kapat
18.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ay'a 2.5 kez gidecek kadar euro bastılar

1 Ocak 2002'de 649 milyar euro piyasa çıkıyor. Bu tarihi değişim için basılan banknotlar uç uca eklendiğinde 2 milyon kilometrelik uzunluğa erişiyor
Dünya tarihinin belki de en büyük değişimine sadece parmakla sayılacak kadar az gün kaldı. 1 Ocak 2002 tarihinde Avrupa'nın 12 ülkesi yıllar süren hazırlık devresinin ardından, ortak para birimi euroya geçiyor.

303 milyonluk Avrupa halkı euronun 'cismini' ilk kez Eylül ayında gördü. Bu tarihten sonra da, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde basılan euro banknot ve madeni paralar, akla hayale sığmayacak güvenlik önemleriyle Avrupa içinde ve dışında dağıtılmaya başlandı.

REKOR EMİSYON
Sadece değişime konu olan paranın hacmi bile Guiness Rekorlar Kitabı'na geçebilecek boyutta. Merkez bankaları 1 Ocak 2002'de piyasaya sürmek için 14.9 milyar adet banknot bastı. Sadece banknotların değeri 633 milyar euro ediyor. Ortalama 14 cm uzunluğundaki bu banknotlar uç uca eklendiğinde ortaya çıkan zincir, 2.5 kez Ay'a gidip geliyor. Üzerlerinde çeşitli dönemlere ait kültürel anıtların resmedildiği banknotların en küçüğü 5'lik, en büyüğü ise 200'lük. TL olarak en küçük banknot 6.5 milyon, en büyüğü 260 milyon lira civarında.

Merkez bankaları banknotların yanı sıra değeri 16 milyar euro olan 51.9 milyon adet de madeni para bastı. Sonuç olarak Avrupa 2 Ocak 2002 tarihinde toplam değeri 649 milyar euroluk, yani 600 milyar dolarlık bir 'hazineyi' tedavüle çıkarıyor.

Dünya nüfusunun yüzde 5'inin ulusal para birimi olarak kullanacağı euro için yapılan hazırlık bununla da sınırlı değil. 1 milyarı aşkın banka hesabı, sayıları 140 bin civarındaki para bozma, değiştirme makineleri, 7 milyon kadar bozuk para ile çalışan cola, gazete satan makineler, yazar kasalar... Tüm bunların euroya dönüşümü için hazırlıklar da tamam.

Euro, Avrupalılar için sadece bir para, ekonomik bir meta değil. Bu, herşeyiyle birlikte sınırları kaldırılmış büyük 'Avrupa ülkesine' geçişin en önemli adımlarından birini oluşturuyor. İşte bu nedenle 12 Avrupa ülkesi aylardır bir festival havasında euroya geçişin kampanyasını yapıyor. Okullarda, sokaklarda, mağazalarda, televizyonlarda euroyu tanıtıyor, en önemlisi sevdirmeye çalışıyorlar.

İşte bu kampanyaların etkisiyle halk, geçen haftasonu tüm ülkelerde dağıtımı başlayan 'tanıtım paketlerini' satın almak için bankaların önünde uzun kuyruklar oluşturdu. 12 ülke halkı, içinde yaklaşık 10 euro değerinde bozuk para bulunan 200 milyon paketi alarak ilk fiziki temaslarını gerçekleştirdi.

25 bin kamyonluk bozuk para
Euroya dönüşüm için Avrupa merkez bankaları tarafından 250 bin ton metal kullanarak, 51.9 milyar adet madeni para bastı. Toplam değeri 16 milyar euro olan bozuk paraların ağırlığı Paris'teki Eyfel Kulesi'nin tam 25 katına eşit. Bu hazinenin, 10 tonluk kamyonlarla taşındığını varsaysak, ortaya 25 bin adetlik bir konvoy çıkıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır