kapat

17.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Töre cinayetlerine siyasiler el atıyor
Töre cinayetlerinin önlenmesi için BAYAN SABAH'ın yaptığı çağrıya siyasilerden yanıt geliyor. Hasan Gemici, Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü'nde çalışmalarını sürerken, Adalet Bakanlığı'na da yazı göndererek TCK'nda yapılması gereken değişikliklerin gündeme gelmesini istedi.

Elif ERGU

Günlerdir BAYAN SABAH'ta yayınlanan töre cinayetleri ile ilgili haberlere yöre milletvekillerinin destekleri sürerken, Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanlığı da yasal değişikliklerin gerçekleşmesi için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. ANAP'lı kadınlar da yöre milletvekilleri ve parti teşkilatıyla birlikte töre cinayetlerini önlemek için kolları sıvadılar.

Cezaların caydırıcılığı önemli
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici, "Kadınların yöresel zihniyet ve geleneklerle yargılanmasına son verilmeli," derken, yasal değişikliklerin gerçekleşmesi için Adalet Bakanlığı'na bir yazı gönderdi. Bakan Gemici Adalet Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıların en kısa zamanda gündeme gelmesini istediklerini de kaydetti.

"21'inci yüzyıla girerken insan hakları ve temel özgürlüklerin evrensel anlamda korunması, geliştirilmesi ve ayrım gözetilmeksizin herkes için gerçekleştirilmesi demokratik toplumlar için zorunluluk haline gelmiştir," diyen Gemici, Adalet Bakanlığı'na gönderdiği yazıda şunları söyledi: "Kamuoyunda töre cinayetleri olarak adlandırılan toplumsal sorun varlığını sürdürmektedir. Bu sorunun çözüme kavuşturulabilmesi için bilinçlenme kadar cezaların caydırıcılığı da önemlidir. TCK'da bu tür cinayetlere uygulanan 462'inci madde cezada büyük oranlarda indirim öngörmektedir. TCK'nın 51'inci maddesinde ağır tahrik hallerinde cezada indirime gidilmesi düzenlenmiş iken ayrıca 462'inci madde ile özel bir indirim öngörülmesi ile cezanın caydırıcılığı önemli ölçüde zedelenmektedir. Bu durum kadın ve genç kızlarımızın en temel insan hakkı olan yaşama hakkının ellerinden alınmasını kolaylaştıran bir mekanizma oluşturmaktadır."

18 yaşından küçük çocuklar için
Bakan Gemici, töre cinayetlerinde 18 yaşından küçük çocukların cinayeti işlemeye azmettirildiğini de bildirerek, şunları söyledi: "18 yaşından küçük çocukların de ceza indirimi elde etmele nedeniyle bu tür suçlara azmettirildiğinin bilindiği töre cinayetlerinin engellenebilmesi için Türk Ceza Kanunu'nda gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda Adalet Bakanlığı'nca bir çalışma başlatılmasının ülkemiz kadınlarının evrensel hukuk ilkeleri dışında yöresil zihniyet ve geleneklerin yargılanmasına terkedilmesini önleyeceğine inanılmaktadır."

ANAP Yardımcı Kuruluşlar Başkan Yardımcısı Berna Türkili de töre cinayetleri konusunda bölgede çalışma başlatılmasının gerektiğine inandıklarını söyledi. Kadın ve Gençlik kollarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Pehlivanlı'nın Kadın Kolları'ndan sorumlu Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Berna Türkili, töre cinayetlerinin kadınların ve genç kızların kaderi olmadığını söyledi. Bölgede yaşanan kan davaları ve töre cinayetlerinin bölge insanlarının kaderi olmaktan çıkarılması gerektiğini söyleyen Türkili, "Biz aslında sevgi dolu insanları olan bir ülkeyiz. Pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da bilgilendirme ve eğitim hizmetlerindeki eksikliklerden kaynaklanan problemler var. Özellikle bilinçlendirmeye yönelen programlar düzenleyerek, sabırla bu konunun üzerine gitmeliyiz" dedi.

"Sosyal projelere ağırlık verilmeli"
Türkili, toplumsal olarak bu cinayetleri önleme konusunda kararlı olunması gerektiğini vurgularken şöyle konuştu:

"Toplumsal olarak verilmesi gereken çok net bir kararın eksikliğini yaşadığımızı düşünüyorum. Ne zaman Güneydoğu ve Doğu'da istenen eğitim düzeyini sağlamayı hedefliyoruz? Ne zaman sosyal hizmetleri belirlenen ölçekte tamamlamayı hedefliyoruz? Barajların yerini ve bitiş tarihlerini biliyoruz. Heyecan duyuyoruz. Sosyal projeleri de aynı heceyacanla takip edebilmemiz gerekli. Sosyal konulara da barajlara koyduğumuz gerçekleşme hedeflerini koymalıyız."

İnsanların değeri
Türkili, devletin en büyük yatırımlarının GAP ve Doğu Anadolu'daki DAP olduğunu söylüyor.

Bu projelerin sosyal yatırımlarının da projelerinin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Türkili, "Biz ANAP'lı kadınlar olarak yaz dönemi sonrasında bölge milletvekillemizin de yardımı ile bölge teşkilatlarımın geliştireceği bilinçlendirme projelerine destek vereceğiz. Burada en önemli konu, bölgede yaşayan insanların özellikleri ve önem verdikleri değerleri çok iyi anlamak ve uzlaşmaktır. Uzlaşmanın temeli ise birbirini dinlemek ve ne dediğini anlamakla başlar," diyor.

Türkiye'nin 8 yılık eğitim reformu için halktan aldığı desteğe benzer bir desteğin bu konuda da sağlanabileceğini anlatan Türkili, töre cinayetlerinin eğitim ve bilinçlendirme ile önleneceğine inandığını da ekleyerek, ANAP'lı kadınlar olarak bu konuda çılaşma başlattıklarını ifade etti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır