kapat

17.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Otosan fabrikasına 105 milyon dolar kredi
Ford Otosan, Kocaeli'de kurulmakta olan fabrikası için ABD piyasasından 105 milyar dolar kredi sağladı.

Ford Otosan, ABD sermaye piyasasındaki çalışmalarını tamamlayarak Kocaeli-Gölcük'te kurulmakta olan yeni fabrikasının yatırım ihtiyaçlarında kullanmak üzere 105 milyon dolarlık kredi sağladı.

New York'ta önceki gün imzalanan anlaşmayla ilgili dün bir basın toplantısı düzenleyen Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı David Smith, 105 milyon dolarlık kredi tutarının 7 yıl içerisinde ve ortalama yüzde 9.75'lik kupon faizi ile geri ödeneceğini açıkladı. Smith, kredi işlemlerinde ABD'nin ünlü yatırım bankalarından J.P. Morgan'ın aracılık yaptığını, Fitch/IBCA'nın borçlanmaya 'BBB' derecesi verdiğini belirtti.

Ayrıca ABD hükümetinin Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu'nun (OPIC) bu krediyi politik risk sigortası açısından garanti ettiğini kaydeden Smith, kredinin her biri sigorta ve vakıf şirketi olmak üzere 5 yatırımcıdan sağladığını, yatırımın ABD özel kredi piyasasında gerçekleştiğini söyledi. Smith, OPIC'in ilk kez böyle bir kredi işlemini sigorta ettiğini ve Türk şirketinin menkul kıymet ihracına destek sağladığını söyledi.

Ford Otosan Mali ve İdari işler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Barmanbek'te, Türkiye'de ekonomik ve siyasi problemler yürüyüp giderken Ford Otosan'ın Şubat'ta başlayan kredi maratonunu 5-6 ay gibi çok kısa bir sürede tamamladığını ve bununla iftihar ettiklerini belirtti.

Yeni fabrika için 550-600 milyon dolarlık yatırım gerektiğini ve bunun 250 milyon dolarını dış kredi yoluyla sağlamayı planladıklarını ifade eden Barmanbek, "Biz bunun 75 milyon dolarlık kısmını makine kredisi, 35 milyon dolarını da mühendislik kredisi olarak bağladık. Bunun dışında ABD özel fonlarına 50-100 milyon dolar civarında bir istek götürdük. Fakat 105 milyon dolarlık teklif geldi. Bu krediyle birlikte projenin 210 milyon dolarlık kısmı sağlanmış oluyor. Kalan 40 milyon doları da 2000 yılında sağlamayı düşünüyoruz" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır