kapat

19.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Afetlerin gönüllü kahramanları
Doğal afetler ve kazalar, hiç istemesek de karşımıza çıkıp varlığını hatırlatmaya devam ediyor. Çok umutsuz gibi görünen manzaranın karşısında bile, gönüllü gençlerden oluşan ve amaçları 'hayat kurtarmak' olan AKUT Derneği içimize biraz su serpiyor.

Doğal afetler; yaşandığı an verdiği korkunun yanı sıra, bir de sonrasında verdiği acı ve gözyaşıyla, insanları sevdiklerinden, hayallerinden ve ortak yaşamlarından ayırıyor. Elbetteki bunlar katlanılması çok zor ve insanın yüreğini delip geçen acılar.

Aramızdan ayrılan kadar, ardında kalanlar için de çaresiz dakikalara gebe oluyor afetler. Bunların arasında depremin yarattığı ürperti diğerlerine göre çok daha büyük. Özellikle çarpık yapılaşmanın depremdeki rolü hiç de azımsanmayacak kadar.

16 Ağustos gecesi yaşadığımız, Adapazarı'ndan Eskişehir'e, Marmara ve İç Anadolu şeridindeki pek çok ili sarsan ve kötü sonuçlarına hep birlikte tanık olduğumuz deprem felaketi gözlerimizi, yine 1998 Adana depreminin kahramanları AKUT'a çevirdi.

Modern teknikler
AKUT (Arama Kurtarma Derneği) 1996 yılında kurulmuş ve tıpkı gelişmiş ülkelerdeki gibi modern bir çalışma sergiliyor. Afetler, uçak kazaları, doğada olabilecek kayıp ve kazalara karşı zamanında ve süratle yardımcı olmak AKUT'un kuruluş amacı. Konusunda uzman, tam donanımlı eğitimli birimlerin yer aldığı AKUT ekibinde her türlü sağlık araç ve gereçleri, ambulanslar, helikopter ve arama-bulmada kullanılan elektronik aletler bulunuyor.

Bu işte son derece profesyonel insanların yanısıra, gönüllü gençlerin de yer aldığı dernek, hayatla ölüm arasındaki mücadeleyi insanın kazanması için canla başla çalışıyor. Derneğe alınacak kişilerde doğa sporları ve ilk yardım gibi konularda tecrübeli olmaları aranıyor.

Eğitimde teori kadar pratiğe de büyük yer veriliyor. İlk aşama olan ilk yardımda bu ders için özel olarak hazırlanan mankenler üzerinde uygulamalı bir eğitim yapılıyor. Tatbikat süresince, dernekte yer alan gençlere doğada yön bulma ve yaşam koşulları, dağlık arazide ve helikopterde yaralı nakli, telsiz eğitimleri veriliyor. İki gün süren tatbikat boyunca gençler hayat kurtarmayı ve bilinçli müdahale etmeyi aldıkları eğitim sayesinde öğreniyorlar.

Nasuh Mahruki
Türkiye'nin ilk arama ve kurtarma derneği olan AKUT üyeleri'nin başında Everest tepesine tırmanan, Nepal'i motoruyla geçen ve pek çok zorlu maceraya ismini yazdıran dağcı Nasuh Mahruki yer alıyor. Sel felaketinden depreme kadar pek çok afete müdahele edebiliyorlar.

AKUT üyelerinin çoğu İstanbul'da yaşadığı için merkezi de İstanbul. AKUT gönüllüleri kendi malzemelerini operasyonlarda kullanıyorlar. En büyük kaynaklarını sponsor firmalar oluşturuyor.

Derneğe üye olabilmek için, önce başvuru yapılıyor ve 1 yıl aday statüsünde kalınıyor. Bu yılın sonunda adaylar, asil üyelerin yer aldığı tüm operasyonlara katılabiliyor.

Üyeler, afetlerle karşılaşmadan önce olayı yaşayıp, en azından nelerle karşılaşacaklarını bilmeleri için tatbikat yapıyorlar. Olay anında nasıl bir müdahalede bulunacaklarını, nasıl bir yöntem izleyeceklerini öğreniyorlar. AKUT'a üye olmak isteyip de sporla ilgisi olmayan insanların da derneğe girme hakkı var. Çünkü AKUT'ta her türlü beyinsel ve fiziksel güçten yararlanılıyor.

Kurtarma çalışmalarının tam anlamıyla gerçekleşmesi ve amacına ulaşması için, derneğin para kaynaklarına ve bunları yaratacak kişilere ihtiyacı var. Yine de derneğin çekirdek kadrosunu özellikle dağcılık konusunda bilgisi olan kişiler oluşturuyor.

Bilinçli müdahale şart
Afetlerde ya da kazalarda zor durumda olan kişiyi görüp onun adına üzülerek bilinçsizce bir kurtarma girişiminde bulunmak o kişinin ya hayatına ya da vücudunu kaybetmesine mal oluyor. AKUT, bu müdahalenin ilerde nasıl kötü sonuçları doğrucağını çok iyi bildiğinden, eğitime çok büyük önem veriyor. Doğal afet ve kazalarda kendilerinden talep edildiğinde tüm eğitim ve güçleriyle kaybolan ya da kazaya uğrayan kişiye yardım için en uygun koşulları yaratmaya çalışıyor. Kişilere kısa sürede ulaşmak, yardım için gereken koşulları yaratmak da onların hedefleri arasında.

Nasıl çalışıyorlar?

Dernek, arama kurtarma gerektiren tüm çalışmalarda, alınan ihbar ile arama ve kurtarma operasyonunu başlatıyor. Bunun için profesyonel bir haberleşme zincirleri var. Operasyona katılacak kişileri en uygun yetenekte kişi ya da kişilerden seçiyorlar. Ekip kısa sürede toplanıyor, herkes görevini, arama-kurtarma malzemesini nereden alacağını, iletişimin nasıl kurulacağını, hangi araçlardan yararlanılacağını biliyor. Olay yerine ulaştıktan sonra arama ve kurtarma niteliğine göre kazazedeye ilk müdahale yapılıp, ulaştırılacağı yer saptanıyor. İnsan hayatını devam ettirebilme ve yaşanan acıların en aza indirgenmesi amacıyla çalışan bu genç ve gönüllü grubun herkesin yardımına ihtiyacı var.

AKUT Derneği adres: İstiklal Caddesi, Bekâr Sokak, No 16/3, Beyoğlu-İstanbul

Telefon: (0212) 252 46 44.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır