kapat

19.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Seferber oldular
Marmara'yı sarsan depremin kurbanlarına dünyanın dört bir yanından yardım yağıyor. Enkazdan kurtarma operasyonları konusunda uzmanlaşmış ve kendini kanıtlamış ekipler birer birer Türkiye'ye gelmeye başladı. Daha önceki büyük depremler ve bombardımanlarda kurtarma çalışmaları yapan Amerika ve İsrail'in ekiplerine dünyanın hiçbir yerinde rakip yok.

AMERİKA bizzat Başkan Bill Clinton'ın emriyle 2 arama kurtarma ekibini gönderdi. Özel ekipmanlarıyla Oklahoma, Kenya ve Tanzanya bombalamalarında yüzlerce kişiyi enkazdan kurtarmış 70 kişi ve 5 köpeğin dahil olduğu ilk grup dün geldi. İkinci grup ise 60 kişiden oluşuyor.

İSRAİL ordusundan 150 kişilik kurtarma görevlisi ile tıbbi yardım malzemesi ve acil yardım paketlerini taşıyan 3 İsrail uçağı depremin olduğu gün gelmişti. İsrail'in kurtarma ekibi geçen yıl Amerika'nın Tanzanya ve Kenya'daki büyükelçiliklerine düzenlenen bombalı saldırıdan sonra yaptıkları başarılı kurtarma çalışmalarıyla tarihe geçmişlerdi. İsrail başbakanı ayrıca ek yardım yapılacağını da açıkladı.

JAPONYA 1 milyon dolar tutarında acil yardımı açıklayacak. Çadır, çarşaf ve tıbbi malzeme ile arama ekipmanı ile donatılmış 20 uzmandan oluşan bir ekibi de geldi. İhtiyaç halinde ek ekipler de gelecek.

FRANSA 60 kişilik, kurtarma uzmanı, doktor ve 15 tonluk yiyecek yardımı taşıyan uçak geldi.

ALMANYA acil yardım miktarını 1 milyon marka (yaklaşık 250 milyar lira) yükseltti. Alman teknik yardım servisleri İzmit Tüpraş'taki yangınla mücadeleye katkıda bulunmak üzere 2 uzman gönderdi. Bunun yanında enkaz çalışmalarında görev alması için eğitimli köpekleriyle uzmanlar deprem bölgesine ulaştı.

YUNANİSTAN Dış basında eski düşmanlar depremde barıştılar şeklinde yorumlar yapılıyor. 11 doktor ve köpekleriyle 25 kurtarma ekibi enkazdan kurtarma çalışmalarına başladılar.

KIZILHAÇ yardım ve bakım derneklerine bağlı ekiplerde görev alanların sayısı da 100'ü buldu. Bunun yanında Kızılhaç 6.6 milyon dolarlık yardım gönderme sözü verdi.

İNGİLTERE Enkaz kaldırma çalışmalarında görev alacak 40 uzman geldi. duyurdu. Bunların 27'si yangın uzmanı. İngiltere'den ayrıca 32 bin sterlin (yaklaşık 22 milyar lira) para yardımı gelecek.

HOLLANDA Kurtarma ekibi ve özel eğitimli 5 köpek, depremzedelere yardım operasyonlarına katılmak üzere hareket etti. Bunun yanında 345 bin Euro yardım yapılacak. Hollanda Kızılhaçı aracılığıyla çadır, seyyar hastane, sağlık malzemeleri ve haberleşme gereçleri gönderiliyor.

AVRUPA BİRLİĞİ AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, korkunç yer sarsıntısının ardından, sivil savunma birimlerine yardım için ilk elde Türkiye'ye 2 milyon Euro (2.1 milyon dolar) para gönderme kararı aldı. Bu yardımın ön yardım niteliğinde olduğu, en acil yöreler için kullanılmasının düşünüldüğü kaydedildi. Yardım, AB'nin İnsani Yardım Birimi ECHO vasıtasıyla, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Cemiyetleri Federasyonu'na ulaştırılacak.

RUSYA FEDERASYONU Doktorlar ve özel ekipler depremzedelere ulaştı.

BULGARİSTAN Dağcı kurtarma ekiplerini gönderen ülke, Türkiye'ye sağladığı elektrik miktarını da artıracağını açıkladı.

İSVİÇRE, Avusturya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Belçika, İtalya, Cezayir, Ürdün ve Katar da ülkelerinin en iyi kurtarma ekiplerinin yanında gıda, tıbbi malzeme ve para yardımı gönderiyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır