kapat

17.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sağlık paketi yolda
Sosyal güvenlikte emeklilik reformundan sonra ikinci paket sağlık konusunda açılıyor. Yeni pakette genel sağlık sigortasına geçiliyor ve SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı birleşiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, emeklilik yaşı, işsizlik sigortası ve kaçak işçiliği önlemeyi hedefleyen sosyal güvenlik yasa tasarısının kabulünün hemen ardından Meclis'e ikinci sosyal güvenlik reform paketini getireceklerini açıkladı.

Okuyan, "Bu reform paketiyle ilgili çalışmalarımız yoğun şekilde sürüyor. Yılbaşına kadar geçmesine çalışacağımız bu paketle genel sağlık sigortasına geçiyoruz. Ülkemizde bugün nüfusun yaklaşık 55 milyonu sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunduğu için sağlık hizmetlerinden ücretsiz ya da çok küçük katkı paylarıyla yararlanabilmekte, buna karşın 10 milyon kişi bu imkandan yoksun bulunmaktadır. Reform paketi çıktığında tüm vatandaşlarımız sağlık sigortası kapsamı içine girmiş olacaktır" dedi.

İki hizmet tek çatıda
İkinci reform paketinin getirdiği önemli yeniliklerden birinin de SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı'nın tek bir çatı altında birleştirilmesi olduğunu kaydeden Okuyan, aynı işi yapan kuruluşların farklı şekilde örgütlenmesinin zaman, emek ve kaynak israfına yol açtığını bildirdi.

Sağlık hizmetleriyle sigorta hizmetlerinin birbirinden ayrılmasının ikinci reform paketinde yeralan bir diğer yenilik olduğunu anlatan Okuyan, "İki hizmetin birarada yapılmasının verimli olmadığı bugüne kadarki tecrübelerle ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

Okuyan, ikinci reform paketinde Sosyal Yardım ve Hizmet Kurumu adıyla yeni bir kurum kurulmasının yeraldığını da bildirdi. Bakan'ın verdiği bilgiye göre, bu kurum çeşitli fonlarla beslenecek ve prim karşılığı olmayan sosyal yardımların verilmesini düzenleyecek. Örneğin, 65 yaşından büyük yoksullar, Kore ve Kıbrıs gazileri halen Emekli Sandığı'ndan maaş alıyorlar. Sözkonusu kanun çıkınca bu ve benzeri kişilerin dosyaları Sosyal Yardım ve Hizmet Kurumu'na aktarılacak.

Kalite ödülünde son etap
TÜSİAD ile Kalite Derneği (KalDer) tarafından düzenlenen Kalite Ödülleri'nin 7'ncisine başvuran kuruluşlar arasından altısı, değerlendirme sürecinin ilk aşamasını başarıyla tamamlayarak saha ziyaretlerine kaldı. Büyük ölçekli kuruluşlardan Beko Elektronik, DHL Taşımacılık, Artema Armatür ve Türk Elektrik Endüstri ile KOBİ kategorisinde Kaynak Tekniği Sanayi ve Koçtaş saha ziyaretine kalan kuruluşlar oldu.

Saha ziyaretleri Eylül ayında, uzmanlardan oluşan bir ekiple gerçekleştiriliyor. Ziyaretler sonrasında hazırlanan raporlar, Kalite Ödülü Yürütme Kurulu tarafından incelenerek, Başarı Ödülü veya Büyük Ödül için aday başvurular jüriye çıkarılıyor. Jüri dosyaları inceleyerek ödül alacak kuruluşları belirliyor.

Bu yıl 8. düzenlenen kalite ödülleri geleneksel olarak her yıl, Ulusal Kalite Kongresi'nin sonunda sahiplerini buluyor. Ulusal Kalite Kongresi, 3-4 Kasım 1999 tarihlerinde Lütfi Kırdar Merkezi'nde yapılacak.

Telekom satışında 2. adım
ÖİB tarafından, 1996 yılında yürürlüğe giren kanun çerçevesinde özelleştirilmesi yürütülen Türk Telekom'da özelleştirme çalışmalarına, 2. ve son aşama olan satış işlemleri ile devam ediliyor.

En fazla yüzde 49 oranındaki hissesi özelleştirilebilecek Telekom'da çalışmalar hızla sürüyor. Değeri, kanun değişikliğinin gerçekleşmesi, düzenleyici kurumun kurulması ve tarifelerin dengelenmesi gibi düzenlemelerin yapılması durumunda, en az 10 milyar dolar olacağına Bakanlar Kurulu'nca karar verilen Türk Telekom'un özelleştirme çalışmalarında, birinci aşama tamamlanarak, son aşamaya geçildi. İdare, özelleştirilmedeki ilk aşamada, şirket analizi, sektör reformu, değer tespiti ve satış stratejisini belirledi.

2. aşamada stratejik satış ihalesi ve halka arzı kapsayan satış işlemlerini gerçekleştirecek olan ÖİB, stratejik satış kapsamında yatırımcılara bilgi vermek amacıyla kapsamlı tanıtım dokümanı hazırladı.

Nuri KAYIŞ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır