kapat
25.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

İki kritik soru

Bankalara neden kamu kaynağı ile sermaye sağlıyorsunuz?
Bu kaynağı aktarırken kamu çıkarını nasıl koruyacaksınız? Kamunun parasını hangi yöntemle ne kadar zamanda ve nasıl geri alacaksınız? AŞ'ye dönüşmüş olsa bile, sermayesi Hazine'ye ait olan bir bankada çalışan personel kamu personeli sayılır. Kamu personelini özel hukuk hükümlerine tabi hale getirmek, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı düşmez mi? Bankalara sermaye desteği operasyonu Köşk'ün titiz incelemesine konu olunca Devlet Bakanı Kemal Derviş, 10 gün içinde ikinci kez soluğu Çankaya Köşkü'nde aldı.

Özel sermayeli bankalara devlet kaynaklarından sermaye aktarılması, reel sektörün mali sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılması, kamu ve fon bankası yöneticilerine yargı güvencesi sağlanması ana başlıklarından oluşan yasanın kaderi en geç 29 Ocak Salı günü netleşecek. 14 Ocak'ta Köşk'e gönderilen yasayı Anayasa gereğince 15 gün içinde incelemek ve nihai kararını açıklamak zorunda olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Devlet Bakanı Kemal Derviş'i dün saat 10.00'da Çankaya Köşkü'nde kabul etti. 1 saat 45 dakika süren brifingde, BBDK Başkanı Engin Akçakoca ve Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık da hazır bulundu.

Neler anlatıldı?
Görüşmede Kemal Derviş'in, bankalara kaynak aktarımının niçin düşünüldüğü, piyasaların ve IMF'nin bu yasaya bakışı, uluslararası uygulamalar konusunda bilgi sunduğu ve bu işlemin 'şeffaflık' içinde sonuçlandırılacağı bilgisini verdiği öğrenildi.

Sezer'in, yasanın her maddesi hakkında ayrıntılı sorular sorması üzerine özellikle BDDK Başkanı Engin Akçakoca zaman zaman söz alarak açıklamada bulundu. Akçakoca, sermaye desteği sürecinin objektif ve etkin işleyeceğini, bir defalık ve geçici bir işlem olacağını, 6 ay içinde Türk bankacılık sisteminin uluslararası normlarla uyumlu, güçlü ve güvenilir bir yapıya kavuşacağını anlattı.

Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Akışık ise kredi yeniden yapılandırma kararları dolayısıyla neden hukuki güvence istendiği ve kamu bankalarından ayrılacak personel hakkında açıklamalarda bulundu.

Derviş, Köşk'ten ayrıldıktan sonra yakın çevresi ile kısa bir değerlendirme yaptı ve "Yapıcı bir üslupta geçti" dedi.

Ancak, teknik kadroda madde bazında veto açıklaması gelmesinin sürpriz sayılmaması fikri ağır bastı.

Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Sezer, Derviş ve ekibine iki kritik soru sordu. Derviş tarafından Sezer'e yasanın bir çerçeve düzenleme getirdiği, uygulamanın BDDK tarafından ayrıntılı bir yönetmelikle düzenleneceği anlatıldı ve Cumhurbaşkanı'nın kaygı duyduğu tüm konuların yönetmelikle çözülebileceği söylendi. Öte yandan Bakan Derviş, Çankaya Köşkü'ne çıkmadan önce, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile 40 dakikayı bulan bir görüşme yaptı. Bu görüşmenin ana konusunu "Vural Akışık" oluşturdu. Hüsamettin Özkan, Derviş'e reel sektöre yönelik kredilerin yeniden yapılandırılacağı bir dönemde Akışık ve ekibinin "haciz" işlemleriyle sanayicileri yıprattığına yönelik bilgileri aktardı. Özkan, binlerce işçi çalıştıran, ihracat yapan iyi niyetli firmalara daha fazla özen gösterilmesini istedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır