kapat

19.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mal canın yongası
Yaşadığımız depremin şokunu atlatıp, sevdiklerimizin hayatta olduğunu anlar anlamaz ilk derdine düştüğümüz şey genelde evimiz, malımız mülkümüz oldu ki, pek çoğumuz için bu geç kalınmış bir endişeden başka bir şey değildi. Halbuki ülkemizde bir türlü yerleşmeyen sigorta mefhumunun gelişmesiyle hiç aklımızda olmayan afetleri yaşasak da en azından malımız için endişe duymadan kendimizin ve sevdiklerimizin yaşamına sahip çıkabiliriz...
Panikle değil, bilinçle hareket edin
Hepimizi aniden yakalayan deprem sırasında yaşadığımız korku ve panik yüzünden, pek çoğumuz ne yapacağımızı bilemedik. Ancak deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılacak doğru hareketler, sizin ve yakınlarınızın hayatını kurtarabilir.
Depremden önce bilmeniz gerekenler:

Eviniz depreme dayanıklı mı?
Daha öncekilerde olduğu gibi, en son yaşadığımız depremde de, can ve mal kaybı, çoğunlukla ruhsatsız, yapılırken betonu, çimentosu esirgenmiş binalarda meydana geldi. Yanyana iki apartmanın birisi sapasağlam ayakta kalırken, diğeri yerle bir oldu.
Hangi şiddet, ne etki doğurur?
Depremin ölçüsünü belirlemek amacıyla depremlerin etkilerinin sınıflandırılmasıyla ortaya çıkmış bir ölçek türü olarak "şiddet" kullanılıyor. Belli başlı 12 şiddet grubu ve etkileri ise şöyle gruplanabilir:
Afetlerin gönüllü kahramanları
Doğal afetler ve kazalar, hiç istemesek de karşımıza çıkıp varlığını hatırlatmaya devam ediyor. Çok umutsuz gibi görünen manzaranın karşısında bile, gönüllü gençlerden oluşan ve amaçları 'hayat kurtarmak' olan AKUT Derneği içimize biraz su serpiyor.
SEDA KAYA GÜLER
Hepimiz şoktaydık...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır