kapat

17.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
En taze sağlık paketi
Bilim, her geçen gün insan vücudu hakkında bir bilinmeyeni ortaya çıkarıyor. İşte o günlerden biri: 'Şişmanlık, anne sütü, yaşlanma ve lensler' hakkında en taze bilgiler

Anne sütü al zayıf kal
Almanya'da anne sütünün etkileri hakkında yapılan geniş çaplı araştırma, "Anne sütünün ileri yaşlardaki şişmanlıkla birebir ilişkili olduğunu" ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarına göre anne sütü alım miktarına göre ileri yaşlarda şişmanlığı önlüyor; İlk 3 ya da 5 ay süresince anne sütü içen bebekler, dışarıdan alınan sütle beslenenlere oranla 3 kat daha 'az' şişmanlık tehlikesiyle karşılaşıyor.

Münih'teki Ludwig Maximilians Üniversitesi uzmanları, durumu "Avrupa ve Amerika'da en çok rastlanan sağlık sorunlarından biri olan oburluğun en büyük nedeni anne sütü içmemektir" diyorlar. Almanya'nın Bavyera eyaletinde 9 bin 300 çocuk üzerinde yapılan araştırmalarda bir seneye kadar anne sütü içenlerin, hazır süt ve mamayla beslenenlere göre yüzde 72 daha az şişmanladığı ortaya çıktı. İngiliz Tıp Dergisi'nin son sayısında yer alan haberde de normal sütle beslenen bebeklerin anne sütüyle beslenenlere göre kanlarında daha fazla oranda ensülin maddesi bulundurduğu ve bu maddenin kilo almayı önleyemediği belirtiliyor. İngiliz uzmanlara göre son yıllarda oburluk hastalığına yakalananların sayısı İngiltere'de iki katına çıktı.

İnsanlığın yeni umudu: 'Amişler'
KENDİLERİNE has genetik özellikleri ile tanınan Amiş topluluğu, insanlık için umut oldu. Diğer insanlardan uzak yaşamanın en büyük erdem olduğuna inanan Amişler'in kendi aralarında çoğalması nedeniyle genetik hastalıklar, toplulukta sıkça baş gösteriyordu. Amerika'nın Pennsylvania eyaletinde yaşayan 75 bin Amiş'in sadece 47 aileden gelmesi de bir örnekti. Doktor Holmes Morton, Amişler'de görülen bu hastalıkların tedavisi için bir sağlık merkezi kurdu. Şimdi Amişler, burada gönüllü olarak insanlığa hizmet ediyorlar. Kan örneklerini merkeze bağışlayan topluluk üyelerinden ölümcül hastalıklara yakalananlar da burada test aşamasındaki tedavilere tabi tutuluyorlar. Çok nadir rastlanan bir karaciğer hastalığına yakalanan 15 yaşındaki Marlin Newsanger, Özel Çocuklar Kliniği'nde gün boyu ihtiyacı olan özel ışıkların altında yatıyor. "Kimeraplasti" adlı yöntemin uygulandığı Marlin'in vücudundaki gen mutasyonu düzeltilmeye çalışılıyor. Başarılı olursa, genetik hastalıkların yüzde 80'inde kullanılabilecek.

Genler ve hormanlar yaşlanmayı ayarlar
Jan DEVLETOĞLU/LONDRA

İNLGİLTERE'NİN Bath Spa ve Manchester Üniversiteleri'nde Prof. Patrick Rabbit başkanlığında araştırma yapan bir grup bilimadamı 'organlardaki yaşlanmanın tek bir gen yerine bir grup gen tarafından tayin edildiğini' ispatladı. 49 ila 90 yaş arası 6 bin 400 kişiyi 17 yıl izleyen uzmanlar, herkesin genlerine göre değişik yaşlarda yaşlandığını ortaya çıkardı. Almanya'da Erlangen-Nurnberg Üniversitesi'nde kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma ise kanında yüksek oranda östrojen hormonu bulunanların daha genç göründüklerini ortaya çıkardı.

Lenslerle uyumayın
HOLLANDA'DA Dr. Kam Cheng ve ekibi tarafından yapılan araştırmaya göre "Lenslerle uyumak, kalıcı körlüğe varan rahatsızlıklara neden oluyor." Korneanın zedelenmesine yol açan hastalık özellikle gece yatarken lenslerini çıkartmayanlar ve uzun süre lens kullananlarda görülüyor. Yumuşak kontak lens kullananların yüksek risk grubunda bulundukları da bilgiler arasında.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır