kapat

15.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dijital tercih devri
İnsanlar yaşamlarının belirli dönemlerinde tercih yapmak durumunda kalırlar. Ve bu tercihler, yaşamlarının sonraki aşamasını kökten etkiler. İşte üniversite adayları için böyle bir dönem.

Değişen sistem nedeniyle belirsizliklerle karşı karşıya kalan adaylara, tercihlerinde bilgisayar ortamında yardımcı olmak amacıyla bir Tercih Robotu hazırlandı. ES Eğitim Danışmanlık ve East And West Interactive işbirliğiyle üniversite adaylarına rehber olması amacıyla hazırlanan İlk Adım Üniversite'99 CD'sini alan her aday, Türkiye'nin ilk dijital üniversite tercih organizasyonuna katılacak ve bilgisayar aracılığıyla ücretsiz tercih listesini oluşturacak.

Adaylar bu sene, Tercihe Ek Puan", "Ağırlıklı Ortaöğetim Başarı Puanı" ve "Sınavdan sonra tercih" gibi yeniliklerle ilk kez karşılatı. Tercih Robotu, üniversite seçecek olan adayları, en doğru tercihlere götürecek veri tabanıyla donatıldı. Türkiye ve KKTC'deki 77 üniversite, 500'ü aşkın meslek, 2 binden fazla bölüm ve programın tahmini taban puanı, kontenjanı, yüzdelik dilimi gibi adaylar için hayati önemi olan bilgileri kapsayan Tercih Robotu'nun işlevi şöyle:

* Aday için önce AOBP(Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) eklenmiş yerleştirme puanı hesaplanıyor.

* Ardından adayın okumak istediği ili veya bölgeyi seçiyor.

* Aday, okumak istediği üniversiteyi, devlet veya vakıf ya da her ikisini birden belirliyor.

* Yukarıdaki işlemlerden sonra aday, puan türlerine göre gelecekte yapmak istediği mesleğini seçiyor.

* Adayın seçtiği meslekler, Ara-Bul-Listele ile, tüm puan türlerine göre listeleniyor.

* Arama motorunun aday için listelediği mesleklerin okutulduğu üniversiteler, fakülte ve yüksekokul programlarıyla birlikte ekrana geliyor.

* Robot, adayın yaptığı seçimlere göre, tüm veri tabanı içinden, adayın puanına uygun olan üniversite ve bölüm/programları bulur.

* 2 ve 4 yıllık olmak üzere en fazla 24 tercih yapabilecek olan aday, Tercih Robotu'nun kendisi için belirlediği listeden, tercih formuna aktarabileceği bir "Tercih Listesi" oluşturuyor.

* Aday, bilgisayarın puanına göre sıraladığı tercihlerin yerini istediği gibi değiştirebiliyor ve print edebiliyor.

Tercih Robotu'ndan yararlanmak isteyen adayların, KDV dahil 5 milyon 750 bin liraya satılan "İlk Adım Üniversite'99" CD'siyle birlikte 2-18 Temmuz arasında®MDBR¯ ®MDNM¯İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'daki D/R Müzik ve Kitap Marketleri'nde düzenlenen "Tercih Organizasyonu"na katılmaları gerekiyor.

Çocuğunuzla bilgisayar öğrenin.
Günümüzde bilgisayar yadsınamayacak derecede önemli bir konuma geldi.Milli Eğitim Bakanlığının almış olduğu ilköğretimi sekiz yıla çıkarma kararı ve bilgisayarlı eğitim, sihirli kutunun tüm evlere girmesini sağladı. Çocuklarının iyi yetişmesini isteyen anne ve babalar evlerine aldıkları bilgisayarlar karşısında şaşkınlık yaşamaya başladılar.

Ancak çocuklar bu şaşkınlığı yaşamadan kısa bir sürede hayatlarının doğal bir parçasıymışcasına bilgisayarla bütünleşiyor ve hatta ondan kopamayacak derslerini dahi ihmal edebiliyorlar. Bu durum anne ve babaların evdeki başlıca sorunları olabiliyor.

Bilgisayar uzmanları bu konunun günümüz teknolojisinin en önemli sorunu olduğunu, okullarında ve evlerinde bilgisayar bulunan bütün öğrencilerin bu teknoloji karşısında büyük sorunlar yaşadığını bu sorunları aza indirmek için elbirliğiyle çalışmanın şart olduğunu açıkladı. Okullarda bilgisayar eğitiminin başlamasıyla çocuklarımızın bilgisayar konusunda bizde bir adım önde olması doğal bir sonuç olduğunu belirtildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır