kapat

17.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.



Bu yaz işe yarayacak birşeyler öğrenin


Yine bütün yaz evde pinekleyeceğim. Ne geziye gidiyoruz, ne de yazlığa. Burada yapacak hiçbir şey yok. Arkadaşlarımın da hepsi bir yerlere gittiler zaten. Kesin sıkıntıdan patlayacağım.

"Yaz aylarında bu tür yakınmaları öyle sık duyuyorum ki... Eğer siz de bu durumda olanlardansanız, kendinizi ve ailenizi boşu boşuna üzmeyin. Gelecek yıl belki de şartlar iyiye gidecek ve dilediğinizi yapabileceksiniz. Ama o vakte kadar bu zaman dilimini en olumlu, en pırıltılı biçimde yaşamaya bakmalısınız. Size çocuk gibi surat asmak değil, olgun bir tavırla ailenize destek olmak yakışır.

Peki, neler yapabilirsiniz? Ben "bu yaz hayat boyu işinize yarayacak bir şeyler öğrenin," diyorum. Örneğin yemek yapmasını bilmiyorsanız, bu yaz ince bir zevkle sunulmuş kolay yemekler öğrenebilirsiniz. Yemek becerisi, hem üniversiteli olduğunuzda hem de sonraki yaşamınızda çok işinize yarayacaktır.

İğne iplikten nefret etmiyorsanız, biraz dikiş öğrenebilirsiniz. Size tayyör dikin demiyorum ama bir düğme, bir sökük dikip, bir fermuar değiştirmeyi, yastık kılıfı, perde ve örtü gibi kolay parçaları dikmeyi öğrenirseniz başka bir kentte öğreniminizi sürdürürken o sevimsiz odayı, çok sıcak bir yere dönüştürebilirsiniz.

Güzellik programı
Evdeki ufak tefek onarım işlerinin nasıl yapıldığını öğrenin. Bir de pratik eğitim veren iki-üç aylık kurslar var. İlgi duyduğunuz konularda bunları araştırmak iyi fikir. Yıllar önce teyzem böyle bir sağlık kursuna katılmış, ilk yardım ve iğne yapmasını öğrenmişti. Seneler geçti teyzem şeker hastası oldu, her gün insülin iğnesi olması gerekiyordu. Ve hiç kimseye muhtaç olmadan iğnesini kendi yapmaya başladı. Gençlik yıllarında sırf bir şeyler öğrenmek, bilgi edinmek için gittiği kurs, seneler sonra işine yaramıştı.

Ya da bir güzellik programı hazırlayıp, her gün yürüyüş yaparak veya haftada üç kez jimnastik salonuna gidip, kilo verip forma girerek okul açıldığında havanızı atabilirsiniz.

Sonra, kafa dengi bir arkadaşla yaşadığınız kenti keşfetmeye ne dersiniz? Şehrinizin tarihi yerlerini, müzelerini, daha önce gitmediğiniz semtlerini gezip, görerek turistçilik oynayabilirsiniz. Ve oralarda ilginç fotoğraflar çekebilirseniz, bunları daha sonra yılbaşı kartları olarak kullanabilirsiniz.

En azından deneyin
Tabii bir şık da çalışıp para kazanmak. Uygun bir işte çalışabilirseniz hem deneyim hem para kazanmış olursunuz. Ama bu tür bir işi bulmak lise ve özellikle de ortaokul çağındaki öğrenciler için kolay olmuyor. Eğer durum buysa, o zaman yaşadığınız apartmanda, ya da aile dostları çevresinde bir araştırma yapın. En azından bir deneyin. Küçük çocuğu olan ailelere, gece bir yere gittiklerinde çocuklarını bekleyebileceğinizi söyleyin. Seyahate çıkmış olanların çiçeklerini sulamak; çalışanların bütün gün evde kalan köpeklerini gezdirmek gibi işler yapıp, harçlığınızı çıkarabilirsiniz. Gerçi bunlar bizim toplumumuzda henüz alışılmamış uğraşlar ama çalışmak ve emeğinin karşılığını istemek ayıp değil.

Ve tabii ki, yaz tatili boyunca bol bol kitap okuyun. Bilginizi, kültürünüzü geliştirmek için bundan güzel fırsat olamaz. Kentinizde resim sergileri düzenleniyorsa ve daha önce hiç gitmediyseniz, gidin bir sergi görün. Bugüne kadar hep pop müzik dinlediyseniz, bu yaz klasik batı müziğinden, cazdan örnekler sunan kasetler alarak, değişik müzik türleriyle tanışın.

Kısaca, bu yaz bir ömür boyu işinize yarayacak bir şeyler öğrenin; yaşamınızın tekdüze değil, renk renk olmasını sağlayın.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır