E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Çocukların sağlıklı beslenmesi konusundaki ana noktalarından biri de okulda satılan yiyeceklerdir! Son günlerde bununla ilgili çok güzel gelişmeler yaşıyoruz. Meyve satmaya başlayan, asitli içecek satmayı yasaklayan, ızgara yöntemini kullanan, mönüleri diyetisyenler tarafından planlanan yemekhane ve kantinler var. Bunların sayılarının artması için anne ve babalara çok iş düşüyor. Talep etmeyi hiç bırakmadan; rahatsızlıklarını ve yanlış gördüklerini mutlaka okul yönetimine iletmeleri lazım. Hatta okul aile birliklerinin periyodik bir denetlemesi ile, satılan malzemenin çeşidi ve kalitesi kontrol edilerek; çocuklar için en uygun ürünün, en uygun yöntemler ile hazırlanması veya geliştirilmesi sağlanabilir.

Okulda tüketilen besinler, çocuğun günlük ihtiyacının çoğunu karşılar ve bu nedenle doğru besinler seçilmelidir. Yemekhanede veya kantinde tüketilen yemek mönülerinde; besin çeşitliliğini genişletmek, sebze, meyve ve tam tahıl grubu besinleri bulundurmak, gereksiz kaloriden ve yağlı gıdalardan kaçınmak önemlidir. Bununla birlikte, çocuğun severek yiyeceği mönüler oluşturulmalıdır. Bunun için de okul yemekhanesini işleten firmaların, bir diyetisyenle birlikte hareket etmesi çok önemlidir.

Ara öğünlerde ne yiyeceğini öğretmeniyle birlikte seçin!
Çocukların beslenmesinin düzenlenmesinde sadece öğün üzerinde durursak yeterli beslenmeyi sağlayamayabiliriz. Aralarda bir şeyler yemeye ihtiyaç duyan çocukları doğru şekilde yönlendiremezsek, tercihleri boş kalori içeren gıdalar olur. Hem çocuğun yanlış tercihlerini engellemek, hem de yeterli beslenmesini sağlamak için çocuğunuz okula giderken beslenme çantasına okulda kolay tüketebileceği, tüketirken de etrafından rahatsız olmayacağı küçük ara öğünler koyun. Hatta bu konu okul yönetimi ile konuşularak düzenlenebilir. Ama daha dar kapsamlı olarak düşünürsek; sınıf öğretmeni ile konuşarak, sınıf genelinde ara öğünler düzenleyebilirsiniz.

Böylece çocuklar hem arkadaşları ile ortak bir şey yapmanın keyfine varır, hem de sağlıklı beslenmiş olurlar. En yakın arkadaşları öğle yemeği yerine cips yerken, sizin çocuğunuz da yemekhaneye gitmeyecek ya da sınıfında sizin hazırladığınız sağlıklı besinleri tüketmeyecektir. Teşvik ederken bu da göz önüne alınmalıdır. Ara öğünlerde çocuğa; bir meyve, meyveli yoğurt, bir kutu süt, taze sıkılmış meyve suyu, bir kutu sütlü tatlı veya puding (sütlü tatlı ve pudingin veriliş sıklığı, çocuğun kilosuna göre ayarlanabilir) yedirilebilir.

Sağlıklı beslenme çantası:
* 1 haşlanmış yumurta
* 1 kutu süt
* 1 dilim peynir
* 2 dilim ekmek
* 2 adet ceviz
* 3-4 adet zeytin
* 1 küçük kutu bal veya reçel
* 1 meyve veya kuru meyve