kapat

17.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hükümet sanal felaketi görüştü
Hükümet, kamuoyunda "2000 sendromu" olarak adlandırılan 2000'de bilgisayar sistemlerinin tarih hanelerinde yaşanacak soruna el attı.

DPT Müsteşarı ve 2000 Yılı Danışma Kurulu Başkanı olan Orhan Güvenen, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında "2000 Yılı Problemi Ulusal Eylem Planı" adı altında bir rapor sundu ve 2000 yılına uyumlu hale gelemeyen bilgisayar teknolojilerinin Türkiye'ye maliyetinin 8.9-11 milyar dolar (4 katrilyon lira) arasında olacağını bildirdi. Raporda, İkinci Dünya Savaşı'nda 4.2 trilyon dolarlık zararın ardından, en büyük zararın bu bilgisayar probleminden kaynaklanacağını belirtildi.

Neler yapılmalı?
Bu zararın dünya toplamında 1.6 trilyon dolara ulaşabileceği belirtildi. Güvenen, ekonomik ve sosyal hayatın kesintisiz sürdürülebilmesi için, şunlara dikkat çekti.

Sağlık, enerji, haberleşme, ulaştırma ve belediye hizmetleri günlük hayatta ekonomik ve sosyal faaliyetleri doğrudan etkilediğinden bu alanlarda hizmet veren kuruluşlar titiz çalışmalı.

2000 yılı uyum harcamaları tasarruf tedbirleri dışında tutulmalıdır.

Tüm kamu kuruluşları hazır olacakları tarihi ve uyum planlarını kamuoyuna 15 Ağustos 1999 tarihinden önce açıklamalıdırlar.

İthal mallarda 2000'e uyumluluk aranmal.

Boğazlarda klavuz kaptan uygulamasının 2000'de zorunlu olması sağlanmalıdır.

2000 yılı problemi nedeniyle açılabilecek davaların kısa sürede sonuçlandırılması için gerekli önlemler alınmalıdır.

3 Ocak 2000 günü resmi tatil ilan edilmeli.

Türkiye'nin özellikle enerji alanında yoğun ilişkide bulunduğu Rusya, Cezayir, Libya, İran gibi ülkelerdeki 2000 yılı uyum çalışmaları hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olunmalıdır.

* Enerji konusunda problemlere karşı alternatif tedarik kaynakları ve beklenmedik durum planları yapılması gerekmektedir.

Dünya neler yapıyor?
Raporda, dünyada alınan tedbirler de belirtilirek, yeni yılda bilgi teknolojisi personelinin ve stratejik hizmetlerde çalışan personelin izinlerinin kaldırıldığı, okullarda yarı yıl tatillerinin yılbaşından itibaren başlatılacağı, emisyon hacminin artırılacağı, hastanelere Ocak ayında randevu verilmeyeceği, Ocak faturalarının 1999 yılının son 3 ayındaki ortalama temel alınarak, hesaplanacağı belirtildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır