kapat

17.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Japonya çıldırmış olmalı
Japon halkı, harakiriyi "biraz abarttı." Ekonomik kriz, hastalıklar derken 50'sine dayanan Japon çareyi intiharda buluyor. Kriz yüzünden hırsızlık oranı da arttı

Japonlar'ın harakirileri tarih boyunca dilden dile destan gibi anlatılır durulurdu. Bir hata işleyen, gururu incinen bir Japon, kendisine ve ailesine laf getirmeden çıkarırdı kılıcını saplardı karın boşluğuna ve "onuruyla" ölürdü. Ancak Japonlar da gelişen zamanla değişti. Artık Japon halkı, ekonomik nedenlerden dolayı silahla intihar etmeye başlamıştı. 4 yıl önce halk içindeki intihar eğilimini ve tehlikeyi fark eden bazı kişiler, ne yaptıysalar da bu konuyu bir türlü ülke gündemine çıkartamadılar. Sene 99... Ok yaydan fırladı.

Gençlik de istiyor
İntihar eden Japon sayısında yüzde 35 oranında artış oldu! Artık hayatla ilgili herhangi bir şeyi kafaya takan Japon, çareyi ölümde bulmaya başladı. İntihar nedenleri de önemsiz. Alkol, sağlık, iş, aile sorunları... Hatta genç Japonlar bile çareyi intiharda bulmaya başladı. Harakiriyi 20'nci yüzyıl oyununa çeviren Japon gençliği artık zehirli iğnelerle toplu olarak intihar ediyorlar.

Uzakdoğu'nun bu adalar topluluğundaki intihar krizine geniş yer ayıran Amerika'nın en ciddi gazetelerinden New York Times, "Japonya, İntihar Dalgasına Çarptı" başlığıyla verdiği haberde durumun vahametini şöyle verdi: 3 Japon arkadaş bir otel odasında birbirlerini astılar. Japonlar Fuji Dağı'na çıkarak zehirle intihar ettiler. Bir işçi, kavgalı olduğu patronuyla barışır gibi yaptı, elini sıktı, sonra bir koşu kendini camdan aşağıya attı.

İllaki Fuji Dağı!
Bir başka işçi de genel müdürünün odasına dalıp gırtlağını kesti. Japonya dramatik bir intihar dalgasıyla uğraşıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı rakamlar çok şaşırtıcı. 1998 yılında 32 bin 863 kişi intihar etti. Bu 1997 rakamından tam yüzde 34.7 oranında fazla bir rakamdı. Ancak bu yılın 8 ayında yaşanan intihar vakaları da 98 rakamından tam yüzde 35 oranında fazla.

İntihar için Japonlar, dağları seçiyorlar. En "favori" mekan ise Fuji Dağı. 8 ayda 100'e yakın insanın cesedi dağdaki Aokigahara ormanından çıkartıldı. Hepsi de zehirle toplu intihar etmişti.

Tuvalet krizi
Peki niye su içer gibi intihar ediyorlar? Uzmanlar, sorunun ardında toplumsal çıldırmayı gösteriyorlar. Son 2 yıllık rakamlara bakıldığında, yetkililer cinayet, boşanma, okulu asma, çocuk suçlarında artış gördüklerini belirtiyorlar. Life Line isimli şirketin sahibi Yukio Saito krizi adeta özetliyor: Cinnet konusunda bir sıçrama oldu. II. Dünya Savaşı'ndan önceki dönemden bu yana böyle bir şey görmedim...

Her 100 bin kişide 26'sının intihar ettiği ülkede erkekler "harakiri"ye daha yakın. 40-50 yaş grubundaki erkeklerin en büyük sorunu ev geçindirme ve sağlık. Ülke çapında açılan intihar merkezlerinin sayısı gün geçtikçe artıyor.

İntiharlarla birlikte Japonya'nın bir başka sorunu da gündeme geldi: Ekonomik çöküş. Yüzlerce insan işinden atılıyor, ücretler düşürülüyor... Böylesi bir krizde de uzmanlar, halkın hırsızlığa başladığını açıklıyorlar. Çalınan mal önemli değil. Bunun en büyük kanıtı da Yao Kent Meclisi'nin her ay bin 200 tuvalet kağıdı alması!

'Ne olacak sonumuz?'
Kentte halka açık tuvaletlerde tuvalet kağıdı bulmak neredeyse imkansız! İşçiler gözlerinin önünde tuvalet kağıdı çalanlara pek bulaşmıyor! Dış basına ve haber ajanslarına yorum yapan her Japon aynı şeyi söylüyor: Sonumuz hayrola...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır