kapat

19.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkler telefona sarıldı
Telefon hatlarının bozuk olması nedeniyle ABD'li Türkler, yakınlarına ulaşamadı. Yardım için New York bankasında hesap açıldı

İstanbul ve çevre illeri sarsan depremi duyan Amerika'daki Türkler hemen telefonlara sarıldılar. Ancak boştu. Telefon hatları ya kesilmiş ya da ulaşılamıyordu. Herkes merak içindeydi. İnsanlar aile bireylerinden iyi bir haber almak için sabırsızlanmıştı. Televizyonlarda gördükleri görüntüler korkunçtu ve her biri ailesinin başına bir şey gelmesinden korkuyordu. 250 bin Türk'ün üye olduğu Türk-Amerikan Derneği de binlerce telefon, fax ve e-mail almaya başladı. Amerikalılar'dan da geniş bir destek oluştu. Birçok gazeteci ve televizyoncu röportaj yapmak için başvurmaya başladı. Bunun yanında gıda ve ilaç yardımı göndermek, para yardımı yapmak isteyen Amerikalılar da vardı. Bunlar üzerine Türk-Amerikan derneği hemen harekete geçti. Türk Deprem Yardım Fonu adı altında bir kriz masası oluşturdu. Depremzedelere yardım göndermek isteyenler için Bank of New York'ta 8900017503 numaralı bir hesap açtırdı. Amerikan televizyonları ve gazeteleri de Amerika'da yaşayan Türkler'in büyük bir paniğe kapıldığını duyurdu.

Arap dünyası hüsran yarattı
Gerek Avrupa ülkeleri gerek Amerika, deprem felaketinin yaşandığı ilk günden bu yana hem kurtarma çalışmaları için uzmanlar gönderdiler hem de çadır, gıda ve tıbbi malzeme sağladılar. Bunun yanında çok büyük çaplı para yardımları da akmaya başladı. Ancak Türkiye petrol zengini Müslüman Arap ülkelerinden de yardım bekledi. Ses yoktu... Deprem faciasını yalnızca seyretmekle yetinen Arap dünyasından felaketin ikinci günü ses çıktı. Ancak yine güçlü değildi. Yalnızca Cezayir, Ürdün ve Katar yardım malzemesi göndereceklerini açıkladılar. İran da gerekirse yardım yapabileceğini belirtti.

16 kuruluş yardımları alıyor
Amerikan televizyonlarının iki gündür ilk haber yaptığı deprem, Amerikan kamuoyunda geniş yankı yarattı. Televizyon kanallarının telefonları yardım yapmak isteyenler nedeniyle kilitlendi. Bunun üzerine ülkenin önde gelen televizyonları İnternet sitelerinde depremzedelere yardım yapılabilecek örgütleri de haber yaptı. Amerikan Kızılhaçı başta olmak üzere Türkiye'deki deprem için yardım toplayan 16 sivil toplum kuruluşu ve yardım örgütü kamuoyunun geniş bir desteğiyle karşılaştı. California'dan New York'a geniş bir yelpazedeki kuruluşların adres ve telefonları CNN, ABC, NBC'nin internet sitelerinde.

Milyonlarca dolar yardım
Almanya1 milyon mark
Amerika25 bin dolar
AB900 milyar TL
Kızılhaç6.6 milyon dolar
BM50 bin dolar
Japonya1 milyon dolar
İngiltere32 bin sterlin
Hollanda160 milyar TL
Finlandiya20 milyar TL


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır