kapat
25.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

500 işçi istediler 8 bin kişi geldi

İhracatı 250 milyon dolara çıkan Yeşim Tekstil 500 yeni işçi alacağını açıklayınca, 8 bin kişi başvurdu. Kasap, manav, marangoz bile iş istedi
Yeşim Tekstil, Türkiye'nin entegre tesislerinden biri. İşadamı Cavit Çağlar ve dayısı Şenol Şankaya'nın ortaklığı ile kurulan şirket, yılbaşında 500 yeni işçi almak için sadece Bursa'da bir duyuru yaptı. Müracaatların kabul edildiği 12 gün içerisinde iş için 8 bin kişi başvuruda bulununca şirket yetkilileri neye uğradıklarını şaşırdı. Günde ortalama 500 kişinin müracaat ettiği fabrikada Ocak sonuna kadar başvuru sayısının 10 bini geçmesi bekleniyor. Bir kadro için tam 16 kişinin talip olduğu fabrikada 8 bin müracaat içinden 408 şanslı kalifiye eleman hemen işbaşı yaptı.

Başvuruda bulananların çokluğu kadar nitelikleri de şaşırtıcıydı. Yeşim Tekstil İnsan Kaynakları Müdürü Özlem Pınar, başvuruları şöyle yorumladı: "Başvuruların ardı arkası kesilmiyor. Müracaat edenlerin çoğu ilkokul mezunu vasıfsız sayılacak işçiler. Ama iş isteyenler arasında kasap, manav, marangoz gibi esnaf ve sanatkar kesiminin de yoğun olması dikkat çekiyor. Tofaş, Renault gibi fabrikalardan ayrılan çok nitelikli teknik elemanların bile bize başvurması çok şaşırtıcı. Üstelik bu insanlar, işe girebilmek için yük taşımaya bile razı. Ne yapacağımızı şaşırdık."

YALANI BİLE GÖZE ALDILAR
İşe girebilmek için yalan söyleyenlerin sayısının da oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Pınar, "Dikiş bildiğini söyleyenler makine başına geçince ne yapacaklarını bilemiyor. Çaresizlikten yalan söylemek zorunda kalıyorlar" diye konuştu. İş isteyenlerin çokluğunun kendilerini bile şaşırttığını belirten Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Şankaya ise, "Bazı günler o kadar büyük izdiham yaşandı ki, fabrikanın kapılarını kapatmak zorunda kaldık. Kendi işçilerimiz içeri giremez olmuştu" dedi.

Şankaya, fabrikaların kapısına kilit vurulduğu bir dönemde Yeşim Tekstil'in sürekli büyümesinin sırrını "50 yıllık iş tecrübesi ve müşteriye verilen güven" olarak açıklıyor. Krizin başladığı günden bu yana bir tek işçi çıkarmadıkları gibi 2 bine yakın yeni işçiye işbaşı yaptırdıklarını vurgulayan Şankaya, "Son 3 yıldır her türlü engellemeye karşın dış pazarlardaki payımızı artırmayı başardık. Rekabet gücümüzü sürekli ayakta tutacak organizasyonumuzu başarıyla tamamladık. Şimdi bunun meyvelerini topluyoruz" diye konuştu.

GÜVEN VERİYORUZ
İş başvurusundaki yoğunluğun şaşırtıcı olmaktan da öte çok üzücü olduğunu vurgulayan Şükrü Şankaya, "Her yaştan, her gruptan insan başvuruyor. Bunları görüp de üzülmemek mümkün değil. Ancak işe aldığımız her insan üzüntümüzü biraz olsun azaltıyor" dedi.

Geçtiğimiz Aralık ayında 200 kişiye işbaşı yaptıran Yeşim Tekstil, Ocak ayı sonuna kadar 92 kalifiye elemanı daha seçerek işçi alımlarını tamamlayacak.

İZDİHAM YAŞANDI
1-İşe girmek için yalan söyleyen bile var. Dikiş biliyorum diyenler makine başında ne yapacağını şaşırıyor.

2-İzdihamdan fabrikanın kapıları kapatıldı. Çalışanlar da içeri giremedi.

3-İşsiz kalan nitelikli teknisyenler yük taşımaya bile razı oluyor.

Krizlere yenilmedi
Yeşim Tekstil'in ortaklarından Cavit Çağlar şu anda tutuklu. Ancak kurucusu olduğu şirket üretim ve ihracatını artırmayı başardı. Nike'tan Zara'ya, GAP'den Marks & Spencer'a kadar ünlü markalara üretim yapan Yeşim, her ay ülkeye 20 milyon dolar döviz getiriyor. Şirketin bağlı bulunduğu Nergis Grubu'nun yıllık cirosu ise yaklaşık 600 milyon dolar. Herkesin işçi çıkardığı kriz döneminde şirket 2 bine yakın yeni işçiye işbaşı yaptırdı.

Yavuz ÖZGÜNAY - İbrahim ÖGE



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır