kapat

19.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Deprem faizi: %31
Deprem sonucu oluşan kayıplar, Tüpraş'taki yangın moral bozdu. Hazine üç yıllık tahvili 8 puan yüksekten borçlandı

IMF anlaşmasına, buna yönelik olarak reformlara ve iddialı bir bütçeye endekslenen Türkiye'de deprem nedeniyle ortaya çıkan hasar beklentileri de etkiledi. Bütçede gelirlerinin artırıp, giderlerin sıkı kontrole alınması gereken bir dönemde ortaya çıkan hasar ve Tüpraş'taki yangın moral bozdu. Hazine'nin daha fazla iç borç alabileceği, yılsonu için 9.1 katrilyon olarak beklenen rekor bütçe açığının bu seviyeyi de aşacağı endişesi bonodan kaçışı getirdi. Bunun sonucu olarak Temmuz sonunda yüzde 119.5 bileşik faizden üç yıl vadeli üç ayda bir değişken faizli tahvil satan Hazine, dün eş vadeli borcu ortalama yüzde 127.62'den alabildi.

Toplam 876 trilyon nominallik teklifin geldiği ihalede Hazine 715.8 trilyonluk satış yaparak net olarak piyasadan 660 trilyon çekti. İhalede maksimum oran ise yüzde 131'e kadar çıktı.

Üç aylık değişken faizli üç yıllık tahvil ihalesinde ilk dönemin getirisi yüzde 22.83 olarak belirlendi. Bu faiz önümüzdeki üç aylık enflasyon beklentisine göre dönemsel olarak yüzde 8'in, yıllık olarak da yüzde 35'in üzerinde reel getiri vaadediyor.

İkinci kez denenen üç ayda bir değişken, üç yıllık tahvillerin satışından önce Pazartesi günü faize referans olması için üç aylık bono ihalesi düzenlendi. Hazine'nin verdiği 2 puanlık ilave getiriyle dönemsel referans faiz yüzde 20.89 oldu. Temmuz sonunda da referans faiz yüzde 20.77'ydi. Yani deprem öncesinde beklentiler bu ihalede de bileşik faizin yine yüzde 120 civarında oluşabileceği yönündeydi.

Bonoda satış geldi
Bu arada önceki gün tatil edilen ikinci el bono işlemleri dün başladı. Piyasanın en çok işlem gören 23 Ağustos 2000 vadeli tahvilin faizi sabah 3 puan artışla yüzde 97'ye öğleden sonra da 1 puan daha yükselerek yüzde 98'e kadar çıktı.

Nadin TAŞCIOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır