Sümer Oral ise emlak vergisi oranlarında bir değişikliğin düşünülmediğini söyledi. Oral, emlak vergisine ilişkin yeni düzenlemede beyan esasının kalkacağını, belediyelerin asgari değerler üzerinden vergi tahakkuk ettirip mükellefe ileteceğini belirtti. Oral, takdir komisyonlarınca tespit edilen arsa birim metrekare değerleri içinde, çok önemli haksızlıklar ve adaletsizlikler bulunduğunu vurguladı. Sümer Oral, "Yeni kanuni düzenlemeyle birlikte, beyan esası kalkacak. Yaşanacak haksızlıklar da giderilecek" dedi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır