kapat

15.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Koç Üniversitesi
"Rahmetli Vehbi Koç, Türkiye'de çağdaş eğitim düzeyine erişilebilmesi için Türkiye'nin yükseköğretim sisteminde gereken reformlara örnek olması için Koç Üniversitesi'ni kurdu

Kuruluşundan günümüze kadar geçen 6 yılda Koç Üniversitesi gösterdiği performans ile ülkemizin en güzide yükseköğretim kurumu haline gelmiştir. Dünyanın her yerinde üniversitelerin eğitim düzeyini, şöhretini ve mezunlarına gösterilen itibarı belirleyen unsurlar arasında öğrencilerin ve öğretim üyelerinin kalitesi en önde gelir. Koç Üniversitesi'nin geçen 6 yıllık sürede gösterdiği üstün performans da büyük ölçüde öğrenci ve öğretim elemanlarının kalitesinden kaynaklanmaktadır."

- Üniversitenin üstün niteliklerinin somut göstergelerinedn bahseder misiniz?

"Koç Üniversitesi öğrencilerinin ve öğretim kadrosunun üstün nitelikleri bazı önemli göstergeleri kolayca kanıtlamaktadır. Üniversitenin lisans programlarına yerleştirilen öğrencilerin hemen hemen hepsi merkezi yerleştirme (ÖSYM) sınavında ilk yüzdel'lik dilime girmeyi başarmış gençlerdir. Bunların yaklaşık yüzde yüzde 50'si girdikleri sınav türünün sıralamasında ilk 2000 öğrenci içinde yer almıştır. 1993 yılından beri bu sınavlara her yıl 1 milyon 300 binden fazla öğrencinin girdiği hatırlanacak olursa, Koç Üniversitesi öğrencilerinin ülkemizin yetiştirdiği en üstün yetenekli ve seçkin gençler arasında yer aldıkları kolayca anlaşılır.

Üniversitenin İşletme Yüksek Lisans programlarına da sadece aynı derecede başarlı ve seçkin öğrenciler kabul edilmektedir."

- Öğretim kadrosu konusunda da çok seçici olduğunuz biliniyor. Yurt dışından gelen öğretim kadrosunun oranı nedir?

"Bu üstün yetenekli gençleri çağın gereksinimlerine göre en iyi şekilde yetiştirmek ve onların yüksek potansiyelini gerçekleştirmek için Koç Üniversitesi çok seçkin ve güçlü bir öğretim kadrosu oluşturmuştur ve bu kadro önümüzdeki yıllarda daha da genişleyecektir. Büyük bir titizlikle seçilen tam zamanlı öğretim üyelerinin neredeyse tümü doktora derecelerini Amerika ve Avrupa'nın önde gelen üniversitelerden almışlardır. Yurt dışından gelen Türk ve yabancı öğretim üyeleri Koç Üniversitesi'nin tam zamanlı eğitim kadrosunun yüzde 86'sını oluşturmaktadır. Üniversiteleri yüksek okullardan ayıran en çarpıcı özellik, bu kurumların eğitimin yanı sıra, bilgi üretmeleridir. Bu öğretim üyesinin değeri, ihtisas alanında uluslararası bilimsel literatüre yaptığı katkının önemi ile orantılıdır.

Koç Üniversitesi'nin öğretim kadrosu da evrensel düzeyde araştırma yapmayı, bilgi üretmeyi benimsemiş bilimcilerden oluşmaktadır. YÖK'ün yaptığı en son öğretim üyesi başına düşen yayın sıralamasında Koç Üniversitesi Türkiye'de 2. sırada yer almıştır. Öğretim üyeleri 6 yılda 559 bilimsel makale, 21 kitap ve kitap öblümü yayınlamış, çeşitli konularda dünyanın birçok ülkesinden davet edilen ünlü bilimcilerin de katıldıkları 595 seminer ve konferans düzenlemişlerdir.

Bu bilimsel etkinlikler, öğrencilere de açık olduğu için katılanlar dünyanın önde gelen düşünürlerini dinleyip, onlarla tartışarak ufuklarını genişletmek fırsatını bulmaktadır."

"Koç Üniversitesi'nden mezun olanların iş bulma sorun olmuyor galiba..."

"Bir üniversitenin performansının değerlendirilmesinde, kurumun mezunlarına gösterilen itibar ve mezunların iş hayatında sergiledikleri başarılar çok önemli kıstaslardır. Bugüne kadar Koç Üniversitesi'nin dört yıllık lisans programlarından mezun olan öğrencilerden iş dünyasına girenler kişi başına ortalama 2.5 iş teklifi almışlardır. İşletme Yüksek Lisans (MBA) programının mezunlarına da kişi başına ortalama 2 iş teklifi yapılmıştır. Koç Üniversitesi mezunlarına iş teklif eden şirketler arasında Türkiye'nin önde gelen özel sektör kuruluşları ve çok uluslu şirketler olmak üzere 193 değişik kurum bulunmaktadır."

- Mezunlarınızın yurt dışındaki pozisyonları nasıl?

"Eğitimlerine devam etmek isteyen mezunlardan 54 kişi Amerika'nın 14'ü de İngiltere'nin önde gelen üniversitelerinin yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilmiştir. Bunlardan 40'ı yurt dışındaki üniversitelerden tüm eğitim ve yaşam masraflarını karşılayan burslar kazanmıştır."

- Yurt dışında Koç Üniversitesi'ni örnek alan üniversiteler var mı?

"Koç Üniversitesi mezunlarına yurt içinde ve dışında gösterilen bu ilginin yanı sıra, bazı köklü devlet üniversiteleri ile yeni kurulan vakıf üniversitelerinin de Koç Üniversitesi'nin eğitim felsefesini ve programlarını kendilerine örnek alarak, benimsedikleri görülmektedir. Amerika'da, Harvard Michigan, Duke, Ohio State, Kanada'da Simon Fraser ve Avrupa'da da Bocconi (İtalya) ve Londan Business School (İngiltere) gibi üniversitelerle akademik işbirliği yapan Koç Üniversitesi 2000-2001 ders yılında Mühendislik Fakültesi'ni de Rumelikavağı'nda inşaatı tamamlanmakta olan muhteşem kampüsünde eğitime sokacaktır."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır