kapat

19.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
AKUT yanımızda
AKUT gönüllüleri depremden 2 saat sonra Avcılar'daydılar. Ve 17 saat sonra çöken Aydoğan Apartmanı'nın enkazı altından Elif sağ olarak çıkarıldı...

KİMİ doktor, kimi dağcı, kimi öğrenci, kimi öğretmen... Hepsi birer kahraman... Enkaz altında yaşam mücadelesi veren insanlara taze bir soluk oluyorlar. Yıkılmış duvarların altından gelen seslere kulak veriyor, uzanan elleri tutup aydınlığa çıkarıyorlar...

AKUT'tan söz ediyoruz. Arama Kurtarma Derneği'nden. Dağcı Nasuh Mahruki ve doktor Feridun Çelikmen'in başında olduğu ve 1986 yılından bu yana faaliyet gösteren dernek, bugüne dek 50'yi aşkın hayat kurtardı.

Son olarak Adana depreminde enkaz altında kalan 3 kişiye hayat veren AKUT üyeleri, son depremin hemen ardından daha önce yapılan anlaşmalar gereği İçişleri Bakanlığı'yla temasa geçerek, Avcılar bölgesine yola çıktılar.

AKUT'un ilk gönüllüleri yardım bölgesine sabah saat 5 olmadan geldiler. Doktor Feridun Çelikmen, ilk gelişlerini şöyle anlattı: "Buraya geldiğimizde hiçbir ekipman yoktu. Biz kendi jeneratörümüz, kendi delici aletimizle aramalara başladık. Askeri birliklerdeki asker arkadaşlar ve bilinçli halkla polisleri yönlendirerek son derece başarılı bir çalışma yaptık."

Gümüşpala Mahallesi'ndeki Aydoğan Apartmanı, 26 daireli bir apartmandı. Bina olduğu gibi çöktü. AKUT, binada önce ses taraması yaptı. Ses gelen her yer öncelikle kaba çalışmaya başlanmadan, hiçbir delici alet kullanmadan önce tespit edildi. Çelikmen, şöyle anlattı: "Depremden 17 saat sonra, bu enkazın altından Elif çıkarıldı. Elif sapasağlam, 3 kat betonun altından çıkarıldı. 10'un üzerinde canlı insan çıkarttık, bu enkazdan. Bunların içerisinde annesinin sarıldığı bir çocuk dahi vardı. Kurtarma olayında uluslarası bir standart vardır, bu herkese eşit kurtarma değil, en sağlıklı olana öncelik tanımadır. Biz de noktasal olarak dört koldan arama yaptık. 40 kadar AKUT elemanı burada aralıksız çalıştı. Ve sonunda çok güzel canları hayata kazandırdık."

Zeynep KURTBAY

Gönüllü aranıyor
Deprem bölgelerinde yardıma koşan AKUT gönüllüleri, dağcılık deneyimi olan ve teknik kurtarma desteği verebilecek gönüllülere ihtiyaç duyduklarını açıkladılar. Dağcılık deneyimi olmayanlar asıl teknik kurtarma hizmeti veren ve verecek olan bu ekiplere geri hizmet desteği (alet, vs. taşınması, yiyecek, içecek, taşınması ve bilumum lojistik destek) vermek üzere görevlendirilebilecek. Ancak dağcılık deneyimi olan kişilere olan ihtiyacın daha acil olduğu bildirildi. Çünkü, lojistik destek verebilecek gönüllülerin önünde, onların bağlı bulunacağı, teknik kurtarma işini yapacak elemanlar neredeyse hiç kalmadı. Elbette bir çok lojistik destek elemanına da ihtiyaç duyuluyor.

GÖNÜLLÜ OLMAK İSTEYENLER İÇİN TEL: 0(212) 252 46 44


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır