kapat

17.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Talep de arz da yok
Haziran ayında kapasite kullanım oranı özel sektörde yüzde 69.8'e geriledi. Üretimdeki azalmanın en büyük nedeni iç piyasadaki talep yetersizliği.

Haziran ayı sanayi açısından yine iyi geçmedi. Kapasite kullanım oranı yılın altıncı ayında imalat sanayiinde kapasite kullanımı, 1998'in aynı ayına göre azalarak yüzde 76.6 olarak gerçekleşti. Geçen yılın Haziran ayında söz konusu kapasite kullanımı yüzde 78.2 olmuştu. Özel sektör kapasite kullanım oranı ise yeniden yüzde 70'in altına gerileyerek yüzde 69.8'e indi. Üretimdeki gerilemenin temel nedeni ise iç pazardaki talep yetersizliği oldu. DİE'nin her ay gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre Haziran ayında tam kapasite çalışamama nedeni olarak işyeri sahiplerinni yüzde 65'i iç talep yetersizliğini gösterdi.

Talep yok
Ocak ayında özel sektör kapasite kullanım oranı yüzde 60.5'e inerek 1994 krizinden bu yana en düşük seviyesine ulaşmıştı. Ocak ayında bu duruma talep yetersizliğinin neden olarak gösterenlerin oranı yüzde 64 seviyesindeydi. Nisan ayında yüzde 48.9'a kadar gerileyen bu oran Mayıs'ta yüzde 66, Haziran ayında da yüzde 65 olarak gerçekleşti. Bu durum mali imkansızlıkların kısmı olarak yerini talepdeki daralmaya bırakmasından kaynaklandı. Seçim sonrasına ertelendiği söylenen talebin iki aylık dönemde bir türlü kıpırdanma göstermediği ortaya çıktı.

İç pazardaki talep yetersizliği, gerek geçen yıl gerekse bu yıl, büyük oranda üretim ağırlıklı kapasite kullanımını etkiledi. 1998 Haziran ayında yüzde 57 olan iç pazardaki talep yetersizliği, bu yılın aynı ayında yüzde 65.2'ye yükseldi. Dış pazarda talep yetersizliği, geçen yıl yüzde 20.1 oranında iken bu yıl düşüş gösterdi ve yüzde 13.7 oranında gerçekleşti. Mali imkansızlıkların etkileme oranı, geçen yıl yüzde 2.6 iken bu yılın aynı ayında yüzde 2.4 oldu. Yerli mallarda hammadde yetersizliği yüzde 2.4'den, bu yıl yüzde 4.3'e yükseldi. İşçilerle ilgili meselelerin kapasiteyi etkileme oranı 98'de yüzde 3.3 den, yüzde 2.9'a düştü.

"Sosyal güvenlikten taviz yok"
Dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu'ndan ekonomiye yönelik önlemler paketi çıkmadı. Başbakan Bülent Ecevit paketin henüz tamamlanmadığını açıkladı. Öte yandan Ecevit, TİSK Başkanı Refik Baydur ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmeden sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Baydur, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na ilişkin endişelerini Ecevit'e aktardıklarını belirterek, kararın kendilerine ait olduğunu söyledi. Baydur, "Ama geceler yarınlara gebedir. Neler olacağını bilemeyiz, ama iyi şeyler olacağına inanıyorum. İstanbul'a gidişimi erteliyorum. Yarın size daha mutlu havadisler verebiliriz" dedi.

Öte yandan Başbakan Bülent Ecevit, TBMM komisyonlarında görüşülmekte olan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Başbakan Ecevit, konuyla ilgi soruya, "Hayır, şu sırada öyle bir şey söz konusu değil. Biz liderler zirvesinde bundan sonra Meclis'e sevk edilecek yasaları görüşeceğiz" yanıtını verdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır