kapat

17.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yerel rating başlıyor
Sermaye Piyasası Kurulu IBAR Duff and Phelps'e, Türkiye'de yerel rating izni verdi. Kuruluş, Türkiye riskinden bağımsız olarak şirketleri derecelendirecek.

IBAR Duff and Phelps, Sermaye Piyasası Kurulun'ndan, Türkiye'de lokal rating yapma izni aldı. SPK'nın haftalık bülteninde, İBAR Duff and Phelps'in derecelendirme kuruluşunun faaliyette bulunmasına ilişkin başvurusunun olumlu karşılandığı ve iznin verildiği belirtildi.

Böylece Türkiye'de yaklaşık 1.5 yıl önce kuruluş iznini alan IBAR Duff and Phelps yada DCR Turkey, Türkiye'nin ilk yerel kredi derecelendirme şirketi oldu.

Uluslararası rating şirketleri tarafından yapılan derecelendirmede, Türkiye'nin notu tavan olarak belirleniyor. Şirket yada bankalara verilen not ise ülke notunun üzerine çıkamıyor. Bu durum, ülke riskinden bağımsız olarak, şirket ya da bankanın gerçek performansının görüntülenmesini engelliyor.

DCR Turkey, bundan böyle AAA+'dan D'ye kadar uzanan geniş yelpazede not verebilecek. Ülke riskinden bağımsız rating notu, özelleştirilecek şirketlerden, tahvil ihraçlarına kadar kadar çok geniş alanda yabancı yatırımcılar için önemli bir gösterge olacak.

Bu arada SPK'nın haftalık bültenine göre, Gözetim Denetim ve Danışmanlık Hizmetleri'nin de sermaye piyasasında bağımsız denetimle yetkili kuruluşlar listesine alınmasına karar verildi.

Kurul ayrıca TSKB Menkul Değerler'in alım satıma aracılık, halka arza aracılık, repo, ters repo gibi işlemlere ilişkin izin belgesi alma, İzmir ve Samsun'da şube açma başvurusunu uygun gördü.

Ayan'a suç duyurusu
Sermaye Piyasası Kurulu G.R.C Danışmanlık ve Ticaret Anonim Şirketi'nde yapılan denetlemeler sonucunda, şirketin yasal defterlerinin 15 Haziran 1999 tarihi itibariyle herhangi bir kayıt yapılmaması nedeniyle, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bildirimde bulunulması kararlaştırıldı. Aynı şirketin, SPK'nın 31'nci maddesine aykırı olarak Kurul'dan izin almadan, SPK'nın 30'ncu maddesinde sayılan yatırım danışmanlığı kapsamında faaliyetlerde bulunduğu ve SPK'nın yine 3 ve 4'ncü maddelerine aykırı olarak izinsiz halka arz yaptığı belirlendi. Şirketin SPK'nın ilgili maddelerine aykırı hareketi nedeniyle yönetim kurulu üyeleri Nasdrullah Ayan, Emrullah Cemil Tarhan ve Rukiye Gökçay hakkında, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırıldı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır