kapat

21.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Keban 25 yaşında
33 yıl önce başbakanken temelini attığı Keban Barajı'nın 25. yıldönümü törenlerine katılan Demirel, "Budur işte Cumhuriyet'in yüzakı" dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 12 Haziran 1966'da, başbakanken temelini attığı Keban Barajı'nın kuruluşunun 25'inci yıldönümü törenlerine katılmak üzere dün Elazığ'daydı. Elazığ'a giderken uçakta gazetecilere Fırat Nehri üzerindeki barajları anlatan bir grafiği gösteren Demirel, "Budur Cumhuriyet'in yüzakı" dedi.

Türkiye'nin bugün 114 milyar kilovatsaat toplam enerjisinin 30 milyar kilovatsaatlik kısmının bu barajlardan elde edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı, Fırat üzerindeki barajların GAP'ın ana gövdesini oluşturduğunu söyledi. Demirel şöyle dedi: "1936'da o günün Sovyet Büyükelçisi Dinyeper Nehri üzerindeki barajları söylediği zaman Atatürk, Sanayi Bakanı Celal Bayar'ı çağırarak 'Elektrik istiyorum' demiş. İşte 'Elektrik istiyorum'un cevabı budur. Bu, yerine gelmiş bir vasiyettir."

GAP'ın başlangıcı
Demirel, Elazığ'da, baraj gövdesinde düzenlenen törende de Keban'ın, GAP'ın başlangıcı olduğunu anımsatarak şunları söyledi: "12 Haziran 1966... 33 sene geçmiş. Ben yine buradayım. Keban Barajı'nın temelini atmaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve ben başbakan olarak buradayız. Rüzgar esti. Bütün mikrofonları götürdü. Ben kürsüye geldim. Dedim ki: Telaşlanmayın. Bu barajcılık böyledir. Yapması zordur, merasimi de böyle olaylıdır. Aradan 30 sene geçtikten sonra Cenab-ı Allah'a şükür ki buraya gelmek nasip oldu"

"Maratonu koşarız"
"GAP ile DAP'ı (Doğu Anadolu Projesi) birlikte yürüteceğiz" diyen Demirel, "Hiç kimse sanmasın, bu kadar büyük projeler karşısında nefesimiz tükenir. Hayır, nefesliyiz, maratonu koşarız" diye konuştu. Keban ve GAP konusunda brifing alan Demirel, GAP'ın 10 senede bitirilmesi gerektiğini kaydetti ve bunu da Milli Güvenlik Kurulu'na kendisinin önerdiğini kaydetti.

Fatih ATİK


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır