kapat

19.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Dört dörtlük bir yasa...

Önceki gün bir arkadaşım telefon etti;

- Vergi yasalarındaki son düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlanmış. Alıp incelediğimde, daha ilk bakışta yeni yasanın ilginç bir yönünü farkettim.

- Nedir o?

- Tam dört dörtlük bir yasa olmuş...

- Dur bakalım, o kadar da iddialı konuşma... İyinin düşmanı, mükemmeldir. Hem öyle, ilk bakışta, dört dörtlük olduğunu nasıl farkettin ki?

- Sadece ben değil, Resmi Gazete'yi alıp dikkatle inceleyen herkes farkeder. Bak anlatayım... Son yasanın numarası dört tane dörtten oluşuyor yani 4444. Yasanın yayımlandığı Resmi Gazete'yi alıp, sol üst tarafına bakan herkes, son yasanın Kanun No.sunun 4444 olduğunu yani dört dörtlük olduğunu farkeder...

Vergi sistemleri ve ekonomi
Gerçekten ilginç bir rastlantı. Kamuoyunun, uzun süredir beklediği, 4444 sayılı yasanın gerekçesini okuduğumuzda, son değişikliğin neden yapıldığını da farkediyoruz. Gerekçenin bir bölümünde şu açıklamalar yeralıyor:

"Vergi sistemlerini, ekonomik koşullardan bağımsız olarak düşünmek mümkün olmadığı gibi, vergi mevzuatını değişmez kabul etmek de mümkün değildir. Vergi sisteminin temel fonksiyonu, ekonomik koşulları değiştirmek değildir. Tersine, ekonomik koşullar vergi sistemini değiştirmek için yeterli gerekçe olabilir. Vergi sistemi, ekonomik koşulları ve yapıyı izlemek ve yeni koşul ve yapıya uygun düzenlemeleri yapmak durumundadır.

Açıklanan gerekçelerle, vergi sistemini ekonomik koşullar çerçevesinde tekrar gözden geçirmek ve gerekli önlemleri almak zorunluluğu doğmuştur. Yapılan ertelemelerle, vergi idaresine yeni düzenlemeyi mükelleflere sağlıklı bir şekilde anlatması ve yeterli hazırlığı yapabilmesi için daha geniş bir zaman tanınmaktadır. Böylece, geçiş dönemi olmayan önceki düzenlemenin, mükelleflerde yarattığı olumsuz psikolojik etkiler ortadan kaldırılmakta ve uygun koşullarda, bir geçiş dönemi öngörülmektedir."

Ekonominin önünü açmak
Oldukça uzun olan gerekçenin, yukarıdaki bölümünden dahi, önceki yasanın ekonominin önünü tıkadığı ve mükelleflere sağlıklı bir şekilde anlatılmadığı yani geçiş dönemi olmadan, yürürlüğe konduğu, net olarak anlaşılmaktadır.

Son yasayla ilgili Gerekçe aylardır, bu köşede yazdıklarımızı doğrulamaktadır. Sadece bizim değil, toplumun büyük bir kesiminin şikayetlerini doğrulamaktadır.

Son yasa ile tıkanan ekonominin önünü açmak, canlılık kazandırmak ve topluma güven vermek amaçlanmıştır. Nitekim, bunun olumlu psikolojik etkileri farkedilmeye başlamıştır. Son vergi düzenlemeleriyle ilgili 4444 sayılı Yasa, ağırlıklı olarak, önceki yasanın olumsuz etkilerini gidermeye çalışan ve ekonominin önünü açmak isteyen bir yasadır. Bu yönüyle baktığımızda, yapılan düzenlemeler olumludur.

Ancak, olaya bütünüyle baktığımızda Türkiye gibi yüksek oranlı enflasyonun yaşandığı bir ülkede, enflasyon olgusunu kavrayan bir vergi sisteminin olmadığı, harcamaların büyük bir kısmının gider yazılamadığı bir vergi sistemine, dört dörtlük demek de mümkün değil.

Çivi bir vuruşta çakılmıyor. Son yasa ekonominin önünü açmaya yönelik "ince ayar" bir düzenlemeydi. Enflasyon muhasebesi ve giderlerin indirimi konusunda da ileride <B>"ince ayar" bir başka düzenleme yapıldığında, Türk Vergi Sistemi, gerçek anlamda dört dörtlüğe yaklaşmış olacak...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır