kapat

19.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
400 Hiroşima'ya bedel
Amerikalı uzmanlar: Marmara depreminin şiddeti, 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombasının etkisinden 400 kat daha fazla...

Tüm dünyayı dolaşıyor
Marmara'yı vuran depremin gerçek boyutları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Amerikalı uzmanlar, Marmara Bölgesi'nde ağır hasara yol açan depremin Hiroşima'ya atılana eşdeğer 400 atom bombasına eşit olduğunu belirttiler. Amerikalı uzmanlar, çok şiddetli bu depremin yarattığı şok dalgalarının Türkiye'den sonra tüm dünyayı dolaştığını belirttiler.

Depremin şiddeti 7.8
Amerikalı uzmanlar depremin şiddetinin 7.8 olduğunda ısrar ediyorlar. 1906'da San Fransisco'yu yerle bir eden deprem ise 7.1 şiddetindeydi. Uzmanlar, "Yunanistan, Türkiye ve İrann deprem kuşağı üzerinde. Dolayısıyla deprem sürpriz sayılamaz" da dediler. Son depremin, Arap yarımadasının kuzeye doğru hareket etmesinden kaynaklandığı görüşü de bazı uzmanlarca ortaya atıldı.

Yüzyılın son depremi
Amerikan basın ve yayın kuruluşları depremle ilgili haberlerde ölü sayısının 10 bine ulaşabileceğini belirtiyorlar. CNN'e bilgi veren meteoroloji uzmanları, "Türkiye'deki depremin, yüzyılın en şiddetli depremlerinden biri, muhtemelen de sonuncusu olduğunu" ifade ettiler. New York Post gazetesi ise "Ölü sayısının 10 bine ulaşabileceğini'' yazdı.

Yardım adresleri
Başbakan Ecevit'in "Gördüğüm en büyük doğal afet" sözlerine de yer veren gazeteler, yardım etmek isteyenlerin başvuracakları adres ve telefon numaralarını da yayınlıyorlar. Bunlar arasında Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı ile Amerikan Kızılhaç Örgütünün Washington'daki merkezi de var.

Zarar inanılmaz boyutta
Yüzyılın depremi, yerleşimin yoğun olduğu bir çok kenti vurdu. Ancak bunlar içinde üçü var ki tam anlamıyla perişan oldu. Adapazarı, İzmit ve Yalova'daki hasar, hiçbir bölgeyle kıyaslanamayacak kadar büyük. Sarsıntı biraz daha sürseydi bu kentlerin haritadan silinmesi içten bile değildi. İlk tespitlere göre, bu kentlerdeki binaların yüzde 20'si tama!men yıkıldığı, yüzde 20'si de ağır hasar gördüğü için kullanılmayacak hale geldi. Bu üç kent dışında Bolu'nun Düzce ilçesinde de yapıların yüzde 35'i çöktü. Yetkililer "Kesin hasar tespiti zor ancak zarar inanılmaz boyutlarda" diyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır