kapat

19.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kriz masalarına cep telefonu
Turkcell Gölcük, Yalova, İzmit ve Adapazarı'ndaki kriz masalarına 10'ar adet cep telefonu gönderdi. Tahsis edilen telefonlardan ücretsiz olarak iletişim sağlanabileceği bildirildi

Turkcell, depremden en çok etkilenen ve iletişimin kesildiği İzmit, Çınarcık, Yalova, Adapazarı ve Gölcük bölgelerindeki haberleşmenin durumunu anlatmak üzere bir rapor yayınladı. Turkcell ayrıca Gölcük, Yalova, İzmit ve Adapazarı'nda evleri ve aileleri zarar görmüş, yakınlarına ulaşamayan vatandaşların haberleşmelerini sağlayabilmeleri için, bu bölgelerde bulunan ilgili kriz masalarına 10'ar adet cep telefonu gönderdi. Bu bölgedeki vatandaşlar kriz merkezlerinden bu telefonları kullanarak, ücretsiz olarak yakınları ile iletişim kurabilecekler. Turkcell'in bölgelere ilişkin raporu ise şöyle:

İzmit
İzmit'te 28 adet baz istasyonumuz çalışmaktadır.

Teknik açıdan hiçbir sorunumuz yoktur ancak yoğunluk nedeniyle görüşmelerde aksaklıklar olabilir.

Yoğunluk nedeniyle önerimiz özellikle gerekmedikçe, acil durumlar haricinde arama yapılmaması ve görüşmelerin mümkün olduğunca kısa tutulmasına hassasiyet gösterilmesidir.

Çınarcık
Bursa'daki teknik ekiplerimiz bu bölgeye ulaştı ve çalışmalarına devam etmektedirler.

Yalova
Yalova-Merkez, Cumhuriyet Caddesi ve Yalova-Termal bölgesindeki baz istasyonlarımız çalışmaktadır.

Yalova'da bulunan diğer baz istasyonlarımızın çalışabilmesi için Türk Telekom ile transmisyon çalışmaları devam etmektedir.

1 adet mobil baz istasyon aracımız takviye için bu bölgeye gönderilmiştir.

Adapazarı
Adapazarı Dörtyol ve Türk Telekom'daki baz istasyonlarımız çalışmaktadır.

2 adet mobil baz istasyon aracımız takviye için bu bölgeye hizmet vermek üzere transmiyon beklemektedir.

Diğer baz istasyonlarımızın çalışması için Türk telekom ile transmisyon çalışmalarımız devam etmektedir.

Gölcük
Değirmendere, Merkez ve Donanma Komutanlığında bulunan baz istasyonlarımız, Türk Telekom transmisyon sisteminin hizmete girmesiyle birlikte servis vermeye başlayacaktır.

1 adet mobil istasyonumuz bu bölgede takviye olarak hazır bulunmaktadır. Diğer baz istasyonların hizmete girmesiyle birlikte, servis vermeye başlayacaktır.

Telefonlar neden sustu?

Depremle birlikte haberleşme felç oldu. Tüm telefon hatları ile cep telefonları sustu. İletişimin başlıca nedenleri şunlardı:

Hava hatları koptu.

Fiber optik kablolar kesildi.

Santral binaları yıkıldı.

Elektrikler kesildiği için sağlam santraller de kullanılamadı.

Santralleri çalıştıran akü ve jenaratörler enkaz altında kaldı.

Sınırlı hat kapasitesine yoğun yükleme sistemi kilitledi.

İstanbul, İzmit gibi önemli sanayi merkezlerinde, nüfus yoğunluğuna paralel yatırım yapılamamasının yarattığı sorunlar başgösterdi.

Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Fatih Yurdal ise , olağanüstü durum ilan ettiklerini belirtti ve santral sistemi çöken İzmit, Adapazarı, Yalova, Gölcük ve Düzce'ye mobil santral kurulması için önlem alındığını açıkladı. Yurdal, vatandaşlara şu çağrıda bulundu:

"Acil ihtiyaç durumları dışında vatandaşların sınırlı kapasitedeki hatları kullanmamasını rica ediyoruz. Hele hele sohbet amacıyla asla kullanılmamalı. Hat kapasitesi yetmiyor ve kilitleniyor. En büyük sorunumuz yollardaki vatandaşlarımızın trafiği tıkamaları. Deprem merkezine ulaşamıyoruz. Mutlaka karayolunda bağlantı kurulması gerekiyor."

Elektrik müjdesi
Tüm Türkiye'yi dehşete boğan depremin ardından afet bölgelerine kontrollü olarak elektrik verilmeye başlandı. Deprem nedeniyle dağıtım tesislerinin hasar gördüğü bölgelerde ise jeneratörler kullanılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda oluşturulan kriz merkezi, deprem nedeniyle Bolu'nun Düzce ve Osmanca yerleşkeleri ile Adapazarı'nda trafo merkezlerinde hasar tespitleri yapıldığını ve enerji verilecek duruma gelindiğini açıkladı. Ancak dağıtım hatlarında meydana gelen hasarlardan dolayı, can güvenliği ve yangın tehlikesi nedeniyle diğer afet bölgelerine elektrik verilmiyor. Elektriğin afet bölgelerinde kontrollü ve noktasal olarak verilebildiği belirtilirken, bakanlık tarafından bölgeye gönderilen jeneratörler de, su pompaları ile hastane ve gece kurtarma çalışmalarında aydınlatma amacıyla kullanılmaya başlandı. Söz konusu bölgelerde enkaz kaldırma çalışmalarıyla birlikte, zarar gören trafo merkezlerinin tamir edileceği, dağıtım hatlarında meydana gelen arızaların da giderileceği bildirildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır