E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
* Eğer çocuğa ders aldıracaksak, öğretmenini nasıl seçelim? Komşu tavsiyesiyle mi, yoksa çocuğun psikolojisine göre mi hareket edelim?
*
En iyi öğretmen; öğrenci ile en iyi iletişimi kurandır. Onunla bir öğrenme alanı oluşturandır.
* Özel derslerde öğrenci ile öğretmen arasındaki frekansın tutması, işi kolaylaştırmaktadır.
* Özel ders veren öğretmenin öğrenciyi motive edebilmesi, zorlandığı yerleri ona sabırla tekrar anlatabilmesi gerekir.
* Enerjili, bilgili, mesleği seven, iletişim becerisine sahip, öğrencinin düzeyine inebilen ve öğrenci psikolojisinden iyi anlayan öğretmenler tercih edilmelidir.
* Öğretmenler genellikle komşu tavsiyesi ile bulunuyor. Ancak öğrenci ile uygun kanalı bulamayan, uygun frekansı tutturamayan öğretmenler aile tarafından istenmiyor.
* Öğrenciler baskıcı ve otoriter öğretmenlerle özel ders yapmak istememektedir.
* Özellikle mülayim, içe dönük bir öğrenciye otoriter bir öğretmen bulmak; öğrencinin daha çok içe kapanmasına neden olabiliyor.

Ödevini onun yerine yapmayın
* Veliler çocuklarıyla birlikte ders çalışmalı mı? Bu, başarıyı artırır mı?
Okulun ilk dönemlerinde, veliler çocuklarına yardımcı olmak için onlarla birlikte ders çalışabilirler. Ancak bir süre sonra, sorumluluğun çocuğa verilmesi gerekir. Bazı annebabalar, ders çalışma sorumluluğunu üzerlerine alır. Bu; çok sakıncalıdır. Ailenin yükü gün geçtikçe ar- .36+-tar ve ilerleyen dönemde çocuğun bu sorumluluğu alması zorlaşır. Anne-baba; çocuk ders çalışırken ona yardımcı olabilir, bazı sorularını yanıtlayabilir, yardım istediğinde ona katkıda bulunabilir. Ancak ders çalışma sorumluluğunun çocuğa ait olduğu unutulmamalıdır. Yardım etmek, kısa vadede çocuğun başarısını artırabilir. Ancak uzun vadede öğrenci ve veli için bir kabusa dönüşebilir. Özellikle ergenlik döneminde anne-baba ile ders çalışmak, çatışmaya neden olur. Anne-babası ile ders çalışan bir çocuk sınavlarda kendisini yalnız hissedebilir ve sınav kaygısı artabilir.

* Çocuğun matematik dersi kötüyse, ona özel ders aldırılmalı mı?
'Matematik çok zordur' diye düşünen çok insan var. Ona matematiği sevdirecek oyun malzemelerinden faydalanın. Matematikte önceki konulardan öğrenilemeyen bazı konular, çocuğun bugünkü konuları anlamasını güçleştirebilir. İyi bir temele sahip olması için küçük yaşta çocuğa özel ders aldırılabilir.