kapat
18.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Komisyonsuz değişim için 9 işgününüz kaldı

31 Aralık 2001 tarihine kadar bir bankada hesap açanlar, aralarında Alman Markı'nın da bulunduğu 12 Avrupa para birimini komisyonsuz değiştirebilecek
Yeni yılla birlikte Avrupa'nın 12 ülkesi kendi para birimlerinden vazgeçerek, ortak para birimi euroyu kullanmaya başlayacak. 1 Ocak 2002 tarihinden kısa bir süre sonra da, bu para birimleri bir ay ile iki ay içerisinde yasal para olma özelliğini kaybedecek.

Cebinde, yastık altında bu paraları tutmakta ısrar edenler... Dikkat! Almanya, Hollanda, Fransa, İrlanda, Avusturya, Belçika, Finlandiya, İspanya, İtalya, Lüksemburg, Portekiz ve Yunanistan'ın para birimlerini, komisyon ödemeden değiştirmek için tam 9 işgünü vaktiniz kaldı. Birikiminizin değerinin kaybolmasını istemiyorsanız, bir an önce harekete geçmenizde fayda var. İşte size euro değişimi konusunda bilmeniz gerekenler...

* Bankada mark cinsinden vadeli mevduatım var. Ne yapmam gerekecek?

Sizin birşey yapmanız gerekmiyor. Bankanız bunu 1 Ocak 2002 tarihinde otomatik olarak euroya çevirecek. Vadesi geldiğinde artık markınız değil, euronuz olacak.

* Banka hangi kurdan Alman Markı'mı euroya değiştirecek?

Sadece Almanya'nın değil, 12 ülkenin para birimlerinin dönüşüm kuru 1 Ocak 1999 tarihinde belirlenmişti. Bu kurlar geçerli olacak. Örneğin 1 euro 1.95583 mark ediyor. Veya 1 mark karşılığında banka sizin hesabınıza 0.51129 euro geçecek. Ancak bunların ikisinin de TL karşılığı aynı. Birikiminizde hiçbir fark olmayacak. Ayrıca banka bu değişimde komisyon da uygulamayacak.

* Ben yılbaşından sonra örneğin 5 Ocak tarihinde bankada Alman Markı hesabı açamaz mıyım?

Hayır. Çünkü mark tarihe oluyor.

* Kasamdaki Alman Markı'mı ne yapmalıyım?

9 gün içinde bankaya giderek hesap açmalısınız. Banka yılsonunda sabit kurdan euroya çevirecek. Eğer 31 Aralık'a kadar hesap açtırmazsanız, maliyetine katlanmanız gerekir.

* Nasıl bir maliyeti var?

Sabit kurdan komisyonsuz olarak dönüşüm gerçekleştiremezsiniz. Banka nakit para getirdiğinizde yine bunu euroya dönüştürecektir. Ancak sizden komisyon kesecek.

* Neden komisyon alacak?

Çünkü paranın nakit olarak değişimi maliyet yaratacak. Sizin ve elinde hala nakit olarak bu 12 ülkenin para biriminden tutan tasarruf sahiplerinin dövizleri toplanacak. Bunlar uçakla yurtdışına yollanacak. Bunların sigortası, güvenlik için koruma parası ödenecek...Yani bu paralar buradan fiziki olarak yurtdışına taşınacak, karşılığında banknot olarak basılan eurolar aynı şekilde fiziki olarak buraya getirilecek. Bu arada para nakitte durduğu için faiz kaybı olacak. Değiş tokuş yapılacak. Bunun da bir maliyeti var. Bankalar sizden "kâr" değil, yaptıkları hizmetin karşılığında "komisyon" alacak.

* Ben markımı yıl sonundan önce bankaya yatırdım, banka tasarrufumu euroya dönüştürdü. Ben de bu parayı nakit olarak çekmek istedim. Banka benden komisyon isteyecek mi?

Hayır. Merkez Bankası açıklamasında "Hesap sahipleri 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren önceden olduğu gibi masraf veya komisyon ödemeden hesaplarından euro banknot çekebileceklerdir" diyor.

* Markımı bir banka şubesinde veya döviz büfesinde dolara çevirsem?

Bu da mümkün. Ama bu işlem için komisyon ödersiniz. Çünkü banka, markınızı gişe alış kurundan alacak. Doları da satış kurundan satacak. Dolayısıyla siz farkında bile olmadan aslında bankaya komisyon ödeyeceksiniz.

* Diyelim ki, Ocak ayında Almanya'ya gideceğim ve bir miktar markım var. Orada bunu harcayabilir miyim?

28 Şubat 2002 tarihine kadar harcayabilirsiniz. Bundan sonra paranızı harcayabilmek için önce euroya dönüştürmek zorundasınız. Merkez Bankası 31 Aralık 2003 tarihine kadar değişim taleplerini karşılayacak. Ancak o zaman ne kadar komisyon alınacağı belli değil.

Döviziniz kaç euro ediyor?
1 Avusturya Şilini0,0727
1 Alman Markı0.5113
1 Belçika Frangı0.0248
1 Fin Markkası0.1682
1 Fransız Frangı0.1524
1 Hollanda Florini0.4538
1 Lüksemburg Frangı0.0248
1 İrlanda Lirası1.2697
1 İspanyol Pesetası0.0060
1 İtalyan lireti0.0005
1 Portekiz Esküdosu0.0050
1 Yunan Drahmisi0.0029

Euro Türkiye'ye geldi
Euro Türkiye'de de 2 Ocak'tan itibaren piyasaya çıkacak. Bu konuda hazırlıklarını sürdüren Merkez Bankası 1 Aralık'ta euro ithalatına başladı. Merkez Bankası, 1 Ocak 2002'den itibaren sunulmak üzere euroları kendi şubelerinde hazır bulunduracak. Merkez Bankası, müşterilerinin nakit ihtiyacını karşılamak için hazırlık yapmak isteyen bankalara da 10 Aralık'tan itibaren teminat karşılığı euro veriyor.

Hazine Mark'ları topladı
Hazine, elinde 12 ülkenin para biriminden bulunan yatırımcılara sunduğu seçenekle tasarruf sahiplerinde 820 milyon euro borçlandı. Hazine geçen hafta 4 gün süresince 184 günlük bono sattı. Tasarruf sahipleri Hazine'ye 12 para birimi cinsinden borç verdi. Vade sonunda Hazine ödemesini euro olarak yapacak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır